Testiranje na HIV i hepatitise u kotorskom Domu zdravlja

0
kotorski Dom zdravlja

U Svjetovalištu za mlade u sklopu Doma zdravlja Kotor ove sedmice obilježava se Evropska nedjelja testiranja na HIV i hepatitise i 1. decembar – Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a.

Tokom ove nedelje, svakog dana od 8 do 14 sati ljekarska ekipa Doma zdravlja Kotor obavljaće dobrovoljno, anonimno testiranje na HIV, dok će se u subotu 1. decembra za sve zainteresovane građane organizovati noćno testiranje u periodu od 19 do 21 sat.

Takođe, dijeliće se edukativni materijal, brošure i zaštitna sredstva i davati savjeti građanima kako da se zaštite od dobijanja infekcije.

Prilikom testiranja na HIV zdravstveni radnici poštuju etički kodeks koji obuhvata: pristanak na testiranje, povjerljivost, savjetovanje, saopštavanje rezultata testa i ukoliko je potrebno upućivanje na liječenje, uz poštovanje zaštite ljudskih prava osoba koje su inficirane HIV-om.

Evropska nedjelja testiranja obilježava se od 2013. godine, a ove godine se sprovodi pod sloganom “Testira. Liječi. Zaštiti“.

Cilj je podizanje svijesti o korisnosti testiranja na HIV i hepatitis, što vodi ka ranijem otkrivanju infekcije, a samim tim i ranijem početku liječenja i poboljašnja kvaliteta života, navodi se iz Službe za odnose sa javnošću kotorskog Doma zdravlja.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]