Temeljni ugovor – zlokobni ugovor

0
sinod-spc

Piše Zoran Rašović, član odbora Pravoslavne crkvene opštine Podgorica, Crnogorske pravoslavne crkve

Na IV Vaseljenskom saboru u Helkidonu 451.godine odlučeno je da granice Crkve teku granicama države. U pismu iz Minska od 06.12.1785. godine Petar I Petrović Njegoš piše: “Zar oni ne znaju da vlast ruskog Sinoda ne izlazi izvan granica ruske države.”

Pravoslavne crkve su saborne: jedan narod, jedna država, jedan crkveni poglavar. Po pravoslavnom kanonu, sve eparhije nacionalnih crkava van teritorije matične države spadaju u nadleštvo Vaseljenskog patrijarha.

Od svih pravoslavnih crkava, samo srpska i ruska pravoslavna crkava imaju eparhije van svojih državnih teritorija pod njihovim nadleštvima. O ovoj samovolji srpske i ruske pravoslavne crkave koje se sprovodi sa pozicija moći, a ogleda se u nepoštovanju pravoslavnih kanona, bilo je oštrih riječi i žestokog otpora i na poslednjem Vaseljenskom saboru .

Nakon 21.05.2006. godine, a na temelju rezultata referenduma, prestala je da postoji Državna zajednica Srbija i Crna Gora, pa shodno toj činjenici Mitropolija crnogorsko – primorska kao eparhija Srpske pravoslavne crkve funkcionalno djeluje na teritoriji Crne Gore.

Imajući u vidu crkveno pravo i pravoslavne kanone nakon 21.05.2006. godine nadleštvo nad Mitropolijom crnogorsko – primorskom, koja je eparhija Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori ima Vaseljenska patrijaršija .

Nadalje, po pitanju navodne dileme Ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava u Vladi Crne Gore apostola Vladimira Leposavića, ko treba da potpiše temeljni ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom , odgovor je jednostavan, Vlada Srbije i Srpska pravoslavna crkva.

Kada je u pitanju potpisivanje temeljnog ugovora između Mitropolije crnogorsko – primorske kao eparhije Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, takav ugovor po našem uvjerenju je logičan, i taj ugovor treba da potpišu Vlada Crne Gore i Vaseljenska patrijaršija, uzimajući u obzir činjenicu koju smo prethodno naveli a odnosi se na stav da nakon 21.05.2006. godine, nadleštvo nad Mitropolijom crnogorsko – primorskom Srpske pravoslavne crkve ima Vaseljenska patrijaršija .

Kada je u pitanju potpisivanje temeljnog ugovora između Vlade Crne Gore sa Crnogorskom pravoslavnom crkvom, prvi među jednakima svevišnji Zdravko Krivokapić i njegov apostol Vladimir Leposavić, moraju imati u vidu sljedeću činjenicu: Mitropolija Crnogorske pravoslavne

crkve je oblik organizacije crkvene administracije unutar administrativnih granica Crne Gore koja djeluje pod upravom Mitropolita crnogorskog. Sjedište Mitropolije crnogorske pravoslavne crkve je na Cetinju, đe je i rezidencija Mitropolita crnogorskog.

Kada je u pitanju potpisivanje temeljnog ugovora između Vlade Crne Gore i Mitropolije crnogorske pravoslavne crkve situacija je više nego čista , to jeste jasna. Da bismo pojasnili onima koji ne znaju ili ne žele da priznaju viševjekovno postojanje CPC navešćemo nepobitne dokaze. U pismu Crnogorske skupštine grofu Iveliću od 03.07.1804.g. navodi se, između ostalog: “Kada je srpska carevina pala mi smo se od moćnog hrišćanskog neprijatelja povukli u ova brda i na njima se naselili, ne zaviseći ni od koga, slušajući naredbe i pokoravajuči se vlasti samo naših arhipastira, koji su nas naučili da čuvamo pravoslavnu vjeru i slobodu. (…) Na tome se preśeče bitnost slavenoserpskih patrijarha i stolica Pećke patrijaršije i danas je upražnjena. Śljedstveno je samo naš Gospodin Mitropolit ostao po sebi u ovdašnjoj crkvi u nezavisnosti bilo kojoj vlasti, kao drugi arhijereji.” U dokumentu “ USTAV ZA KNJAŽEVINU CRNU GORU” iz 1905.godine u članu 40. navodi se: “DRŽAVNA VJERA JE U CRNOJ GORI ISTOČNO-PRAVOSLAVNA. CRNOGORSKA JE CRKVA AUTOKEFALNA. ONA NE ZAVISI NI OD KOJE STRANE CRKVE, ALI ODRŽAVA JEDINSTVO U DOGMAMA S ISTOČNO-PRAVOSLAVNOM VASELJENSKOM CRKVOM. SVE OSTALE PRIZNATE VJEROISPOVJESTI SLOBODNE SU U CRNOJ GORI.”

Čime ćete ovo negirati apostole Leposaviću? Plašite li se suda naroda crnogorskog zbog još jednog beščašća i udara na našu hrišćansku vjeru utemeljenu u Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi Krivokapiću? Zašto ste spremni nogom zgaziti na nadgrobni epitaf Amfilohija Radovića đe vam i fizički neprisutan poručuje da je on bio: ARHIEPISKOP CETINJSKI, MITROPOLIT CRNOGORSKO-PRIMORSKI, NA TRONU MITROPOLITA ZETSKIH CRNOGORSKO PRIMORSKIH 1990-2020. Ni jednog, jedinog slova o SPC! U skrivenom i od javnosti povučenom testamentu je njegov amanet! Hoćete li i to da zgazite skrušeni vjerniče Krivokapiću? Poručujem da dobro promislite, takli ste Crnogorce/ke u živu ranu dostojanstva i sopstvene vjere! Poruka da promislite je dobronamjerna, kopanje po živim ranama je zli naum! Domoroci vas pozdravljaju riječima da biologija uvijek pobjeđuje ideologiju!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]