Turisti misle da je u Kotoru na više lokacija tek završen treći svjetski rat

6
Gosti se pitaju je li bomba pala na nekadašnji hotel “Fjord”

Vijest da je Kotor u pet najpopularnijih kruzing luka u istočnom Mediteranu, objavili su brojni domaći i svjetski mediji. Uspjeh je veći ako se zna da je naš grad ispred Venecije, pa i Santorinija i Rodosa. Na čelu je u Top 5 destinacija u ovom trenutku samo Dubrovnik.  To je rezultat vrijedan pažnje koji govori koliko je Kotor atraktivan mnogobrojnim turistima kojima u ovom gradu gotovo ništa ne smeta.

U zamjenu za ljepotu koju dnevno udišu, očigledno je da su mnogi spremni da prećute prljavštinu kojoj smo skloni, buku, saobraćane kolapse svakodnevne. Tu je i gomila građevinskog otpada ne prekrasnoj lokaciji nekadašnjeg hotela “Fjord“ koji čeka lokalnu vlast da se smiluje i pronađe deponiju na koju će biti odvežen. Zašto to vlast ne radi, ostajemo bez odgovora, cijeneći onaj sopstveni koji se bazira na iskustvu. A on glasi da ova vlast nije zainteresovana za razvoj Kotora niti njegov prosperitet. Kada je u pitanju lični interes, tu je situacija značajno drugačija. Primjer je rušenje Autoremonta na čije mjesto će uskoro biti parking, umjesto onoga na rivi, koji, zbog sigurnosti brodova i jahti, tu više neće moći. Građevinski otpad sa prostora Autoremonta je momentalno odvežen, istina u nepoznatom pravcu. To je vlast morala da odobri, a za ovaj od “Fjorda“ izgleda čekaćemo zakonski rok od godine.

Prisjetimo se da je rušenje nekadašnjeg hotela “Fjord“ počelo udarima teških mašina na njegove zidove 26. aprila ove godine i da je završeno 15. juna.

Sagrađen je 1986. godine na mjestu nekadašnjeg hotela “Slavija“, koji je imao predivan park sa preko 50 vrsta egzotičnog mediteranskog rastinja, fontanu sa zlatnim ribicama, terasu koja se dodirivala sa morem.

nekadašnji hotel “Slavija”

Pamte se ljetnje fešte, koncerti, plesovi i prvi poljupci.

“Slavija“ je podignuta 1923. godine, kao dvospratna građevina da bi joj nadogradio sprat i dvije bočne strane Lale Zuber, kotorski milioner toga vremena i vlasnik poznatog preduzeća “Zetska plovidba“ u čijem je sastavu bio veći brod parobroda.

Hotel “Slavija“ je bio ozbiljno oštećen u aprilskom zemljotresu 1979. godine.

A onda je neko odlučio da sruši “Slaviju“ i na tom mjestu preseli “Fjord“, koji je takođe stradao u strahovitom tektonskom poremećaju koji je pogodio Kotor i Crnogorsko primorje.

Mnogi Kotorani se sjećaju da se “Fjord“ rušio eksplozivnim sredstvima u nekoliko navrata. Bio je, kažu, tako građen da ga je trebalo sanirati.

Ali, tadašnja vlast je mislila drugačije.

Hotel “Fjord” prije zemljotresa

Nakon rušenja, na mjestu nekadašnjeg hotela “Fjord“ izgrađen je Ugostiteljsko rekreacioni centar, tzv URC koji je imao više sadržaja.

Od expres restorana, restorana i kafane, do prodavnica i diskoteke.

Na spratu jednog dijela prizemnog objekta bile su kancelarije preduzeća “Fjord“.

Na mjestu “Fjorda“ “Slavija“, a novi hotel “Fjord“ izgrađen je nakon 7 godina na mjestu nekadašnje “Slavije“.

Novi “Fjord“ je bio kapaciteta 350 ležajeva.

Kada je otvoren imao je “A“ kategoriju, da bi kasnije, zbog nedostatka pojedinih sadržaja ona bila kategorije “B“.

U poznatoj vaučerskoj privatizaciji hotel je privatizovan, da bi ga, nakon stečaja 2005. godine kupili irski biznismeni. Iste godine je zatvoren.

To je možda i jedini hotel u svijetu koji je trajao samo 19 godina.

Posjetimo se razgovora sa irskim biznismenom Luisom Megvajerom, koji je više puta boravio u Kotoru.

Na pitanje što misle da rade sa zatvorenim hotelom, koji je nakon nekoliko godina postao ruina i smetlište, Megvajer je kazao da bi ga on već srušio ali da nema gdje da odloži građevinski otpad.

Pokazivao je planove za novi objekat, da bi kasnije saznali da se  sukobio sa kompanjonom i zemljakom Majklom Fingltonom, koga je pokušavao da se riješi i preuzme firmu.

Na žalost, propao je on i njegov biznis, a hotel “Fjord“ je potom, sve do početka 2018. godine ostao da visi i da predstavlja pravo ruglo grada.

Naši zakoni se nijesu mogli suprostaviti stranom biznisu pa, osim obećanja ministara turizma i održivog razvoja, i nekih drugih koji su se uredno smjenjivali, ništa drugo država nije uradila da zaštiti Kotor koji se crvenio pred sve većim brojem turista sa svih meridijana zemljine kugle.

“Fjord“ je konačno prodat  kompaniji iz Podgorice Boka Bay Investment doo, koja je osnovana u prvoj polovini prošle godine. Osnivači kompanije su, kako je već objavljeno, Orhan Pelinković sa 10% (koji je i Izvršni direktor firme) i Habib Cem Bahadir sa 90% vlasništva u preduzeću.

