Traganje za francuskim državljaninom nastavlja se smanjenim intenzitetom

9
Kotorski spasioci i Hrvatska Gorska služba spašavanja

Nakon punih 11 dana neće se obavljati intentenzivno traganje za francuskim državljaninom Janotom Robertom (61), kome se, nakon odvajanja od grupe koja se spuštala od Žanjeva dola ka Troici gubi svaki trag.

Potraga će se i dalje vršiti, ali smanjenim intenzitetom do dobijanja  novih mogućih informacija.

Odluka je donešena, kako nam je kazao komandir Službe zaštite i spašavanja Maksim Mandić tek nakon višednevne detaljne pretrage terena koja nije dala nikakav rezultat.

Podsjetićemo, kazao je Mandić, neposredno nakod dojave  da se francuski državljanin nije pojavio u hotel gdje je bio smješten, upućena je jedinica kotorske Službe zaštite i spašavanja na mjesto gdje se Janot odvojio od grupe i pokušala da rekonstrušiše moguću putanju ka brdu Vrmac. naime Francuz je izrazio želju da obiđe brdo Vrmac, pa se pretpostavljalo da se uputio u tom pravcu.

Kako pretraga nije dala rezultat, angažovana je kompletna jedinica, a u pomoć su pozvani i tivatski spasoci koji su pretražili padine Vrmca s njihove strane.

Na žalost, od Francuza nije bilo ni traga ni glasa.

Problem je bio što on kod sebe nije imao mobilni telefon koji bi omogućio posredstvom lokatora da se identifikuje mjesto gdje bi se mogao nalaziti.

Mandić je potom pozvao Avio-helihoptersku jedinicu MUP-a Crne Gore koja je obavila više naleta pretražujući sva moguća mjesta na koja je teško moguće doprijeti, jer se radi o nepristupačnom i vrlo opasnom terenu.

Sa njima je aktivno u pretraživanju učestvovala i kotorska policija, tako da je kompletan teren za koji se pretpostavljalo da je moguća putanja kretanja Francuza više puta detaljno pretražena.

Kada ni to nije dalo rezultate, Mandić se obratio zahtjevom Direktoratu za vanredne situacije MUP-a Crne Gore da se angažuje Gorska služba spašavanja iz Hrvatske sa psima tragačima koji su obučeni za ovakve situacije.

Odmah nakon uspodtavljanja kontakta sa predstavnicima Hrvatske, Gorska služba spašavanja je stigla u Kotor.

Četiri specijalno obučena pripadnika Hrvatske Gorske službe spašavanja došli su u Kotor sa četiri obučena psa tragača prije dva dana sa svom potrebnom logistikom i odmah krenuli u pretragu terena, zajedno sa pripadnicima kotorske Službe zaštite i spašavanja.

Traganje je trajalo četri dana, a po izjavama  hrvatskih specijalaca za ovekve slučajeve, gotovo je izvjesno da se francuski državljanin ne nalazi na ovom području.

Mandić nam je kazao da je pretraženo 120 km staza i puteva koji se protežu brdom Vrmac kao i 30 km2 terena samo u zadnja tri dana.

Ranije su se pojavile špekulacije da je Francuz napustio Crnu Goru iz nekih svojih razloga jer ga niko nije vidio niti čuo od mještana i lovaca koji se tuda kreću svakodnevno.

Za vrijeme boravka hrvatske Gorske službe spasa, ponovo je angažovan helektopter Avio-helihopterske jedinice MUP-a Crne Gore.

Ni novi pokušaji, uz pomoć pasa tragača i izuzetno sofisticirane opreme pripadnika Hrvatske Gorske spasa koji je, zajedno sa sofisticiranom elektronikom nijesu donijeli ništa novo, pa se nakon današnjeg, posljednjeg obilaska terena odlučilo da pretraga više nema nikakvog smisla.

Sa kolegama iz Hrvatske kotorska Služba zaštite i spašavanja dogovorila je brojne zajedničke aktivnosti.

To je još jedan dokaz, kazao nam je Maksim Mandić, da ne postoje granice za ljude koji su spremni da pomognu bilo kome i na bilo kojem mjestu.

Danas je hrvatske i kotorske spasioce posjetio Mirsad Mulić, direktor Direktorata za vanredne situacije Crne Gore koji nije krio zadovoljstvo postignutim stepenom saradnje sa kolegama iz susjedne države.

Pripadnike Hrvatske službe spasa primio je danas i načelnik kotorske policije Igor Popović.

Interesantno je da niko iz lokalne uprave nije posjetio pripadnike kotorske Službe zaštite i spašavanja, a ni požrtvovane kolege Gorske službe spašavanja iz Hrvatske.

