Trajni znamen svjetova dobra: Sjećanje na Mirka Tošu Đurovića

2
Dr Mirko Đurović Foto rtnk

Piše: Željko Rutović

Doktor koji je kao ikoničko ime ušao u moje djetinjstvo, moj život i kulturološko- urbanu memoriju grada Nikšića jeste doktor, pedijatar Mirko – Toša  Đurović.

Bijahu to rane sedamdesete proslog vijeka kada bi nas u kultni Dispanzer roditelji  dovodili na pregled. Odrastanje, ma koliko god ono otporno i žilavo za vrijeme i uslove, bilo je nemoguće bez sitnih prehlada, upale krajnika i sličnosti koje su svoj medicinski  i ljudski lijek nalazili kod doktora  Toše Đurovića.

Toša, Toša, idem kod Toše, odlično, Toša je u smjeni, riječi  i slike su  koje su se smjerno i autoritativno urezale u moj lični i socijalni životopis. Tek, sve boli za djecu i roditelje kao da nijesu ni postojale ako smo bili kod Toše – doktora, čovjeka, etičara, humaniste, gospodina gradjanina….

Autoritativno ali nenametljivo i sa blagošću imao je riječ i lijek za sve. Njegova ljudska blagost bijaše melem od riječi, pažnje i stava kojim trajno darivaše one koji su njemu dolazili.

Da. Njemu. Najtraženijem i najomiljenijem pedijatru tog vremena, i uopšte vremena njegove uspješne radne karijere. Ta toplina očiju, pristupa i rješenja otključavahu kako sve dječje strahove i stresove, tako i prirodno roditeljske brige.

Toša – svjetionik svjetova dobra i vremena nostalgičnog sjećanja. Toša – gromada ljudskosti i etičnosti. Toša – sjećanje koje ne umire. Toša – pokazivač pravca kako čovjek treba da zbori i tvori, Toša – znameni simbol grada Nikšića u koji je bez ostatka uzidao citavog sebe.

Sve to i više od toga s razlogom i ponosom jeste dragi doktor Mirko – Toša Đurovic.

Otuda i ljudska rijetka skromnost koja je u djetetu gledala i stvarala velikog čovjeka. Koliko je očiju upamtilo i ponijelo Tošinu blagost dobrog duha ….

Izliječio je i u život uputio mnoge, ostavljajući za trajni nauk mnogo više od onoga što se u  knjigama  da naučiti.

2 KOMENTARI

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]