Tenderska komisija: Nije bilo pronevjera, sve sprovedeno po zakonu

0

Odgovorno tvrdimo da prilikom sprovođenja tenderske procedure za elektronski nadzor državne granice od 16. novembra 2017. godine nije bilo pronevjera, te da smo kompletnu proceduru sproveli u skladu sa zakonom o javnim nabavkama, saopštila je danas Komisija za sprovođenje postupka javne nabavke, reagujući na navode potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića i državnog sekretara u MUP-u Rada Miloševića.

U Komisiji ističu da je tenderska dokumentacija javno objavljena na portalu Uprave za javne nabavke, te je nakon sprovođenja procedure, u skladu sa zakonskim rokovima, donešena odluka o izboru ponuđača i objavljena na sajtu, na osnovu koje je potpisan ugovor u ukupnom iznosu od 1,144.850 eura, čime je okončan rad Komisije.

Naglašavaju da je ponudom ponuđena oprema renomiranih proizvođača Kelvin Hughes, Silent Sentinel, Sicurit, što je kasnije potvrđeno i zapisnicima Komisije, koja je pratila realizaciju ugovora.

“Nepobitna činjenica je da je Zapisnikom o primopredaji, koji je sačinila Komisija za praćenje realizacije navedenog ugovora, a čiji su neki članovi sada u “ekspertskom timu” za provjeru zakonitosti ovog tendera, od 20. decembra 2019. godine konstatovano da je sistem stavljen u funkciju, da je oprema koja je isporučena, ugrađena i puštena u rad u skladu sa kvalitetom koji su traženi tenderskom dokumentacijom”, navode u Komisiji.

Istim zapisnikom je, kažu, konstatovano da dio opreme ne odgovara specifikaciji definisanoj ugovorom, u vrijednosti od oko 50.000 eura, zbog čega je reklamirana dobavljaču i nije plaćena.

“Komisijski je zatraženo od dobavljača da dostavi opremu koja je ugovorena, a koju obavezu, prema našim informacijama, dobavljač je i ispunio. Navedeno znači da vam “eksperti” nisu saopštili nikakvu eksluzivu. MUP i država su po ovom osnovu u potpunosti zaštićeni, jer garantni rok teče ne od dana potpisivanja ugovora, već od dana puštanja sistema u rad i garancija važi do kraja 2021. godine”, poručuju iz Komisije.

 

Dodaju da zapisnici, koje su potpisali svi članovi Komisije za isporuku opreme, demantuju neistine da je bilo ko bio uskraćen za uvid u tendersku dokumentaciju.

“Notorna je neistina da je bilo kakva šteta pričinjena realizacijom ovog projekta budući da je kompletna oprema i dalje u garantnom roku kao što smo već naveli. Kao što je i neistina da sistemi ne rade, već više od godinu”, navode u Komisiji.

Kako ističu, istina je da su u septembru 2020. službenici MUP-a, kao predstavnici korisnika sistema i predstavnici dobavljača, kontrolisali sisteme (radara, termalne i optičke kamere) na Crnom Rtu i Obosniku i da su utvrdili da je u punoj funkciji sistem na Crnom Rtu, dok je na lokaciji Obosnik u punoj funkciji bila termalna i optička kamera, a  radar je bio van funkcije, iz objektivnih razloga, o čemu postoji službeni dokument.

“Što se tiče optužbi na račun dobavljača, očekujemo da će nadležni organi utvrditi činjenice, a kontrola kvaliteta je bila obaveza komisije za praćenje realizacije tendera odnosno isporuku, montažu i puštanje u rad sistema nadzora državne granice”, dodaju u Komisiji.

Naglašavaju da ne znaju da bilo ko ima neovlašćen pristup sistemu koji je u vlasništvu Ministarstva i Uprave policije, jer je implementirana dodatna oprema koja štiti pristup sistemu.

“Sva oprema je sa garancijom od dvije godine, koja ističe krajem decembra 2021. godine, što znači da u navedenom periodu MUP I UP mogu dobavljaču ukazivati na nedostatke koji se u toku korišćenja sistema pojave, a on je dužan da ih u garantnom roku otkloni. Za sve navedeno postoji uredna dokumentaciju koja potvrđuje, da smo u okviru svojih nadležnosti, radili u skladu sa zakonom”, poručuju iz komisije.

Abazović: Otkrivena pronevjera više od milion eura u MUP-u, granični prelazi godinu i po dana bez video nadzora, Nuhodžić ima funkcionalnu odgovornost

Nuhodžić se pridružio apelu: Provjeriti sve tendere realizovane u mom mandatu

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].