TEMELJ

1

Piše: BABA

Po definiciji, TEMELJ u arhitektonskom smislu znači donji dio građevine koji prenosi opterećenja na tlo.
U prenosnom smislu, znači ono što je bitno, ono na čemu se nešto zasniva, na čemu sve počiva.

Ovih dana, odnosno godina,navedeni izraz se toliko koristio, da nije čudo što je u prilično lošem stanju.

Ako počnemo priču o temelju kao arhitektonskom pojmu, neki graditelji naših sudbina odoše u tri lijepe. Više im niko živi na Planeti neće dati posao.Više je nego jasno da oni grade po sistemu malo maltera, malo baruta, pa kad zatreba fitilj nije teško užditi.Specijalista i dobrovoljca ima za izvoz.(Raz)graditelji su ukapirali da kad namjeste fitilje đe treba, sami će, bez pomoći investitora, odraditi posao. Ko su oni koji im najviše pomažu? Nepismeni, nevaspitani, duduci, kamiondžije,bivši i sadašnji majstori borilačkih i drugih vještina,električari, a bogami uleti i po koji lik od nauke na visokom stepenu razvitka, kolekcionar slika, jahti, stanova, poneko sprecijalizovan za lažu i paralažu, da ti je „milina“ slušati ih, kad bi ih mogao gledati.

Skupili se s konca i konopca i (S)lažu li (s)lažu…kamen na kamen prostote, prevara, izdaja, prodaja i kojekakvih još „preslačaka“ potpomognutih od eksperata iz komšijske kuhinje. A o komšijama-sve najbolje i najl(j)epše. Uh, daleko se kazalo, da im što zamjeramo-mi bi bez njih ostali bez visokog turizma. Njihova žitnica, njihove pare, njihove preporuke, zadah njihove trule politike, sunce i more. Ljepota poroka!

Još da znaju graditelji, kako se tako načinjeni temelji urušavaju, počeli bi na vrijeme da se skubu za kosu.

Ako mislite da sam zaboravila na ono drugo značenje ovog, potpuno „IN“ termina, prevarili ste se.

Kada je čovjek u pitanju, kao humanom, socijalnom biću temelj mu se dodjeljuje čitavog života u djelovima- rođenjem kroz genetski kod,vaspitanjem, obrazovanjem……

Rodi se tako dijete, pa ga roditelji, đed, baba, uče da bude dobar čovjek, da pomogne drugome, da podijeli što ima, da nazove „dobar dan“, da se u prugu digne starijemu ili nemoćnijemu od sebe, da uči i nauči, da zaradi ocjenu i platu, da voli svoju zemlju jer je ona neodvojivi dio familije. Ko ne voli svoju državu, taj je osakaćen za dio srca, dio duše, cio obraz…..

Takvo dijete, kad stasa u čovjeka može lako fukara prevariti. Čojek čojeka nikad neće, zato čojek vazda i strada. A bogami, fukara se namnožilo. Kradu, lažu, varaju, podvaljuju-a sve onako izokola i ispod žita. Da su ljudi i da imaju ono što nemaju,sve bi bilo drugačije. No, ne ide-njima se pričala druga priča, zato su takvi kakvi su. Sve više vjerujem da oni i ne znaju ili možda ne vjeruju u staru mudrost o tome što ostaje iza čojeka, a što iza fukare?

Zboraše mi baba: „sine iza čojeka ostane ime, a iza fukare samo smrad“.

Vi koji možete, dišite dubokim plućima-ja neću i ne mogu!

Temeljno i iz  temelja!!!

1 KOMENTAR

  1. Temeljito su ti fudamentu u kršu ovom poprskanim morem i na ariji od ljudskosti, utisnuli tvoji stari.
    Zato danas i ti tvojim mladima udaraš temelj poštenja i ljepote ogromne ti duše.
    Volim te iz temelja našeg drugarstva!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]