Turista u Kotoru trenutno više nego lani

0
Kotor

Sanja Branković

Sanja Branković

U Kotoru trenutno  boravi 2.886 gostiju, što je za 12% više u odnosu na isti dan prošle godine.

Tokom prvih 5 mjeseci u kotorskoj opštini boravilo je 4 hiljade turista, ili 12% manje u odnosu na isti uporedni period prošle godine.

Ostvareno je  preko 8 hiljada noćenja, 15% manje u odnosu na prošlu godinu.

Najbrojniji i najznačajniji aspekt posjeta našem gradu čine izletnički programi i drugi oblici dolazaka sa kraćim zadržavanjima, podsjeća za Skala radio Sanja Branković, saradnica u kotorskoj Turističkoj organizaciji.

Stari grad je u prvih 6 mjeseci posjetilo preko 117 hiljada izletnika, 28% više u odnosu na isti prošlogodišnji uporedni period.

Najbrojniji su posjetioci iz Rusije, Japana, Velike Britanije, Francuske, Španije, Njemačke, SAD-a, a zapažen je i povećan dolazak izletnika iz Poljske, Bugarske, Tajvana, Koreje.

U Kotorsku luku je tokom prvih 6 mjeseci uplovilo 129 brodova (10% više u odnosu na prošlu godinu) sa 90.796 putnika (33% više), i 413 jahti (4% više u odnosu na prošlu godinu) sa 1.603 putnika (24% više odnosu na prošlu godine).

Sve je više turista zainteresovano za lokalitet Rimski mozaici u Risnu, gdje se nalazi jedinstven mozaik, prikaz Boga Hipnosa.

Od 1. januara do 1. jula 2013. godine, lokalitet Rimski mozaici posjetilo je 5.333 turista i njihov broj se uvećao za 44% u odnosu na isti period prošle godine.

Od početka rada kancelarije za prijavu boravka i registraciju stranaca, polovinom juna do danas, ukupno je prijavljeno 3,5 hiljade gostiju, od čega najviše iz Rusije, Srbije, BiH i Mađarske.

Prijava boravka turista obavlja se u roku od 24 sata od ulaska u Crnu Goru, ako je trajanje boravka kraće od 30 dana.

Za duži boravak nadležan je inspektor za strance u Ispostavi policije Kotor.

Prijava boravka se naplaćuje 50 centi  po osobi.

Prostorije Turističke organizacije opštine Kotor u kojima se obavlja prijava boravka turista nalaze se na sljedećim lokacijama:

Kotor, stari grad 328 (pored pošte), od 8-20 sati.

Risan, Rimski mozaici, od 8-20 sati

Lastva Grbaljska (pored pošte), radnim danima od 9-15 sati

Prčanj, Dom Slobode, radnim danima od 9-15 sati, podsjeća Brankovićeva.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]