Tradicionalni kotorski karneval 2020. od 15. do 23. februara

0

 

Svečano otvaranje ovogodišnjih tradicionalnih zimskih kotorskih karnevalskih fešti biće u subotu 15. februara u podne  abrumom ulicama starog grada na čelu sa Kapom karnevala Lukom Knezovićem, kotorskom Gradskom muzikom i mažoretkama.

Na Trgu od oružja održaće se Njokada ala maka, dok će se za dobar štimung pobrinuti VIS Tetra.

Njokada će biti takmičarskog karaktera, a prijavilo se 8 grupa, čulo se na press konferenciji u kotorskom Kulturnom centru, gdje je organizator najavio detaljan program.

Istog dana u 15 sati počinje Prčanjski karneval, a od 16 sati je dječiji maskenbal u Domu kulture na Prčanju.

U ponedjeljak 17. februara od 16 sati u Poslovnom centru “Vukšić” je dječiji maskenbal, na kome će najmlađe zabavljati animatori.

U saradnji sa Muzičkom školom “Vida Matjan” i ove godine će se održati “Koncert pod maskama” u crkvi Svetog Duha u srijedu 19. februara u 19 sati.

Plesni studio “Alisa” imaće svoju noć u petak 21. februara u 18 sati u velikoj sali kotorskog Kulturnog centra.

Veliki maskenbal planiran je za subotu 22. februara u Poslovnom centru “Vukšić” od 21 sat, uz Anasambl TOĆ i The Grupu.

Obezbjeđene su i nagrade za pojedinačne i grupne maske.

Fond nagrada je 3.200 eura i to:

U kategoriji pojedinačnih maski:

Za osvojeno treće mjesto – 100 eura , drugo – 200 eura i prvo mjesto – 300 eura.

U kategoriji grupnih maski:

Za osvojeno treće mjesto nagrada je 400 eura, za drugo 600 eura i prvo mjesto 800 eura.

Nagrada publike je takođe 800 eura.

Ulaznice za maskenbal biće u prodaji od ponedeljka 17. februara na kamenom kiosku TO Kotor.

Cijena ulaznice je 20 eura, a po prvi put ulaznica uključuje njokadu i krempitu.

Zimske karnevalske fešte završavaju u nedelju 23. feburara velikom karnevalskom povorkom glavnom saobraćajnicom, suđenjem i spaljivanjem krnevala i koncertom Jelene Rozge na Trgu od oružja.

O nagradama će na dan karnevala odlučiti žiri, nakon čega će dodijeltiti pehare za osvojeno prvo, drugo i treće mjesto, kao i prelazni pehar.

Organizator je JU Kulturni centar “Nikola Đurković” Kotor, suorganizator Turistička organizacija Kotor koja učestvuje sa 20 hiljada eura, a pokrovitelj Opština Kotor, koja Karneval finansira sa 10 hiljada eura.

Partner je Javno komunalno preduzeće Kotor“, kazala je Vjera Rašković Perojević i pozvala domaće i furešte da zajedno uživamo u karnevalskim feštama

U ime organizatora prisutnima se obratila Tatjana Miljenović, direktorica JU Kulturnog centra “Nikola Đurković” Kotor, koja je govorila o pratećim programima u okviru Karnevalskih svečanost.

“U karnevalske fešte ušle su i dvije gastro-manifestacije. To su Škaljarska večera – tripe u petak 21. februara u 19 sati i čuvena Pašticada u subotu 22. februara u Domu slobode na Prčanju, takođe od 19 sati.  Željeli smo da se uključe Mjesne zajednice, tako da ove godine imamo i Prvi risanski karneval. On će se održati u subotu 22. februara od 14 sati, naravno uz Kapa kotorskog karnevala, Gradsku muziku i maske, a za zabavu je zadužen VIS TETRA. Organizator je MZ Risan, naravno uz našu pomoć, a prijave za ovaj karneval traju do 10. Februara”, navela je Miljenović.

Kako je veliko interesovanje najmlađih za kotorske karnevalske fešte Kulturni centar je organizovao radionice o izradi karnevalske maske.

Cilj radionica je edukacija mladih ljudi o karnevalskoj tradiciji, načinu osmišljavanja i izrade karnevalske maske, i što je najvažnije, druženje u karnevalskom duhu uz karnevalsku muziku i smijeh.

Učesnici radionica, nakon što na radionicama kreiraju masku, nastupiće sa istom u karnevalskoj povorci u nedjelju 23. februara.

Radionice vode Aleksandra Tomović, urednica programa za mlade u Kulturnom centru i Suzana Milošević iz umjetničke radionice “Kadinela”.

“Ove godine očekujemo još veću i bogatiju karnevalsku povorku samim tim što smo obezbjedili novčanu pomoć za izradu maski i to za grupne maske 300 eura, a za pojedinačne do 150 eura. Naš redakcijski odbor uveliko radi na pripremi humorističko – satiričnog lista Karampana. To je zrcalo naravi Bokeškijeh u kome se reflektuju sve one loše, dobre, smiješne i tužne strane naše svakodnevice, prisjećamo se kotorskih oriđinala, ali ne vrijeđamo nikoga, jer je cilj Karampane da se zabavimo, nasmijemo, našalimo, jer kako bi mi rekli Pod maskom se lakše živi”, najavila je Miljenović.

Kutija za tekstove nalazi se na kamenom kiosku, ispred glavnih gradskih vrata, odnosno na Info pultu Turističke organizacije.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]