Tripundan u Kotoru

0
bazilika - katedrala Svetog Tripuna u Kotoru

Lode – pohvale Svetom Tripunu i podizanje zastave 27. januara označile su početak Tripundanskih svečanosti u Kotoru koje će trajati do 14. februara.

Uoči Svetog Tripuna, zaštitnika grada Kotora, koji se proslavlja 3. februara, u utorak 2.februara u 10 sati u katedrali biće sveta Misa i blagoslov svijeća, takozvana kandelora.

Svečani prijem relikvijara, večernja i kađenje svetih moći biće u 18 sati kada mornari Bokeljske mornarice drže stražu pored moći koje kade po tradiciji zajedno ugledni građani katolici i pravoslavni.

Dan kasnije, u srijedu 3. febuara na Tripundan, svečana sveta Misa je u 10 sati u katedrali, dok će pontifikalnu svetu Misu u 18 sati služiti biskup kotorski, monsinjor Ilija Janjić.

Vanjska proslava Tripundana je u neđeljeju 7. februara, saopštavaju za Skala radio iz admiralata Bokeljske mornarice.

Po običaju Odred Bokeljske mornarice podružnice Kotor će u pratnji kotorske Gradske muzike, ispred glavnih gradskih vrata u 9 sati dočekati odred mornara podružnica Tivat i Herceg Novi i tivatsku Gradsku muziku.

Đirom kroz grad, na pjaci ispred katedrale je raport admiralu i pozdravni plotun.

U 10 ura na pjaci  ispred katedrale Bokeljska mornarica odigraće kolo svecu u čast.

Svečanu pontifikalnu Misu u bazilici-katedrali u deset ipo će služiti monsinjor Antun Škvorčević, biskup požeški.

Pjevaće mješoviti zbor “Libertas” iz Dubrovnika.

U nedjelju 14. febuara u 11 sati u katedrali biće služena sveta Misa, a zastava sa katedrale biće spuštena u podne čime će biti završene ovogodišnje Tripundanske fešte.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]