Teofil Pančić: Dripačka mržnja sa zgarišta ideologije

5

 

Piše Teofil Pančić

Nije sve u pandemijskoj 2020. bilo tako loše. Evo, svet se ipak rešio dvaju velikih zala – Donalda Trampa i Mila Đukanovića. „Čekaj, zašto Trampa?“, pitaće na ovom mestu svaki adekvatno lobotomizovani konzument (i anonimni komentarent) besplatnog internetskog štiva. Pogledajte samo kanibalsku orgiju koja će nastati ispod ovog teksta, i ka’šće vam se samo…

Šalu na stranu, da se svet nije oslobodio zlog Mila, mi koji ne živimo „u Crnu Goru“ verovatno nikada ne bismo imali čast i privilegiju da se upoznamo s raskošnim duhovnim svetom izvesne Bratić Vesne, nove ministarke za prosvjetu, nauku, kulturu i sport (a đe su tu šah, pikado, vjerske zajednice, roštilj na ćumur, veče uz Moraču, istraživanje ruda i gubljenje vremena?) u Vladi Crne Gore. A to bi baš bilo šteta. Antropološki gledano.

Prvo po čemu se raščula ova građanka, dika i ponos nove „demokratske i proevropske vlasti koja je srušila mrskog diktatora“ (uzgred, mali disclaimer: za samog „diktatora“ lično me baš briga, nije mi iz oka ispao), bila je njena ponosna objava da je rećirilizovala svu javnu komunikaciju njenog ministarstva, pošto su njeni zli i antisrpski prethodnici dopustili invazivnoj latinici da divlja i vršlja po srpskoj Sparti ka’ da je doma. Ako vam je ovo odnekud poznato, u pravu ste, tu pojavu ste već videli: Vladan Vukosaljević, samo s nešto lepšom frizurom. A onda se ministarka dohvatila fejsbučenja (gle, na Fejsbuku joj latinica ne smeta?!), gde je za kratko vreme uspela da zablista tvrdnjom da je Boris Dežulović ništa manje nego „đubre ustaško i magarac“, a zatim je povodom jednog javnog nastupa ugledne istoričarke Latinke Perović hrišćanski zavapila: „Ka’će ove babe više da odu Bogu na istinu, Bože mi prosti…“

Kako je moguće, u bilo kojem kontekstu, bilo kojim povodom, u bilo kojem stanju svesti i ubrojivosti, napisati za Borisa Dežulovića da je bilo šta „ustaško“, pa makar i đubre i magarac? Ako je neznanje, kako je moguće da je to neznanje tako monumentalno a tako bez javnih posledica, ako je dripaštvo i bezobrazluk, kako je moguće da se s tolikim džukačkim i kulovskim bezobrazlukom postaje ministar prosvete, kulture i ostalih lepih veština s gornjeg spiska, a ako je ipak ideologija, kako se ta ideologija zove? I kakva je to vlada čije vodeće „identitetsko“ ministarstvo oblikuje takva ideologija?

A ovo za Latinku Perović… To više nije ni ideologija, to su njeni ugarci, ono što ostane kad jedan nakaradan, morbidnim glupostima, plemenskim mitovima i mahnitim sujeverjem napunjen „pogled na svet“ eksplodira pravo u lice onoga ko je njime inficiran, kada netrpeljivost (koja odavno ne potrebuje neko racionalno utemeljenje i objašnjenje) prema osobama koje su lučonoše neke drugačije moralne i civilizacijske paradigme prevri, uskisne i pretvori se u otrovni bućkuriš sokačarske mržnje i golog primitivizma, do granice simboličkog usmrćivanja, odstranjivanja iz zajednice i sa lica sveta.

Naravno, ni to vam nije nepoznato čak i ako nikada niste čuli za novu crnogorsku, a srpsku, političku vedetu: gledate to i slušate već tridesetak godina u svom okruženju, na raznim mestima; trenutno se najmasovnije ispoljava u Skupštini Srbije, ne zato što Skupština tako mnogo znači, nego baš zato što je toliko obezvređena i poništena da je mirne duše mogla biti prepuštena polusvetu.

„A šta se pa mene tiče tamo neka ministarka u Crnoj Gori, to je druga država?“, reći će neko neoprostivo neobavešten. Jeste to druga država, ali objasnite vi to kreatorima „srpskog sveta“, kvazimirnodopske varijante „Karlobaga, Karlovca, Ogulina i Virovitice“! Kreatori tog košmara – tačnije, fantazma sa stvarnim posledicama – vladaju evo baš ovom državom, i polovinom susedne, a sada su već lepo zagazili i pustili pipke i u Crnoj Gori. A ispod kamena koji su podigli izašle su razne batić vesne, skrojene baš po meri takvog sveta: neznavene, arogantne, skudoumne i bazično sirove i surove. I s tim nam valja živeti. Srećna vam nova 1991, samo ovaj put, nadamo se, bez Novosadskog ili Podgoričkog korpusa. Osim korpusa nadobudnih jebivetara i toksičnih budala po kojima će nas opet prepoznavati nadaleko.

5 KOMENTARI

 1. Bravo tmTeofiloviću genije.
  Bratićka monahinjabez brkova još uvijek a pazi žena četnik reče i avanca da Rukoljub nije ni trepnuo!

  • JA,JA-DEZERTER SA DUBROVAČKOG RATIŠTA-ĐE SI-STE PAZILI KO SE SA TRI PRSTA NE KRSTI-NJIH:..”UBIT-ZAKLAT-UNIŠTITI REDOM-KAKVA JE BILA MILA ĐUKANOVIĆA DIREKTIVA :”NAETNUTI RAT ĆE MO DOBITI I SVE USTAŠE ZA NAVIJEK LIKVIDIRATI-UBITI”?!!!..SVE NA JEDOM MEMJSTU NATV POLITKA-BEOGRA 1990-1991 GODINE!!!..TO SU VAŠI ZAVJET-IDAO BOG DA VAMA VAŠA ĐECA TO ISPROVAJU-OŽIVE!!!

  • lKoga ti je žalije..?
   Eii Kasa(piči)..na i grobara tvoje paše race…i l i Njegov “četvorpreg 4M”OMIRA Miloševića i MILA Marovića…vedete -vođa skorupana sa Dubrovačko Konavojsog vojišta-“spasavanja ser bpstva i kosova”?..Prdovereci junac ..čića troprstaca ka prasad -papkarii sa tri prsta.dva spreda treći straga..da ga ližeš čiča Pepe..ičić-iz mešanih mrakova..lizanje je vaša vera p a š č a d i?!!!

 2. ISPOLJENA NA KONAVLE I DUBROVNIK I DILJEM JUGOSLAVJE PREDVĐENI CRNOGORCIMA-NA ČELU SA KASAPINOM I GROBAROM SA DEDINJA -VASOJEVIĆEM IZ LIJEVE RIJEKE..TEOFILO BRE!!!!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]