Testiranje na AIDS na vrijeme daje pravi rezultat

0
svjetski dan protiv side

dr Tanja Lalović i dr Milena Proročić

dr Tanja Lalović – dr Milena Proročić

Svjetski dan borbe protiv AIDS-a se obilježava i u savjetovalištima Domova zdravlja u Kotoru i Herceg Novom.

U kotorskom Domu zdravlja se sprovodi tzv. brzi test i rezultati se očitavaju nakon 20 minuta.

Testiranje je anonimno i osobe koje se testiraju nijesu u obavezi da ostave svoje lične podatke, kazala je za Skala radio dr Tanja Lalović, epidemiološkinja i podsjetila da ukoliko je osoba pozitivna, onda se radi potvrdni test koji se obavlja u Institutu za javno zdravlje.

Broj inficiranih ovim virusom na nivou kotorske opštine je 20 osoba.

Dr Lalović napominje da ni jedna od tih osoba nije testirana u savjetovalištu Doma zdravlja Kotor nego su testirane u Institutu za javno zdravlje.

Prošle godine su prilikom testiranja u Savjetovalištu kotorskog Doma zdravlja dvije osobe bile pozitivne i obije su bile iz Srbije, kazala je dr Lalović.

U hercegnovskom Domu zdravlja savjetovalište funkcioniše kao dobrovoljno, povjerljivo i besplatno i ovih dana, prema riječima dr Milene Proročić bilo je dosta aktivnosti, uključujući stručna predavanja, radionice i radio emisije o seksualno prenosivim infekcijama u srednjoj školi.

Danas su u Domu zdravlja primili grupu mladih dobrovoljnih davalaca krvi koji će se testirati.

Do sada se osim ove grupe u Savjetovalištu hercegnovskog Doma zdravlja testiralo oko desetak osoba.

Dr Proročić naglašava da je u Crnoj Gori veoma nizak procenat testiranih i ljudi.

Veoma je važno da se na vrijeme postavi dijagnoza i ako se na vrijeme uzima terapija pacijent može doživjeti duboku starost.

Stoga ona apeluje na mlade i sve one koji su imali određena rizična ponašanja da se što ranije testiraju kako bi terapija imala efekat ukoliko je potrebna i dala pravi rezultat.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]