Tradicija i simbolika na Trojici

1
Trojica

Gojko Kustudić

Gojko Kustudić

Mještani Trojice u subotu 22. juna povodom Trojičindana i u sklopu velikih jubileja 200 godišnjice od rođenja Petra II Petrovića Njegoša i Ujedinjenja Crne Gore i Boke Kotorske, organizuju kulturno zabavni i sportski program na Trojici kod tvrđave, u narodu Fortice.

U programu će učestvovati KUD “Nikola Đurković” iz Kotora, Pjevačko društvo Grbalj, narodni pjevači, guslari i diplari, kao i učenica Srednje Muzičke škole “Vida Matjan” violinistkinja Jelena Jovović, kaže za Skala radio u ime organizatora Gojko Kustudić.

U skladu sa tradicijom koja je vladala u ovim krajevima biće organizovan i prvi turnir u narodnoj igri “plojkanje”.

Ovo je stara igra, slična bućanju, samo je prilagođena uslovima koji su tada vladali u ovom dijelu Crne Gore, objašnjava Kustudić.

Želja organizatora je da od zaborava zaštiti ovu startu igru, preteču mnogih sportskih disciplina.

Organizatori su domaćinski pozvali prijatelje iz svih okolnih mjesta, Kotora, Grablja, Tivta, jer je Trojica lokalitet preko kojeg su putevi vodili iz Kotora i Tivta, Grblja i Budve i koja je brojnim stazama povezana sa ovim dijelom Lovćena  i Crne Gore, sa Cetinjem i unutrašnjosti.

Trojica je svoje ime dobila po crkvi Sv. Trojica koja se nekada nalazila na mjestu na kojem je danas tvrđava i spominje se u djelima Iva Stjepčevića.

Prema arhivskim dokumentima datira iz 1431. godine, objašnjava Kustudić.

Mještani stoga, žele da na skroman način obilježe sve te značajne datume i simboliku koja je u imenu ovom mjesta.

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]