Tunel “Vrmac” nije tehnički primljen, zapušten je i prljav, bez video nadzora, kvalitetne signalizacije, prave ventilacije…

9
Tunel “Vrmac”

Prije dva dana, pukom srećom, izbjegnuta je tragedija u kotorskom tunelu “Vrmac”. Autobus MontenegroShorex-a, kojim je upravljao Dragan Ivanović, udario je u ventilator koji je, od prethodnog udara bio spušten desetak i više santimentara. Naime, kako nezvanično saznaje Skala radio, a to još nije potvrđeno, iako je rečeno da će zapisnik sa ovog događaja tokom jučerašnjeg dana biti objavljen, u tunel je, u kasnim večernjim satima ušao kamio na kome je bio utovaren bager. Kamion je, sa bagerom na njemu, bio visočiji od maksimuma koji je dozvoljen vozilima koja ulaze u tunel. Zbog toga je udario u ventilator, koji se, usljed udara dijelom otkačio iz ležišta i spustio desetak santimetara. Potom je naišao autobus koji je udario u ventilator. Bio je to, po riječima vozača, strahovit udar za koji je on mislio da se ruši tunel. Ventilator je polomio krov autobusa u prednjem dijelu i nakon nekoliko metara pao na lijevu stranu puta. Srećom, nije bilo saobraćaja u tom trenutku, a ni putnika u autobusu.

Naizgled, sve je jasno. Ali ipak nije tako. Mnogo je pitanja koja traže odgovore. Da li će na njih odgovoriti ižinjerka Direkcije za saobraćaj Zorica Božović, ili neko drugi, sasvim je svejedno. Neko od odgovornih mora, kako se ne bi dogodila tragedija zbog nerada i javašluka onih kojima je zadatak da o saobraćaju u našoj državi vode računa. Pa i o tunelima, iako je jasno da su od Vrmca odavno svi digli ruke.

Pitanja za Ministarstvo saobraćaja i pomorstva i Direkciju za saobraćaj, za čelne ljude koji sigurno imaju odgovore:

 1. Da li je, i ako jeste kada, tunel Vrmac tehnički primljen i da li o tome postoji dokumentacija?
 2. Da li je tunel smio da se pusti bez tehničkog prijema?
 3. Da li postoji video nadzor koji prati frekvenciju saobraćaja i dešavanja u tunelu, jer smo svjedoci da je u njemu bilo saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodom?
 4. Ako postoji video nadzor, ko prati stanje u tunelu i da li postoje video snimci?
 5. Kako je moguće da kamion može da zaobiđe kontrolu visine iako je jasno da na taj način krši propise i zakone i direktno ugrožava javnu sigurnost?
 6. Kako je moguće da policija nije privela vozača kamiona koji je udario u ventilator, ukoliko je otkrila počinioca?
 7. Što bi se dogodilo da je neko smrtno stradao?
 8. Da li u tunelu funkcioniše saobraćajna signalizacija?
 9. Zbog čega je tunel Vrmac toliko zapušten. Zašto se ne održava i da li je uopšte bezbijedan za prolazak automobila?
 10. Zbog čega se pojavljuje voda na pojedinim mjestima u tunelu?
 11. Zašto je kolovoz u tunelu na više mjesta oštećen?
 12. Zbog čega je tolika koncentracija otrovnih gasova, i pored ventilatora?
 13. Zašto su ventilatori sa izduvnim gasovima okrenuti prema Kotoru?
 14. Da li je ventilacija koja je postavljena i koja pravi ogromnu buku pravo rješenje za tunel Vrmac?
 15. Zbog čega tunel Vrmac ne može makar približno da liči na onaj kroz Sozinu?

Još je dosta pitanja na koja javnost traži odgovore. Posebno nakon ovog nemilog događaja i podsjećanja na onaj iz maja 2017. godine kada je, iz sličnih razloga otpao ventilator i oštetio dva automobila. Na sreću, ni tada niko nije stradao. A lako je mogao. Do kada ćemo se uzdati u sreću da nas spašava od vlastitog nema, nebrige i nesavjesnog rada?

