Tipičnosti u plavom

0

Nenad Vukadinović

Manifestacija pod nazivom “Tipičnosti u plavom” koja je održana  u Ankoni od 29. do 31. maja imala je za cilj valorizaciju veza grada Ankone sa morem, sa posebnim osvrtom na gastronomski resurs, koji dobija značajnu ulogu u privlačenju turističkih, ekonomskih i kulturnih resursa vezanih za koncept “Blue Economy“.

Manifasticiju je  organizovala  Opština Ankona u saradnji sa Regijom Marke, Privrednom komorom i Politehničkim Univerzitetom Marke.

Događaj dobija nova značenja u odnosu na Jadransko-jonsku makroregiju, jer se kandiduje da postane jedan od instrumenata promocije Jadransko-jonskih atraktivnosti.

Ovom događaju su na poziv opštine Ankona prisustvovali predstavnici Opštine Kotor Nenad Vukadinović, sekretar Sekretarijata za zaštitu prirodne i kulturne baštine i Lena Pasinović, savjetnica za međunarodnu saradnju.

Razgovaralo se o potencijalnoj saradnji.

Manifestacija je takođe imala za cilj i promociju grada, politiku očuvanja i zaštite prirodne sredine vezanu za takozvani plavi rast i ostvaranje veza sa gradovima na Jadranu.

Talk show je predstavljao centralni događaj na kojem su prisustvovali istakniti predstavnici Jadransko-jonske regije.

Tom prilikom su razmjenjena iskustva i ostvarena saradnja, u cilju formiranja zajednice sa novim pristupom moru, koji će zagovarati održivi razvoj morskog basena, kao značajnog prirodnog resursa.

Takođe na poziv Opštine Ankona, u oviru ove manifestacije, naš kuvar Boban Mihajilo, predstavio je prisutnima svoja kulinarska umijeća, pripremajući mediteranska jela na savrem način.

Zaposlen kao menadžer kuhinje u restoranu “Prova” u Tivtu, pripremio je predstavnicima medija i posjetiocima riblji meni na tradicionalan način, što je ujedno bila prilika da goste i posjetioce manifestacije upozna sa tipičnostima crnogorske kuhinje.

Ovaj događaj biće predstavljen i na međunarodnoj izložbi EXPO u Milanu čija je tema “Hraniti planetu, energija za život“, navodi se u saopštenju iz opštine Kotor.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]