Tonsati: Da nam upravo ovaj Božić bude jedan od najintimnijih i najiskrenijih za susret Boga i čovjeka

0
don Robert Tonsati

Pretpraznično je raspoloženje, dani kada se u katoličkoj crkvi u iščekivanju Božića vjernici prije svega duhovno pripremaju za blagdane i slavlje.

“Međutim, svi skupa moramo se prilagoditi stanju koje traje već godinu, od kada je pandemija koronavirusa zadesila čitav svijet. Nema uobičajene užurbanosti, trgovi, ulice i pjace u Boki Kotorskoj su neuobičajeno prazni za ovo vrijeme. Ni crkve nijesu pune jer su donedavno bile na snazi vrlo striktne mjere zbog pandemije. Sada su se malo olabavile, ali to nije u punom životu i onako kako smo navikli”, priča za Skala radio don Robert Tonsati, kancelar kotorske Biskupije i župnik na Mulu.

Svetih misa će biti u župnim crkvama o čijem rasporedu će vjernike preko svog sajta obavijestiti Biskupija kotorska.

Da li će biti ponoćne svečane Mise, Ponoćke na Badnje veče, sada je teško reći, i zavisi od odobrenja Ministarstva zdravlja, saopštio nam je don Tonsati.

U svakom slučaju katolička crkva će se prilagodii mjerama i preporukama nadležnih.

Kao znak da nije sve nestalo od vanjskih fešti, don Tonsati najavljuje jedan Božićni klavirski koncert u kotorskoj katedrali, ruskog pijaniste i kompozitora Vitalija Blizniuka. Prilog od ovog koncerta čiji je pokrovitelj kotorska Biskupija će ići za potrebe Opšte bolnice Kotor.

Unatoč bojaznima i strahovima koji mnoge ljude s pravom obuzimaju, treba znati da je ovaj blagdan, blagdan radosti, svijetla, nade i mira.

Stoga, nasuprot tome što neće biti vanjskog slavlja i velikih obiteljskih okupljanja i druženja, ljudi treba da shvate da nam upravo ovaj Božić može biti jedan od najintimnijih i najiskrenijih Božića. Upravo zato što poruka Božića nije u onome vanjskom, nije u buci.

Već unazad nekoliko godina svijet je, kaže don Tonsati, zaboravio da je Božić susret neba i zemlje, Boga i čovjeka, svijetlo koje dolazi u tamu.  Radost koja dolazi u mrak duše, mrak pameti.

“Zato je važno u ovim danima da se čovjek okrene istinskom značenjnu Božića, a to je ono vjersko i ljudsko. Ako se samo površno gledaju stvari i samo spoljašnje, onda smo tu gdje jesmo, a to znači da nemamo nade i nemamo se čemu radovati, jer mislimo da je Božić samo pun sto. Vjernici su pozvani da se raduju Bogu koji dolazi u svijet koji je ranjen, i grijehom u svijet koji je dezorjentisan i izgubljen. U svijet koji ga zapravo nije htio ni primit. Treba se prisjetiti da su Marija i Josip hodali od kuće do kuće, nije bilo mjesta u svratištu i nije ih imao ko primit. Isus se nije dakle rodio u svom ovom raskošu i kiču, kako ga mi danas predstavljamo. Isus se rodio u siromaštvu i bijedi koje je zahvatilo i nas danas”, podsjeća don Robert  Tonsati.

Kako kaže srednjevjekovni njemački pjesnik Angelus Silesius: “Badava se Isus tisuću puta rodio u betlehemu ako se u tvom srcu ne rodi”.

“Prilika je da u ovo vrijeme danas, Božić dočekamo intimno u krugu porodice da shvatimo da moramo izgraditi međusobno zajedništvo i da se moramo pomiriti sami sa sobom i sa ljudima sa kojima živimo. Božić je deminutiv i znači mali Bog i u liku je malog djeteta.
Ako će se ljudsko srce pred ičim istopiti od blagosti to je pred likom malog djeteta”, poručuje don Robert Tonsati.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].