Tunel je odavno postao dnevna i noćna mora za vozače. Prljav i zapušten, opasno prijeti. A u njega je tokom rekonstrukcije 2005-2007. godine uloženo oko 11 miliona eura.

Očekujemo odgovore na pitanja koja ćemo proslijediti i odgovornim u resorima zaduženim za ovaj posao.

Pozivaćemo ih i prozivati sve dok se ne pokrenu i dok se ne uvjerimo da će konačno riješiti probleme zbog koji neko može život izgubiti.

9 KOMENTARI

 1. Sva ova pitanje uputite ondasnjem visegodisnjem ministru saobracaja, Andriji Lomparu. Onaj isti Lompar koji je nakon velike tragedije sa prevrtanjem voza kod Bioca, januar 2006. dao ostavku iz moralnih razloga, pa sjutri dan nastavio da ministruje kao da nista nije bilo. I to ne sjutri dan, nego jos punih 6 god: sve do novembra 2012. Stoga bi bilo dobro da se i on oglasi u vezi popravke tunela koji se radio u njegovo doba ministrovanja, ako ne nista drugo, a ono iz moralnih razloga kao i onda.

 2. Svaka čast Skalaradio, jedino vi ukazujete na goruće probleme u ovom gradu.Zato ste i najbolji !!!!
  Ustrajte u naumu i odluci da se tunel dovede u stanje kakvo Kotor i njegovi gradjani zasluzuju! Pokrenite i gradonačelnika gdina Željka Aprcovića, neka digne glas, on je taj koji treba da se bori za bolji Kotor, Evropski Kotor. Budimo svi skupa zajedno, svi mi prolazimo kroz taj tunel, svako može stradati , bilo koje vjere ,nacije i političkog opredijeljenja…Za bolji , ljepši, Evropski Kotor, dajmo Kotoru ono što zaslužuje ! Hvala Skala radio pravi i jedini Bokeški radio !

 3. ..ktorski ministri saobraćaja-đorđini Crnogorske zobnice-Jugooceanije u dva navrataja obrijali su “dividendu”-oliti panaiju prilikom rekonstrukcije tunela koji je Kotoru donio “SAOBRAĆAJNI KOLAPS”-od kojeg bi stradalo i roto culo Moj gada,Gruja podrepaša,Pera gudina Parila i ostaih “isparivča-podrepnika” vlastele kotorske na vlast evo 30 sramotnih godina-PROMOTORI sramne pogibije (bivšeg) grada Kotora…sve “ti-tići do ti-tića kasapina i grobara sa Dedinja i njegovih PODREPAŠA-vjernih slugu MoMiMarvi-ća eho zdaj pomozite gospodo iz “Caritasa” da nam Kotor oživi…?tu tu baj baj…ukleta zemljo Ilirodukljanska…?

  • Lele tebi u dom jole mantijaški!
   Ne kuni i ne diraj ćitadine potomke
   slavne Crne Gore!
   Ko si Ti da blebećeš na portalu, kao
   bidzin i dokazani saradnik grbaljskog
   buržoaza, kome se Ti , kao rugaš?
   Takvima je mjesto na Golom otoku,
   sa civijerom i tragačem u rukama,
   da slažu kam i stijenu i prave suhozide!
   Petrova rupa je takvima tijesna, pa su ih u Bileću za kaznu, u ušate ruke,
   šiljali!
   Ti bi tamo bio dobar išljednik, kao oni sa Orlova krša u kotorskome pržunu!
   Posmatra Te Crna Gora!
   Bili i Ti represalije radio, kao Karađorđevići i Rastko Nemanjić,
   sve palikuće, piromani i tlačitelji !?!

 4. Dobar Tekst Slavko!
  Posebno stavka 13. Prica kaze da su se upleli Grbaljski oci i obrnuli smjer gasova iz polja put Kotora sto nije ni malo logicno….umjesto gasovi da idu na sirinu i u polje oni nas jos truju nsa tunelom i kad se dodaju brodovi…oj ha…

 5. To nije tunel, to je bazdljiva rupa koju treba zatvoriti, dok se ne uprilici, kao Sozina!
  Sram bilo Direkciju za saobracaj, sto oni rade!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]