Terenski izlazak naučne ekipe za monitoring mora u Bokokotorskom zalivu

0
dr Joksimović (foto: Radio Jadran)

Dr Aleksandar Joksimović

dr Aleksandar Joksimović

U okviru Centra uspješnosti u Crnoj Gori na prvi terenski izlazak istraživačkim brodom “Nemirna” danas je naučna ekipa kotorskog Instituta za biologiju mora, u saradnji sa Institurom za javno zdravlje, uzorkovala sve ono što je potrebno za monitoring mora u Bokokotorskom zalivu.

Kranja lokacija za ovaj posao je ostrvo Mamula.

Usput, na još nekoliko lokacija u zalivu će se uzorkovati sanitarni kvalitet morske vode.

Uzeće se sediment i odraditi sadržaj hlorofila A, fitoplanktonskih zajednica i objaviti hidrogarafske karakteristike morske vode u ovom jesenjem istražuivanju, kazao je za Skala radio dr Aleksandar Joksimović šef  laboratorije za ihtiologiju Instituta za biologiju mora.

Lider ovog projekta je Elektotehnički fakultet, a partneri su Institut za javno zdravlje i kotorski Institut za biologiju mora svi na istom poslu biomonitoringa životne sredine.

Još se čeka dio potrebne opreme, koja će se po riječima Joksimovića instalirati u Institutu i na uzgajalištu školjki “Cogi” u mjestu Ljuta.

Riječ je o biosenzorskoj opremi za registraciju srčanih aktivnosti školjki, čime će monitoring biti u potpunosti realizovan.

Današnje terensko istraživanje obavlja ekipa od 5 mladih saradnika iz kotorskog Instituta zajedno sa  Zoranom Vratnicom i Dijanom Đurović sa Instituta za javno zdravlje, zaključio je dr Joksimović.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].