Tošijuki Kono: Način na koji će Kotor riješiti problem pritiska kulturnog turizma biće praksa koju će slijediti ostatak svijeta

0

Tošijuki Kono

U Kotoru je danas počeo Regionalni sastanak ICOMOS mreže Jugoistočne Evrope.

U multimedijalnoj sali crkve Sv Pavla skup su otvorili i prisutne pozdravili ministar kulture CG Aleksandar Bogdanović, gradonačelnik Kotora Željko Aprcović, predsjednik međunarodnog udruženja ICOMOS, Tošijuki Kono i crnogorski princ Nikola Petrović.

Skup je upriličen povodom obilježavanja 40 godina upisa prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotora na UNESCO listu Svjetske baštine u organizaciji Crnogorske nacionalne komisije za UNESCO, uz podršku opština Kotor, Bar i Tivat, kao i Pomorskog muzeja Crne Gore.

Dvodnevnom skupu prisustvuju predstavnici ICOMOS udruženja: Austrije, Albanije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Grčke, Hrvatske, Kosova, Mađarske, Moldavije, Rumunije, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije, zatim predstavnici budućeg ICOMOS udruženja Crne Gore koje je u osnivanju, kao i predstavnici crnogorskih institucija iz oblasti zaštite kulturnog nasljeđa.

Predsjednik međunarodnog udruženja ICOMOS, Tošijuki Kono je čestitao na 40 godišnjici  upisa Kotora na UNESCO-vu listu kao prirodni i kulturno istorijski region.

U to vrijeme pristup da se imenovanje Kotora fokusira na dva aspekta, na prirodu i na zaštitu kulturnog blaga, bilo je veoma inovativno.

Danas mnoge nominacije pokušavaju da kombinuju prirodu i kulturu, a u slučaju Kotora to se već desilo prije 40 godina, podsjetio je Tošijuki Kono.

Na žalost Kotor je oštećen zemljotresom 1979. godine ali, po mišljenju Konoa, on se oporavio i za čitavu svjetsku kulturnu zajednicu oporavak kulturne baštine je od izuzetne važnosti.

Za ostale u svijetu ovo iskustvo, u smislu učenja iz primjera Kotora, je veoma vrijedno.

Danas se zajednica koja se bavi nasljeđem suočava sa više problema, a jedan od njih je održivost, posebno u kontekstu turizma.

Taj pritisak stiže i u Kotor, primjećuje visoki gost. Način na koji će Kotor riješiti problem pritiska kulturnog turizma biće praksa koju će slijediti ostatak svijeta.

Predsjednik međunarodnog udruženja ICOMOS, Tošijuki Kono se nada, kako je rekao, da će prijer Kotora biti uspješan i da će ga drugi slijediti.

On se svim zainteresovanim stranama zahvaljuje što su naporno radili da bi se Kotor očuvao vejrujući unaprijed dobrim izvještajima o njegovom daljem statusu, zaključio je Kono.

Bogdanović – Aprcović

Na otvaranju naučnog skupa, ministar kulture u Vladi CG Aleksandar Bogdanović podsjetio je na 40 godina statusa Kotora, grada koji po svojim izuzetnim univerzalnim vrijednostima, pripada svim građanima svijeta.

Ova kvalifikacija obavezuje nas da se sa posebnom pažnjom staramo o naslijeđenim vrijednostima, da u vremenu kada Mediteran pogađa masovni turizam, vodimo računa da na najbolji način sačuvamo ono što su kulturne vrijednosti koje su Kotor i cijelo područje i prepuručili za UNESCO listu, kazao je Bogdanović.

On je sa posebnim zadovoljstvom istakao da je u prethodne tri godina ostvaren značajan napredak u primjeni Konvencije o zaštiti svjetskog prirodnog i kulturnog nasljeđa. Usvojivši Akcioni plan za postizanje Odluke Komiteta iz Istambula iz 2016. godine, status Kotora na UNESCO listi postala je strategija Vlade Crne Gore, pa to više nije samo pitanje Ministarstva kulture ili Uprave za zaštitu kulturnih dobara, već svih vladinih resora.

„U iščekivanju mišljenja UNESCO-a o PUP-u Kotora, naša pažnja posebno je usmjerena na reviziju Menadžment plana koji se trenutno sprovodi. Od tog dokumenta očekujemo jako puno i apelujemo na sve nadležne institucije da pruže punu podršku radnom timu koji sprovodi ovaj delikatan proces“, poručio je ministar Bogdanović.

U ime domaćina ove Konferencije gradonačelnik Kotora Željko Aprcović je kazao da se nesmiju dovesti u pitanje jedinstvene univerzalne vrijednosti područja Kotora, ali istovremeno se mora odgovoriti izazovima koje se odnose na činjenicu kako koristiti, razvijati, unaprijediti i čuvati prostor koji smo zajedno dobili na upravljanje.

„Raduje me prilika koju otvara ova Konferencija, a to je da zajedničkim snagama grada Kotora i vas iz ICOMOSA dođemo do rješavanja ključnih pitanja vezanih za budućnost Kotora i Boke Kotorske. Kao i svaki grad pod zaštite UNESCO-a tako se i grad Kotor suočava sa konkretnim problemima kako napraviti balans, pomirenje, ravnotežu između očuvanja izuzetne univerzalne kulturne vrijednosti sa jedne strane i potrebu daljeg sveukupnog turističkog i ekonomskog razvoja grada, sa druge. Svjesni smo činjenice neprocjenljivog kulturnog nasljeđa Kotora, ali isto tako i vaše uloge da nam ukažete i pomognete smjernicama da budemo partneri kako dođi do najboljih i najadekvatnijih rješenja  u što kraćem roku, ne zanemarujući interese građana Kotora i Crne Gore u cjelini“, kazao je gradonačelnik Aprcović.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]