Toplo ljeto i niska vlažnost uticali na izuzetno kvalitetan plod masline

0
počela berba maslina

Vesna Đukić

Vesna Đukić

Početak berbe maslina u Boki Kotorskoj obilježen je minulog vikenda, ove godine visokim kvalitetom ploda u selu Pelinovo u Grblju, kazala je za Skala radio Vesna Đukić, izvršna direktorka Maslinarskog društva “Boka”.

Manifestacija berbe maslina bila je prava moba koju je ovo društvo u dobrom raspoloženju organizovalo na imanju porodice Vujović.

Kuriozitet je da su na berbu došli i posjetioci uglavnom mladi ljudi iz Holandije, Češke, sa Novog Zelanda iz Amerike, među kojima je bilo i novinara koje je zanimalo kako žive maslinari na koji način beru i prerađuju maslinu.

Oni su na kraju berbe u kamenom mlinu Maslinarskog društva “Boka“ u Pelinovu prisustvovali procesu prerade masline.

Porodica Vujović u ovom grbaljskom selu je poznata po proizvodnji svih poljoprivrednih proizvoda, ne samo po maslinarstvu.

Na njihovom lijepom maslinjaku od oko 400 stabala starih i mladih  maslina, ovom prilikom je ubrano je oko 300 kg ploda, po riječima Đukićeve izuzetnog kvaliteta.

Berba je počela i u drugim maslinjacima čemu pogoduje lijepo vrijeme ovih dana, a na pojedinim lokacijama se početak berbe još koji dan čeka u zavisnosti od položaja i mikro klime.

U svakom slučaju berba je u toku, nije to neki  rod, daleko je ispod očekivanog, ali je u odnosu na prošlu godinu  neuporedivo bolji, a kvalitet ulja odličan, kazala je Đukićeva.

Ona je podsjetila da su na izvanredan kvalitet ploda uticale visoke temperature i niska vlažnost tokom ljeta što je onemogućilo razvoj štetočina, pa su masline ove godine  izuzetno zdrave i od njih se može dobiti veoma kvalitetno ulje.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].