Trnovit put do nove vlade: Kako savladati negativne emocije

5
Abazović Krivokapić Bečić (foto Pobjeda)

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je najavio da će do 23. oktobra predložiti mandatara za novi sastav crnogorske vlade. Gotovo je izvjesno da će mandatar biti lider koalicije Za budućnost Crne Gore Zdravko Krivokapić. Svih 41 poslanika nove većine u Skupštini Crne Gore je saglasno da univerzitetski profesor Krivokapić bude na čelu vlade. Međutim, na samom startu je već jasno da će pregovori o formiranju vlade, zbog različitih stavova, programa i prioriteta vladajuće većine koju čine tri koalicije Za budućnost Crne Gore, Mir je naša nacija i Crno na bijelo biti dugi i neizvjesni.

U prilog tome govori da je samo nekoliko dana nakon izborne pobjede trojne koalicije javnost svjedočila neslaganjima o tome ko treba da vodi resore bezbjednosti.

Demokratski front koji predvodi koaliciju Za budućnost Crne Gore smatra da njima koji su osvojili 27 mandata pripada da bude pripadnu čelne funkcije u sektoru bezbjednosti, dok sa druge strane koalicija Crno na bijelo okupljena oko Građanskog pokreta URA, čiji je lider Dritan Abazović, tvrdi da je za ekspertski koncept buduće vlade, kao i da na čelnim pozicijama u novoj izvršnoj vlasti ne treba da budu oni koji svojom djelovanjem dijele Crnu Goru i izazivaju negativnu emociju kod izvjesnog broja građana. U DF-u su u tom stavu GP URA prepoznali Andriju Mandića, Milana Kneževića, Nebojšu Medojevića i Marka Milačića.

Lideri DF-a smatraju da im je mjesto u vladi

Iz Pokreta za promjene koji je dio DF-a čiji je predsjednik Medojević su CdM-u saopštili da su zainteresovani za ona mjesta u Vladi koja će omogućiti realizaciju njihovih programskih prioriteta.

“Demontažu bolesnog totalitarnog sistema i demokratizaciju zemlje, kroz korjenite reforme. PzP će tražiti od mandatara samo onoliko udjela u vlasti koliko nam pripada na osnovu rezultata na izborima i volji birača. Nemamo nikakva uslovljavanja i nama su prihvatljivi svi kadrovski predlozi drugih koalicionih partnera. Vladu treba brzo formirati, pošteno i ljudski”, rekli su CdM-u iz PzP-a.

Od 27 poslanika koalicije Za budućnost Crne Gore PzP ima pet.

“PzP je od osnivanja prepoznat kao reformska kompetentna stranka koja ima jasan plan reformi o najvažnijim oblastima društva. Posebno smo isticali potrebu za radikalnom promjenom pogubnog modela ekonomskog razvoja i odbacivanje neoliberalnog koncepta, čišćenju zemlje od korupcije i kriminala i reformama u svim važnim sektorima”, istakli su iz PzP-a.

Kao punopravna članica IDU i ECR u stalnim su komunikacijama oko međunarodnih obaveza i intenziviranja reformi potrebnih za jačanje naše uloge u NATO.

“U direktnim razgovorima sa mandatarom upoznaćemo ga sa našim viđenjem prioriteta i ciljeva ove Vlade i sa našim interesovanjem za resore. Mandataru ćemo za svaku poziciju koju tražimo ponuditi kompetenetne i iskusne kadrove sposobne da sprovedu neophodne reforme”, poručili su iz Medojevićeve partije.

Jedan od lidera DF-a Milan Knežević je komentarišući Abazovićevu izjavu da on mora čuvati nacionalne interese Crne Gore i da ne može dozvoliti da srpskim političarima pripadnu MUP, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo vanjskih poslova, ANB i Ministarstvo pravde, rekao da je to njegovo je legitimno pravo.

