Željko Rutović na zagrebačkom portalu Centar za filozofiju medija i mediološka istraživanja

1

Centar za filozofiju medija i mediološka istraživanja iz Zagreba objavio je četiri teksta  studije mr Željka Rutovića, crnogorskog uglednika, medijskog eksperta i protagoniste podizanja svijesti o potrebi slobode medija, medijske pismenosti i stalne borbe protiv govora mržnje, spinovanja i učestalog objavljivanja neistinina.
Studija obuhvata tekstove iz oblasti govora mržnje: POSTMEDIJSKO PRI-KAZIVANJE, NEO-FOLK GOVORA MRŽNJE, GOVOR MRŽNJE ZA PSIHOLOGIJU MASA I MASMEDIJSKI PROPOVJEDNICI MRŽNJE.

Rutović će u tekstu POSTMEDIJSKO PRI-KAZIVANJE uploviti u gotovo filozofski razgovor o medijima sa samim sobom. Govoreći o uticaju medija na ljudsko iskustvo, tema je civilizacijskog dijaloga u okviru kojeg egzistiraju mišljenja i pogledi na pitanja koja su stara koliko i sami mediji. Kao pitanje usmjerenja ljudskog duha i katalizatora društvenih struja i tendencija posredstvom medija između ostalog, posmatramo – doživljavamo fenomenologiju iluzije slobode i privida izbora. U opozitu ovih pojmova u okviru kojih informacija postaje najznačajnija roba, ostaće čovjek sa svojim ( ne ) mogućnostima koje voljno ili ne, sudjeluju – legitimišu pojavnu stranu medijskog pri – kazivanja. U prostoru između privida suštine, i same djelatne suštine zatomljene manipulativnim nivoima i medijskim govorom mržnje, ostaje stvarni svijet sa svim nedorečenostima. A u tom svijetu čovjek medija ili medijski čovjek. Čovjek programiran, zavođen spektaklom, konzumerizmom i fatamorganom vizuelne sreće u svijetu u kojemu je kako primjećuje filozof medija dr Sead Alić „sloboda odavno već poistovjećena sa slobodom medija“.

Izazovi savremene civilizacije u kontekstu propitivanja i osvjetljavanja fenomenologije krize demokratije, posledično se reflektuju i referiraju na otvorena pitanja mržnje u medijima. Otuda s razlogom, pitaćemo se koliko je sfera javnosti, dijaloga, javnog interesa danas nagrižena usljed suštinske transformacije tradicionalnih oblika novinarstva? Pitaćemo se, koliko današnji alati i metode novinarstva prate integralnu, inkluzivnu sferu javnosti, te koliko i kako se u njoj pozicionira građanin 21. vijeka u okviru kojeg moć medija kreira stvarnost čije se posljedice dugoročno reflektuju,. Građanin – mediji – demokratija. Ima li u ovom trouglu, i kakve, asimetričnosti, odnosno, je li asimetričnost produkt konflikta inkluzivno javne ili predominantnosti interesa korporativne sfere?

U svijetu postmedijskog i novomedijskog novoznakovlja produciraju se i etabliraju fenomeni izrasli na govoru mržnje, koji posledično definišu karakter društvene promjene – preobrazbe socijalnih i medijskih odnosa čije razumijevanje je nužnost u tumačenju svijeta u kome danas živimo.

Iz tog svijeta šire se (ne) vidljivi kraci novomedijske i tehnologije i fenomenologije za čije tumačenje, vidljivost i kakvu – takvu predvidljivost, trebaju primjenjivi – kvalitativni alati pomoću kojih se lakše, uvjerljivije, razložnije, percipira postmoderni horizont svemedijskog svijeta u kome je čovjek i objekt i subjekt.

Današnja odsustvo ( samo ) realizacije subjekta nažalost nužno ko – egzistira sa sve – medijskim svijetom govora mržnje u kome se instrumetarij novinarstva predstavlja kao funkcionalnost teritorije digitalnog čovjeka i digitalne para – stvarnosti. U trouglu mediji – demokratija – tehnologija, potrebno je tumačiti kako govor mržnje tako i transmedijalnu hibridizaciju novoiskustva, kao fenomenoloških izraza krize savremene demokratije. Da li je svijet medija 21. vijeka odista pluralan, ili samo tako pluralnosti ( s ) liči. Tek, eto nam građanina da na polovima mržnje monocentričnog svijeta, svojim novim alatima u tom svijetu participira i medijski voljno ili ne koegzistira.

Odupire li se čovjek krizi nove smislenosti koja je medije udaljila od izvora samog smisla, gurajući ih u varljiva naručja ekonomsko – političkih mastodonta u kojima je, rekosmo, čovjek objekt. Zato, povratak suštastva, jeste povratak čovjeka samom sebi, i to čim prije jer vrijeme digitalne ere nosi neporecivu istinu „ako je nešto besplatno, onda ste vi proizvod“.

http://www.centar-fm.org/index.php/zeljko-rutovic-postmedijsko-pri-kazivanje
http://www.centar-fm.org/index.php/zeljko-rutovic-neo-folk-govora-mrznje
http://www.centar-fm.org/index.php/zeljko-rutovic-govor-mrznje-za-psihologiju-mase
http://www.centar-fm.org/index.php/zeljko-rutovic-masmedijski-propovjednici-mrznje

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].