Teorijski doprinos borbi i potpunijem sagledavanju kriminalnih radnji

0
prof. dr Boro Čejovič

Sa promocije

sa promocije

Kada se pomene pravo i pravna nauka, prva asocijacija su paragrafi, članovi zakona po čijim alinejama šetaju skrivene mogućnosti koje treba pronaći da se neko lice osudi ili oslobodi.

Dakle, zaboravlja se da je pravo, pored činjenice da se radi o sistemu pravila i društvenih normi koje regulšu odnose među ljudima, vještina dobrote i jednakosti.

Pravo je, usudio bih se reći i umjetnost, ko umije da je prepozna i da mu se preda, u zajedničkom životu koji traga za čudesnim lavirintima raznovrsnosti tumačenja i posmatranja stvarnosti sa svim dosljednostima i njihovim suprotnostima.

To je proces koji neprekidno traje u svim mogućim društvenim sistemima, od postanka svijeta, pa do današnjeg dana.

Pravo je naš etički kodeks, naš moral, naša ljudska norma koja nam ukazuje na potrebu da koristimo vrijednosti koje su nam utkane u svijest samim činom rađanja, kazao je  Slavko Mandić direktor Skala radija u ime organizatora promocije knjige “Krivično pravo Crne Gore u sudskoj praksi”, autora prof. dr Bora Čejovića, koja je  sinoć predstavljena stručnoj i laičkoj javnosti u prepunoj dvorani crkve Sv. Pavla u Kotoru.

“Osnov na kome je bazirano cjelokupno izlaganje predstavlja Krivični zakonik Crne Gore, uključujući i njegove najnovije izmjene, a krivično pravo je, u posljednje vrijeme, doživjelo neshvatljivo veliki razmah.Razlog tome je nepredvidljivi porast broja izvršenih krivičnih djela, u cijelom svijetu, pa tom zamahu nije mogla da odoli ni Crna Gora”, kazao je recenzent ove knjige prof. dr Branko Vučković.

“Drugim riječima, kriminalitet je više nego ikada postao tzv.globalni problem. Dovoljan razlog da borba protiv rastućeg obima kriminalnih djela, naročito u njegovim najtežim oblicima (ratni zločini, organizovani kriminalitet, krivična djela sa obilježjima nasilja, krivična djela protiv bezbjednosti javnog saobraćaja, itd.) preraste, maltene, u svjetski problem broj 1”, upozorava on.

“Već samo nekoliko navedenih karakteristika predstavljaju dovoljan razlog da se sva nastojanja svakog društva, odnosno države usmjere u pravcu spriječavanja daljeg širenja ovog veoma opasnog zla. I to na svakom planu, svim raspoloživim mjerama, preduzetim od svih: zakonodavca, sudstva, državnog tužilaštva, policije, pa do svakog pojedinca, imajući pri tome u vidu ne samo one koji se pojavljuju kao žrtve izvršenih krivičnih djela.Svi oni, u ovoj borbi, treba da daju svoj doprinos”, poručio je Vučković.

“Trotomna knjiga prof. Čejovića na 2.300 stranica predstavlja, na prvom mjestu, teorijski doprinos borbi i potpunijem sagledavanju neuhvatljivog fenomena kriminalnih radnji, ali, možda u još većoj mjeri, praktični aspekt zaustavljanja kriminalnog toka, bolje rečeno bujicu koju je teško zaustaviti. Na tom putu, krivično pravo doživljava svakodnevne promjene koje je, ponekad, teško pratiti. To onima koji primjenjuju zakonske odredbe na pojedinačne slučajeve pričinjava značajne teškoće. To je jedan od razloga koji u potpunosti opravdava navedeni rad”, kazao je Vučković.

Nema jednostavnijeg predstavljana jedne ličnosti od predstavljana u smislu Jevanđeoskog aksiološkog parametra “Prepoznajte ih po plodovima njihovim”. Autora prepoznajemo dugi niz godina, upravo po plodovima svog rada, riječi su prof dr Vesne Vučković koja je takođe recenzent ovog izdanja.

“Pred nama je jedno kapitalno djelo sa  datim rješenjima, analizom pojedinih stavova, i dilemama koje nam je autor otklonio kroz analizu ili nas pak naveo na razmišljanje, da li se određeni stavovi imaju smatrati prihvatljivim ili ne, uz dati kritički osvrt. Riječ je o obimnoj studiji kojom je obuhvaćeno cjelokupno krivično zakonodavstvo Crne Gore, izraženo u potpunosti, na prvom mjestu, kroz odredbe važećeg Krivičnog zakonika Crne Gore. No, osim toga, poseban osvrt dat je, na svakom mjestu gdje se to pokazalo kao neophodno, ali i umjesno na istorijski aspekt krivičnopravnih odredaba. Knjiga je, podijeljena u dvije sveske”, objasnila je Vučkovićeva.

Prva obuhvata odredbe Opšteg dijela Krivičnog zakonika Crne Gore, a druga odredbe njegovog Posebnog dijela.

“Na prvom mjestu, Opšti dio, po prirodi stvari obuhvata sve odredbe Opšteg dijela krivičnog prava, odnosno zakonodavstva. Ono što je zajedničko razmatranjima svih navedenih odredaba, posmatrajući ih pojedinačno, svaku za sebe, je to što je uz svaku dat iscrpan komentar stava sudske prakse, odnosno različitih mišljenja nižih i viših sudskih instanci. Pri tome, dat je prikaz sudske prakse, ne samo sudova iz Crne Gore, već i iz drugih bivših članica nekada jedinstvene države. Ovo treba posebno naglasiti jer se ti stavovi često poklapaju, ali ne rijetko, i veoma razilaze. Krivično pravo Crne Gore u sudskoj praksi, predstavlja sistem cjelokupnog krivičnog prava, koji kao osnovu ima Krivični zakonik Crne Gore i predstavlja veoma ukomponovan sistem u kome slobodno se može reći nije izostavljeno razmatranje niti jednog krivičnopravnog problema. Cilj koji je profesor Čejović postavio sebi je, kako sve te probleme sagledava sudska praksa. Taj cilj je uspješno, na naše zadovoljstvo postigao. No to je bio neobično težak posao”, kazala je prof. dr Vesna Vučković.

“Osjećao sam da je to bio moj dug prema Crnoj Gori”, kazao je prof. dr Boro Čejović, citirijaući Emila Siorana da mu objavljivanje nakon višegodišnjeg rada na ovim knjigama koje je nazvao tre sorele pričinjava ogromnu radost i da osjeća “istu vrstu strepnje kao što je vjenčanje ili pogreb”.

Još jedna zanimljivost je da je da se prof. Čejović bavi poezijom i da je izdao više knjiga.

Stoga se na promociji čula i poetska riječ kotorske pjesnikinje Dubravke Jovanović.

Izdavač knjige je Fakultet za mediteranske poslovne studije u Tivtu.

Organizatori promocije bili su Skala radio, Udruženje za krivično pravo i kriminalnu politiku Crne Gore-Kotor i Opštinska javna ustanova Muzeji Kotor, pod pokroviteljstvom Opštine Kotor.

prof. dr Vesna Vučković
prof. dr Branko Vučković
Dubravka Jovanović
gradonačelnica Marija Ćatović sa uglednim gostima
prepuna dvorana
Slavko Mandić

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].