Tokom ljeta ka Tivtu letjeće više od 20 kompanija

0
Marina Miketić Nikolić

Preko 20 aviokompanija najavilo je linije za Tivat u ljetnjoj sezoni, kazala je PR Aerodroma Crne Gore Marina Miketić Nikolić.

Ona je saopštila da je od 1. januara do danas kroz crnogorske aerodrome prošlo skoro 28 hiljada putnika što je višestruko manje nego prošle godine u istom periodu.

Dok je Montenegro Airlines letio, aerodromi su imali oko petnaest avio linija, sada ih je, kaže  Miketić Nikolić, dvostruko manje.

„I da nema problema sa MA, situacija u cijelom svijetu je takva zbog pandemije. Kada pogledamo aerodrome u regionu i ne stojimo toliko loše“, kazala je PR Aerodroma CG za TVCG.

Navodi da Aerodromi pokušavaju uspostave linije koje su postojale kada je letio Montenegro airlines.

„Recimo, imamo najave za Tivat, za ljetnju turističku sezonu, tu je preko 20 avio kompanija, sedam ih je iz Rusije, pet iz Ukrajine, zatim iz Bjelorusije, neke druge kompanije koje će nas povezivati sa zapadnoevropskim zemljama. Međutim, moramo biti svjesni da može dolaziti do otkazivanja letova, da do posljednjeg dana neko ne može znati da li će moći da se ukrca na let“, kazala je Miketić Nikolić.

S druge strane smentnja za turističku sezonu će biti  i epidemiološka situacija.

„Problem će biti i kada se putnici budu vraćali kada budu morali u karantin, jer je situacija kod nas takođe loša“, upozorila je ona.

Od 1. januara do 7. februara kroz aerodrome CG prošlo je skoro 28.000 putnika, a prošle godine u istom periodu bilo je skoro 119.000 putnika.

„Prošlogodišnji januar je bio najbolji ikada, a sada smo najvjerovatnije u najgorem periodu“, kazala je Miketić Nikolić.

Podsjetila je da danas imamo prvi let iz Dortmunda ka Podgorici. To je prva uspostavljena linija Wizz Aira koji je od nedavno najavio dvije linije linije između Podgorice i Memingena, kao i liniju Dortmund – Podgorica.

Većina kompanija ne dozvoljava platnene maske

Miketić Nikolić preporučuje svim putnicima da se prije odlaska na aerodrom informišu o uslovima letjenja kod avio kompanija.

„Austrian Airlines, na primjer traži isključivo maske N95 koje nemaju ventilacione otvore. Izuzetak su trudnice i djeca do 15 godina kojima su dozvoljene i druge maske“, kaže Miketić Nikolić.

Kada je riječ o Wizz airu, takođe zahtijevaju nošenje hirurških maski ili N95 koje imaju veću zaštitu.

„Oni, na primjer, zabranjuju platnene maske i to je nešto što ljudi treba da zapamte. Istih pravila se pridržava Er Srbija kada leti za Njemačku, zatim Lufthanza ne dozvoljava ništa osim hirurških i medicinskih maski“, kazala je Miketić Nikolić.

Upozorila je da putnici koji iz zdravstvenih razloga ne mogu nositi maske moraju imati potvrde sa sobom.

Podsjetila je da je Wizz Air uveo PCR test i taj test mora biti na engleskom, njemačkom i francuskom jeziku.

Ističe da su pravila na crnogorskim aerodromima ista kao na početku epidemije.

„Neophodna je dezinfekcija ruku i obuće i obavezno je nošenje maski. Jedna od mjera je i da porodice ili prijatelji koji čekaju putnike moraju biti ispred zgrade terminala i da moraju držati fizičku distancu“, kazala je ona.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]