Tradicionalni alati i malo obalno ribarstvo

1
Dr Aleksandar Joksimović

Dr Joksimović

Kotorski Institut za biologiju mora je u protekle tri godine uspješno realizovao projekat za Ministarstvo nauke Crne Gore koji je bio posvećen monitoringu i praćenju stanja malog, obalnog ribolova na Crnogorskom primorju.
Poseban akcenat malog obalnog ribolova su sitni tradicionalni alati koji se posebno koriste u Boki Kotorskoj ali i na otvorenom području Crnogorskog primorja, kazao je za Skala radio Aleksandar Joksimović šef laboratorije za morsko ribarszvo i ihtiologiju.
Tokom protekle  tri godine pratilo se stanje ekonomski važnih vrsta ribe, njihova biologija i ekologija.
Na kraju prošle godine je naučni tim predao izvještaj Ministarstvu nauke  sa željom da ovaj projekat pomogne ribarstvu i ribarima u interesu boljeg  i ekonomičnijeg korišćenja tih  resursa.
Jedan od glavnih zadataka projekta je da odredi stanje ribljeg fonda i riblje mlađi uz preporuke do kojih minimalnih dužina se ne bi smjele loviti jedinke, kazao je Joksimović.
Upravo je ovaj projekat poslužio Ministarstvu poljoprivrede u izmjeni nekih djelova nove naredbe o minimalnim veličinama riba koje se ne smiju loviti i stavljati u promet.
Svaka vrsta u odnosu na njenu biologiju i prvi mrijest ima određene dužine, npr srdela 11, inćun 9 cm.
Shodno akcionom planu i strategiji razvoja i ovaj projekat je u cilju pregovora i približavanja datuma otvaranja pregovora  EU  o ribarstvu, za koji Joksimović vjeruje da će biti u prvom kvartalu ove godine.
Projektom se takođe čuvaju tradicionalni alati koji doprinose zdravom i održivom razvoju našeg  ribarstva smatra Joksimović.

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]