Tripo Schubert: HGD u misiji kulture i prijateljstva među ljudima

2
Tripo Schubert

 

Hrvatsko građansko društvo je zadovoljno odnosom države i državnih institucija prema Hrvatima u Crnoj Gori.

Imati minsitra u Vladi, poslanika u parlamentu, političku parlamentarnu stranku i puno veći broj hrvatskih društava na ovom prostoru, dokaz je da je dobre politike prema nacionalnim manjinama, kazao je gostujući u Skala radiju Tripo Schubert, prvi predsjednik HGD Crne Gore, danas savjetnik Upravnog odbora ovog društva.

On je naglasio da je sadašnja lokalna vlast veoma naklonjena ovom društvu i poslije više godina lošeg ambijenta za rad HGD-a, ispod tribina zimskog bazena u Škaljarima, dodijelila im je prostor u starom gradu.

HGD je nevladina i apolitična organizacija, čiji je osnovni cilj očuvanje i afirmacija identiteta Hrvata u Crnoj Gori.

“Statutom HGD je predviđeno da član ovog društa može biti, ne samo pripadnik hrvatske nacionalnosti nego bilo ko, bez obzira na nacionalnosti i vjeru. Svako ko poštuje principe zajedništva, statutarne odredbe i radi na dobrobit svih. To je karakteristika Boke Kotorske i Kotora. Nazivu društva je kumovao don Branko Sbutega, sa akcentom na građansku konotaciju i prije svega promociju kulture”, kazao je Schubert.

On je podsjetio da je Društvo osnovano 2001. godine.

“Oko njega se okupio i veliki broj Hrvata. Već poslije godinu ipo, promovisan je hiljaditi član, pripadnica HGD iz Bara”, naveo je on.

Schubert je podsjetio da je 1997/98 godine crnogorska vlast i politika napravila veliki otklon od Beograda i Miloševićeve politike i svoje puteve opredijelila preko Debelog brijega i Republike Hrvatske, prilikom tadašnjih komunikacija sa Evropom.

To je Hrvatima u Crnoj Gori bio znak da se mogu baviti misijom kulture i prijateljstva među ljudima u okviru Hrvatskog građanskog društva, koja traje do dana današnjeg, rekao je Schubert.

2 KOMENTARI

  1. Šubert, vi iz HGD ste jedinstvena manjinska zajednica u svijetu, koja posebno hvali saradnju sa vladom domicilne države zbog postignutih koncesija, koje se podrazumijevaju u civilizovanim drustvima. Pitanje je da li postoje neki drugi aranzmani s vladom? Zadovoljni ste vladom i odnosom prema hrvatskoj zajednici a u istom periodu broj Hrvata u Crnoj Gori je pao ispod 1%, odnosno sad su Hrvati grupa u CG? Da li je to posljedica slabog nataliteta, mozda ekonomskog i politickog iseljavanja i pored vase hvale za uspjehe crnogorskog drustva, ili mozda zbog denacionalizacije Hrvata i prihvatanja crnogorskog drzavljanstva? A sto se tice ocjene Milosevica tu ste u prednosti, uzimajuci u obzir vasu saradnju s njim u studentskom rukovodstvu u Beogradu?

  2. G. Subert, i Vi imate novo pisano prezime ! Da li se sjecate, kada ste svojevremeno jednom banalnom sitnicom mogli da pomognete mladom covjeku nakon teske operacije i to ste hladno odbili ? Nemam komentara za vas po bilo kom osnovu nakon toga.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]