Teško je danas mladima da zdravo odrastaju

3
dr Marina Roganović

Dr Marina Roganović

dr Marina Roganović

U našem društvu, na žalost, sve je više primjera nasilja i agresije kod djece.

Najnovije zakazivanje tuča djece školskog uzrasta preko društvenih mreža hvata u mreže zla i mraka i čiste dječije duše.

Koji su to i odakle porivi, što najviše utiče na vršnjačko nasilje, odakle početi i koja je prva instanca za lijek od sve učestalijeg agresivnog, destruktivnog ponašanja mladih?

Ova pitanja Skala radio uputio je dr Marini Roganović, subspecijalisti za bolesti zavisnosti u Psihijatrijskoj bolnici u Dobroti.

“Odgoj djece je nesiguran uspjeh, pun borbe i brige, a neuspjeh je bolniji od ijedne druge boli”, kazala je ona posluživši se mišlju Demokrita.

“Najteže je biti roditelj, ali je i djeci danas teško. Njihovo odrastenje i komunikacija je veoma teška”, kazala je dr Roganović.

Stil života mladih je pun izazova, pa je teško mladima da zdravo odrastaju.

Zabrinjavajuće je danas u našem društvu da je kod jednog dijela omladine vršnjačko nasilje dio života i ponašanja, a junaci su danas postale negativne osobe koje mladi imitiraju.

Nije sve ni do roditelja, škola i njihovog vasiptanja, već se dobar dio odnosi upravo na stil života, potencira doktorka Roganović, potkrijepljujući mišljenje primjerima crtanih filmova i video igrica u kojima dominira agresija.

Socijalne prilike takođe diktiraju ponašanja mladih, jer porodica više ne može da se brine samo vaspitanjem djece.

“Roditelji moraju da zarađuju, i puno su odsutni, a njihova komunikacija sa djecom mora biti otvorena i iskrena, bez predrasuda i tabu tema. Otvorena komunikacija je uspjeh u vaspitanju. Mora se omogućiti da dijete ima svoje mišljenje i svoj stav i u kući i u školi i na ulici. Njime ne može niko da upravlja i dijete mora na neki način da ima određenu odgovornost. Mora se otvoreno razgovarati o ljubavi, seksu i sličnom, i ne smije se dozvoljavati da nam internet vaspitava djecu”, poručila je dr Roganović.

Činjenica je da mladi isključivo komuniciraju SMS porukama, preko interneta itd, i to čini da se gube socijalne vještine.

Znači, izostaje neverbalna kominikacija, nekvalitetno je jezičko izražavanje, poruke su obično kratke i dijete postaje introverzno i agresivno, objašnjava dr Roganović.

3 KOMENTARI

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]