Tivat obilježava Svjetski dan bez automobila

0

 

Evropska nedjelja mobilnosti obilježava se širom Evrope, pa i svijeta, svake godine od 16. do 22. septembra. Tivat, nažalost zbog aktuelne situacije sa epidemijom koronavirusa, neće organizovati brojna dešavanja kao što je to bio slučaj u prethodnom periodu. Ipak, dio Ulice II dalmatinske biće zatvorena za saobraćaj, u utorak 22. septembra u periodu od 10 do 18 sati.

Na ovaj način Opština Tivat želi sve sugrađane, a i goste podsjetiti na Svjetski dan bez automobila koji se obilježava baš na ovaj datum u sklopu veće, već pomenute manifestacije.

Tivat će ovako dobiti još jednu pješačku zonu u samom centru grada i podstaći građane da prošetaju i bar na dan odustanu od korišćenja automobila.

“Za ovu 2020. naši planovi oko obilježavanja EMW su bili veliki: organizovanje planinarskih i pješačkih tura, biciklizam, sportski poligon, trajne mjere kojima bi se postepeno zastupljenost motornih vozila u centru grada, prvo ograničila, a vremenom svela na minimum. Međutim zdravstvena situacija nas je spriječila da sprovedemo ovaj ambiciozan plan. Priznanje koje smo dobili 2018. od Evropske komisije za obilježavanje EMW, sve naše dosadašnje aktivnosti i naš cilj: što čistiji grad održive urbane mobilnost, obavezuju nas da makar simbolično, sve građan podsjetimo da je naša budućnost u odabiru alternativnih vidova prevoza, sa što manje zagađivanja”, rekla je Tatjana Jelić sekretarka Sekretarijata za komunalne poslove, saobraćaj i energetsku efikasnost Opštine Tivat.

Evropska nedjelja mobilnosti podstiče gradove na uvođenje mjera održivog transporta i poziva ljude da promijene ponašanje u saobraćaju – opredjeljujući se za alternativne vidove prevoza umjesto automobila.

Ona se počela obilježavati početkom XXI vijeka, u okvirima Evropske unije, ali se vremenom proširila i na zemlje van EU, pa sada u akciji učestvuju i gradovi Brazila, Japana, SAD-a…

U Crnoj Gori EMW se obilježava posljednju deceniju.

Tivat je to u početku činio organizovanjem jednodnevnih događaja, da bi se od 2017. opseg aktivnosti proširio na brojne višednevne manifestacije poput: biciklisičkog poligona, kreativnih aktivnosti na parkingu, promocije električnih bicikala, likovnih i sportskih ktivnosti za najmlađe i to na prostorima koji su tradicionalno namjenjeni automobilima.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]