Teško stanje u Domovima zdravlja na primorju: Fali patronaža, zaraženi primaju terapiju u ambulantama

0

Građane inficirane koronavirusom u primorskim gradovima koji bi na osnovu simptoma trebalo da se liječe u kućnim uslovima, zbog nedostatka medicinskog osoblja i patronažnih službi, dovode na terapiju u domove zdravlja, piše Dan.

Gužve ispred domova zdravlja u Budvi, Tivtu i Herceg Novom upozoravaju da je situacija teška, da nedostaju ljekari i bolje organizovane kovid ambulante.

Građani ukazuju da su kapaciteti zdravstvenih ustanova na jugu ograničeni i da u ovom trenutku angažovani ljekari ne mogu da odgovore velikom prilivu zaraženih.

U primorskim opštinama poslednjih dana zabilježen je porast, ne samo pacijenata koji se liječe, već i onih koji se prvi put javljaju ljekarima zbog simptoma zaraze koronavirusom.

Medicinarima u Budvi, gdje je tek u srijedu počela sa radom kovid patronaža pomogaće kolege sa Cetinja. U Domu zdravlja u Herceg Novom tvrde da se ne radi o velikom broju pacijenata koji u tu ustanovu dolaze da prime terapiju, ali i da su medicinski tehničari izuzetno opterećeni na terenu, pa se dešava da pojedinac obavi i do 26 intervencija dnevno na terenu.

Direktorica Doma zdravlja Budva Vesna Vučetić kazala je za Dan da su do prekjuče zaražene pacijente dovozili ambulantnim kolima i davali im terapiju u ambulanti te ustanove.

“Patronažna služba je tek od 11.2.2021. godine počela da kovid pozitivnim osobama daje terapiju u kućnim uslovima iz razloga što smo dosad uspijevali da im terapiju dajemo ambulantno. Tek nakon povećanja broja kovid pozitivnih, patronažna služba je počev od 11.2. 2021. godine stavljena u funkciju kovid ambulanti koje su organizovane u Domu zdravlja Budva. Terapija se daje u kućnim uslovima po nalogu ljekara koji rade u kovid ambulanti, a prvenstveno osobama koje su nepokretne, teško pokretne i osobama teškog stanja”, navodi ona.

Ostali pacijenti propisanu terapiju primaju u okviru kovid ambulanti, dio njih se dovodi ambulantnim vozilima da bi primili terapiju, dok ostali dolaze sami da prime terapiju.

“Medicinsko osoblje im saopštava orijentaciono vrijeme dolaska kako bi se smanjilo čekanje na prijem terapije. Za rad na terenu angažovana je patronažna služba koja se sastoji od tri patronažne sestre, koje pored redovnih obaveza davanja terapije u kućnim uslovima, po utvrđenom rasporedu kovid pozitivnim osobama daju terapiju. Zbog povećanog obima posla, a vezano za kovid ambulante, obezbijedili smo dolazak ljekara iz Doma zdravlja na Cetinju koji će po potrebi i utvrđenom rasporedu dolaziti u našu ustanovu”, pojasnila je Vučetićeva.

Ona je apelovala na su građane da se pridržavaju propisanih mjera prevencije, nose masku, održavaju distancu i vode računa o higijeni ruku.

V.d. direktora Doma zdravlja Herceg Novi Goran Komar kazao je za Dan da Nacrtom sistematizacije radnih mjesta predviđaju uvećavanje sastava medicinskih tehničara.

“Imamo odličnu mogućnost organizacije patronažne službe. U službi radi najopterećeniji medicinski kadar koji svoje obaveze izvršava u skladu sa visokim etičkim i profesionalnim zahtjevima. Iz dana u dan se događa da pojedini tehničar u patronaži obavi i do 26 terenskih intervencija: dijeljenje terapije, previjanja i sl. Takođe, dešava se da su medicinski tehničari iz službe Opšte medicine raspoređeni u izabrane timove uključene u rad patronaže. Manje komplikovani slučajevi katkada primaju parenteralnu terapiju i u naročitoj prostoriji Doma zdravlja. Imamo dovoljan broj medicinskih radnika za rad na terenu. Kod nas je praksa da „svi rade sve”, što je naročito izraženo u uslovima kovid pandemije”, kazao je Komar.

V.d. direktora bolnice u Nikšiću Marko Mitrović kazao je da ta ustanova ima problem sa zamorenim kadrom, ali i sa hroničnim nedostatakom ljekara.

“Bolnica raspolaže dovoljnim brojem kovida kreveta, ali je problem u zamornom kadru. Kadrovska politika koja je dosad vođena je potpuno pogrešna i ono što sam zatekao u ova tri dana od kako sam preuzeo dužnost i što znam odranije, s pravom kažem bolnica je potpuno kadrovski uništena. Bivši direktor za 15 godina doveo je u takvo stanje da imamo samo jednog infektologa, četiri anesteziologa od kojih je jedan u penziji, a angažovan je honorarno, a drugi je pred penzijom, i to na 80.000 građana dovoljno govori. Imamo hroničan problem sa nedostakom kadra na internom i odjeljenju hirurgije. Na ORL imamo samo dva ljekara”, naglašava Mitrović.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].