“Vjerovatno je rješenje negdje između, ali zato i treba razgovarati”, smatra Knežević, ali je prošle sedmice iz Skupštine Crne Gore javnosti Crne Gore jasno poručio da vladu neće sastavljati Željko Ivanović i koncern Vijesti koji stoje iza Abazovićeve platform Crno na bijelo.

I sam Krivokapić je najavio da će pregovori o formiranju vlade biti dugi i iscrpni.

Konkretna rješenja se još uvijek ne naziru ali kako je u predizbornom i postizbornom periodu bilo evidentno miješanje Srpske pravoslavne crkve, mitropolita crnogorsko primorskog Amfilohija, Srbije, stizale su poruke i sa međunarodnih adresa, u vremenu koji slijedi pred Crnom Gorom su brojni izazovi, u kome će sigurno biti brojnih iznenađenja i neispunjenih želja.

Aleksandra Obradović

CdM

5 KOMENTARI

 1. …NEĆE BITI NAPREDKA-DOK CRNOM GOROM-MOJOM RODNOM DOMOVINOM-SENCA DRŽAVE EVO KNAP-31 GODINA “VLADAVINE – PRAVA BREZ PRAVA I PERSPEKTIVE”-KOJE SU POPAPILE “MOMČINE-UČENJACI SA “EPOPJSKOG SVETORATA ZA MIR -NA KONAVLE I DUBROVNIK..ĐE SE “BRANILO SER BPSTVO I KOSOVO-TE ISTO ODBRANILO U “PAKETU”-ZA ISPRAVLJENIM NEPRIRODNIM GRANICAMA-KOJE SU CRTALI TITOVI NEPISMENI BOLJŠEVICI”..!!..OSTA ZAPISANO NA TV POILITIKA..U “SAMU-CIK ZORU” PRED ATAK NA KONAVLE I DUBROVNIK-1991/1999 GODINE…?!!

  • Ima, ima Jordane Drinjače, ti si taj trnoružac, kohem se ne basta penjat u visine, nego krovinjavaš pilećim stazama Glava tičić kim, ne patišeš !
   Polako Jole, svemu dođe kraj !
   Ima ne previše u Perperu, pa smo se raširili i u Peluzicu. U Trojku, pa ćemo te senjat sa pruge skalaš , ojhaa đetiću
   stari!

   • …ZA SVE SAM JA KRIV-ALI NE I ZA TVOJE-ISKOPNE POTOMKE!!! TRAŽI KRIVCA-KOD “NASLEDNIKA” BABE VANGE!!!..ONI IMAJU “LIJEKA”-KOJI JE TEBI GOSPOD ODUZEO-I OSERVAO DA KOD/OD JALOVICE-NEMA ŠTO ČKATI..BREZ JEDINO TRPJETI SMRAD-Pera gurdića GUDINA…!!!..ONI ĆE TI “DATI LIJEK”-DA TI SE -POČNE “KOTITI JALOVICA..U KOTILIŠTE Perper”?!

 2. KNEŽEVIĆU I MANDIĆU I MEDOJEVIĆU i njegovima naravno sve što traže jer su poslije DPSa najviše dobili.
  A ne osvojili najviše glasova a dobili ništa od traženog.
  Pripada im najveći dio kolača.

  • ..DA SU NAJAČE “DVIJE PARTIJE”-JEDNA GLAVA-JEDNA IDEOLOGIJA-ŠTAMPANA U BEOGRAD ..NA DEDINJE-ĐE SU NAŠE SVE SVETINJE-KRVAIJE 9O GODINA PASANOGA VIJEKA-POD KOTULOM-I SAMAROM DRUGARICE MIRE-SIROTICE-SA POŽAREVAČKIJE ULICA..KOJOJ SE JEDNIO ZNALO KO JE OKOTIO?…SVE DRUGO JE “DOGRAĐENO-POSLIJE “ABlejalice KONTRAREVOLUCIJE-1989 GODINE?!!!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]