9 KOMENTARI

 1. Eto to vas je vecina koji sjedite doma i prosipate otrov po portalima. Je li vi uopste znate zasto je fotografija objavljena? Mozda zato sto niko od vlasti, ni drzavnih ni opstinskih nije za 4 dana došao da pozdravi makar ove hrabre i stručne ljude, koje su sami u pomoć pozvali. Nije ovo reklama za naše vatrogasce jer im nije ni potrebna, ionako su jedina služba u gradu koja uopste obavlja svoj posao, i to kako treba!
  A vama kojima je ovo povod da zajedljivo pitate da li se tragalo za Fabrisom, umjesto da pohvalite akciju koja je trenutno tema, odgovor je DA. Tragalo se jako dugo, jer nije samo slučaj da na filmu vatrogasci spašavaju mačke, kučke, ljubimce, i to su ovi naši radili a ne neće svoga kolegu.
  Je li vam išta dobrote i ljudskosti ostalo? Kad se toliko brinete, što se niste mobilisali pa pomogli?
  Počnite konačno svoje slobodno vrijeme da koristite za društveno korisne stvari, ovako se samo sramotite!

 2. Ti si Altaire ljudsko ništa. Sram te bilo nikogoviću. Ljude koji se veru po ovim brdima i svoj život izlažu da bi spasili tuđi ti stavljaš u kontekst političkog marketinga. Ti si ništa čovjek i bijeda. Tražim od Radio Skale za zabrane ovome antihristu više da piše na ovaj portal.
  A ovaj jado koji govori o ovom slučaju prija 15 ili više godina sjetio se baš na vrijeme. Pogodilo ga je mnogo. Isto je ništa kao Altair. Tu svakako spada i Martina ako to sve nije jedan isti tvor.

  • Koja otrov od ,,humanog” Mitra. Tvor je lijepa beštija za tebe, jer vrijeđaš bez osnova. Ne znam ko je ,,Eko”, a povod za njegovo prisjećanje uvlačiš u oblandu naknadnog sjećanja, što je otužno i demagoški.
   Pročitaj još jednom moj kratki komentar lumenu, možda ti se upali sijalica za razlučivanje ličnog mišljenja od gadosti u iskazima.

   • @@Martina, ne uzbuđuj se, pusti gluperdu neka bljuje otrov i nebuloze. Stara dobra sentenca nas uči: “Sa budalaom nikad ne
    polemiši, jer ko bude slušao sa strane neće
    znati ko je u pravu”. Dakle, nevaspitanog ignoriši.
    Tužno je kad odrastao čovjek ne umije čitati
    nešto između redova.
    Čast i čest kotorskim vatrogascima, niko objektivan
    o tim momcima ne može kazati jedne loše riječi.
    Bezbroj puta su se dokazali u spašavanju lica i
    imovine, rizikujući vlastite živote.
    Kotorski vatrogasci i spasioci se ne bave politikom,
    niti im trebaju “politički poeni”. Van politike i sektašenja,
    tu su sa jedinom preokupacijom da priteknu u nevolji.
    Odluku o prizvanju u pomoć spasilaca iz druge
    države nijesu donijeli kotorski vatrogasci,
    nego na “visokom nivou”, u Podgorici, sa jedinim
    ciljem da se kontinuirano pituraje nečija biografija,
    da se zaboravi “rat za mir”.
    U redu, neka su pozvali u pomoć tragače s kučkima
    iz susjedne zemlje. Ali zašto ne pozvaše i iz
    prijateljske Albanije, BiH? Radi se o nestalom čovjeku, ne bravčetu.
    I, na kraju balade, za goste tragače, i kučke, zvanični prijem
    kod opštinskih zvaničnika!…
    Kotorskim vatrogascima, koji se danima lomataju po vrletima
    kanjona Škurde i padinama Vrmca, niko da
    uputi ni riječi podrške.
    Ostade im samo “za uspomenu i dugo sjećanje” fotka
    sa opasne misije, kojoj još nije kraj.

 3. Bitno je uslikati se i od nestanka jednog nesrećnog
  čovjeka napraviti jeftini politički marketing!
  Upravo u izbornoj godini.
  E, da su bar našli nestalog, alal im slikanje.

  • sram da te bude prvenstveno kao civjeka i kotoranina jer ovi ljudi su u potragu dan i noc za ovim covjekom nikakav marketinski trik i politicki vec je to njihov posao ! SRAM DA TE BUDE NECOVJEKU ! mora da si iz UREEEE pa ti dosla ura da lajes na posten i vrijedan narod !

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].