Topla riječ Vesne Vičević na oproštaju od ljudskog i naučnog velikana Rajka Vujičića

7
sa komemoracije

mr Vesna Vičević

mr Vesna Vičević

U kotorskoj palati Bizanti danas je u prisustvu kulturnih i javnih radnika, gradonačelnika Kotora i njegovih saradnika, čelnika Matice crnogorske i građana Kotora odraža komemorativna sjednica povodom smrti akademika CANU Rajka Vujčića.

Izuzetna ličnost Rajka Vujčića dala je ogroman doprino cjelokupnoj crnogorskoj kulturi i unutar nje posebno našem gradu Koltoru kazala je magistrica Vesna Vičević.

Uz kraći pregled njegove bogate  stručne i naučne biogradfije Vičevićeva je posebno apostrofirala Vujčićev doprinos obnovi crnogorske državnosti u onim teškim vremenima dalekih 90 godina kad je bilo u opasnosti postojanje i opstajanje cjelokupnog crnogorskog identiteta i države.

“Rajko je svoj ogrmoni entuzijazam, znanje, stručnost i mudrost nesebično i predano ulagao u održanje obnove nezavisnosti i razvoja svoje Crne Gore. U to doba kada je samo upotreba pridjeva crnogorski donosila nepriajtnosti, Rajko Vujičić dosljedno se zalagao za očuvanje svih crnogorskih kulturnih tekovina čija se osnovna vrijednost pokušavala mijenjati ili negirati, svojim znanjem i zalaganjem doprinosio vraćanju autokefalnosti Crnogorske pravoslavne crkve, jeziku, državnim simbolima. Posebno je bila izražena Vujčićeva ljubav premakulturnoj baštini CG čijem proučavanju se posvetio iskreno i predano kroz čitav svoj radni vijek. Bio je zaljubljenik u Kotor, a zaštitnik grada, Sv. Tripun bio jed predmet njegovog ogromnog poštovanja i naučnog interesovanja, kao i Katedrala čijem je oporavku nakon zemljotresa svojim stručni, istraživačkim radom davao svoj – kako naučni, tako i ljudski doprinos do uspješnog vraćanja izgleda Katedrale u njeno današnje stanje”, navela je ona.

Zastavi našeg grada, kazala je Vičević, koja se vije na zgradi opštine, Rajko je dao svoj ogromni stručni i naučni doprinos.

“Ostaje na ljudima njegove struke i same crnogorske Akademije da njegov rad vrijednuju i koriste za opšte dobro CG. Sa istim ponosom i poštovanjem, pored njegove voljene CG, znaće i njegov Kotor i ne samo kroz Maticu crnogorsku da uzvrati na prikladan način naučniku, za ljubav i znanje koju je ugradio u vrijednovanje kulturnog blaga ovog grada. A kao podsticaj stići će možda i poruka sa neke od slika Lovra Dobričevića koje je minuciozno opisao i istražio. Umjetničko djelo zna na ukazanu ljubav da uzvrati ponekad snažno na samo njemu znani način. Za očekivati je da  ponekad za isto to djelo znaju uzvratiti i ljudi”, poručila je Vičevićeva.

Na početku komemorativne sjednice, minutom ćutanja odata je pošta preminulom akademiku Rajku Vujićiću.

sa komemoracije
mr Vesna Vičević govori na komemoraciji
sa komemoracije

7 KOMENTARI

 1. Dragi naš Rajko a kako smo te iz milošte zvali naš Rajko bidon, počivaj u miru veliki čovječe i neka ti je slava i hvala za svaku dobru rječ i svako dobro djelo koje si učinio za ovaj grad , našu Boku Kotorsku i Crnu Goru-za ovaj vaskoliki svijet !!! Otišao si u nezaborav !!!

 2. neka je laka zemlja gosp. Vujicicu, ali eto sam se sjetila da je prije 2 dana sahranjen i veliki rodjeni kotoranin i zaljubljenik u Kotor Djordje Car.
  On gotovo nema famelje da ga produzi, izumiru kotorska prezimena, ali eto, ako se vi ne sjetite, da ja prizemna i nevazna kotoranka napomenem da je ovaj veliki kotoranin poso na drugi svijet, kao i dosta njih prije njega koje niste spomenuli.
  Titule su vazne u jednom dijelu, ali u sveukupnoj licnosti svakako nisu.
  Zelim lijep dan svima u Skali.

 3. Komemorativne sjednice su recidivi prošlosti.
  Neke običaje iz tog doba jako poštujem, ovakve, svakako NE !
  Izuzetno cijenim ličnost pokojnika i mislim da se njegova pojava ne uklapa u ovakve stereotipe.
  Iza čovjeka ostaju djela, sjećanja, riječi, uspomene, ili nedjela i mrsko odbacivanje.
  Pokojnik svakako zaslužuje sve počasti u sjećanima i zapisima i sjednice su, po mo shvatanju, njemu, nepotrebne.
  SLAVA MU.

 4. Ostalima izvinjenje-da se kravate i odijela ne nose samo na saborima potrošača-skupštine glasača?

 5. Hvala i Slava ti Dragi Rajko! Hvala i organizatorima komemorativne sjednice.koji nisu smogli snage da pozovu-na potonji intelektulani ispraćaj i prestavnike Kotorskoga Klera? Tog nukleusa zajedništva na prostorima Boke Kotorske? Od pamtivijeka! Sve se mijenja osim volje Božije i….?

 6. Profesore najbolji na svijetu neka Vam je laka crna zemlja.
  Vaše djelo ostaje za sva vremena.
  Iznenadila nas je Vaša smrt, za nas ste živi dovijeka.
  Vaši bivši studenti.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]