U decembru 2017. godine u registru Privrednog suda je evidentirana promjena osnivača i umjesto Habib Cem Bahadira upisana je kompanija GB Investment Development Limited sa 90% vlasništva.

Kompanija je kupila i zgradu bivše “Jugooceanije“, ali se pouzdano ne zna koliko je za te objekte platila.

Ono što je poznato, osnivački kapital kompanije je 1 euro.

Hotel “Fjord“ se konačno srušio i danas predstavlja samo gomilu građevinskog otpada sa kojim vlast ne zna ni đe će ni kad će ga ukloniti.

Što će se graditi i da li novi vlasnik namjerava da gradi na mjestu gdje je bio hotel “Fjord“ ostaje da se vidi. Nije se moglo doći do informacije jer na naše pozive niko nije odgovarao.

S druge strane, na lokaciji nekadašnjeg hotela „Fjord“ koji je oštećen  u katastrofalnom zemljotresu 15. aprila 1979. godine, a kasnije srušen, na mjestu gdje je sad parking prostor,  crnogorsko-estonska firma CG Hotel gradiće hotelsko-turistički kompleks sa pet zvjezdica. Ekskluzivan hotel na ekskluzivnoj lokaciji. Na taj način Kotor dobija prvi veći hotelski kapacitet sa 5 zvjezdica sa 120 soba. Vjeruje se da će se za opremanje i izgradnju uložiti preko 40 miliona eura.

Nezvanično saznajemo da je CG Hotel u razgovorima sa više vodećih međunarodnih hotelskih operatera. U isto vrijeme radi i tim arhitekata, konzervatora i stručnjaka za očuvanje kulturne baštine, na čelu s uglednim arhitektonskim biroom Business Art iz Milana, poznatim po projektima u Porto Montenegru, Capital Plazi, Hiltonu, Kameliji, hotelu Vardar. Radi se u skladu sa urbanističkim planovima koji štite kulturnu i prirodnu baštinu UNESCO-vog Kotora.

Vratićemo se na početak priče u kojoj je Kotor glavni junak. Pored činjenice da je druga kruzing destinacija u Top 5 u istočnom Mediteranu, brojnim turistima koji iz pravca Tivta dolaze u Kotor prosto se nemeće ideja da je, posmatrajući ruševnu nekadašnju fabriku sapuna „Rivijera“, „Autoremont“ preko puta, nešto dalje nekadašnja „Livnica“ i tragovi „Bokeljke“, pa onda kao kruna graditeljskog posrnuća našeg vremena gomila kamenja  i maltera nekadašnjeg „Fjorda“, ovdje upravo završio treći svjetski rat.

U Kotoru danas nema ko zbog ovoga da pocrveni, a ne blijede obrazi baš ni resornom ministarstvu koji se nije oglasio ni jedan jedini put da objasni zašto Kotor trpi ovakvo bezčašće i bruku.

Slavko Mandić

6 KOMENTARI

 1. …Vaš idilični “naslov i napis” sa idiličnim slikama-nije “uspomena na “treći svjetski rat…”-ni pošto! Nego je uspomena-ZASTIĐA..”prva asocijacija” završetka “TREĆEG SRPSKOG USTANKA-koji je upravo ZAPOČEO u Kotoru na “staru srpsku godinu”-1989..”ZA SPAS SRPSTVA i KOSOVA” kad je “P L A N U O” iz “epohalne” ABlejalice kontrarevolucije-pod vodstvom “VOŽDA-kasapina i grobara sa Dedinja-i njegovih PION-a “ljepi ,pametni-mi znamo kako ..će mo LIKVIDIRATI u ljuckoj krvi i pepelu-našu Milu DOMOVINU TITOVU SFRJ-SRCG…”? Što nije usjelo ni fašističkim i nacističkim okupatorima i domaćim izdajnicima: četnicima-ustašama-zelnašima-balistima-ljiljaničićima i ostaloj BAGRI od Vardara do Triglava u DRUGOM SVJETSKOM RATU-od 10.aprila.1941 do 15.maja.1945.godine-pa do Blajburga-Kočevskije rogova i Zidanije ćupija..do kojih su stigle via Neretve-Sutjeke..pobjedonosne Crnogorske slavne TITOVE BRIGADE i ostale TITOVE BRIGADE-nekad bratskih Jugoslovenskih naroda i narodnosti !!! U sadejstvu sa Sovjetskom CRVENOM ARMIJOM..da se NIKAD i NIKAD ne ZABORAVI !!!
  Ko to negira i nepiznaje-taj PRIZIVA AVETI KRVAVOG RATA..-ZAPOČETOG 1.SEPTEMBRA.1939 GODINE napadom Hitlera NA SLOVENSKI NAROD-NA P O LJ S K U!!!
  dRAGI sLAVKO,Primite iskene pozdrave od penzionera Jordana Jola Drinjaka,iz rodnog mu Don Nikovog(Lukovića) ubavog ANTIFAŠISTIČKOG Prčanja!..Sa potsjećanjem na PRČANJSKE ANTIFAŠISTE-predvođeni Prčanjskim nosiocima Partizanke spomenice-1941:Srećkom Grandisom,Jakovom Katelanom,Dušanom Živkovićem,Antom Usanovićem-Agom,Marijom Rizoniko,Slavkom Rizonikom,Perom Živkovićem,i drugim borcima-antifašistima i nezaboravnim SKOJEVCIMA..rođenim u slobodarskom Prčanju!!!

  • Zaboravilo se kako je Ljuta postradala od Svaba, i ko je na Raskovom brijegu
   platio glavom!!!
   Na Ljutoj se pontama odavno ne moze pristupiti , sve pod lokot.

 2. E moji Kotorani, mučanje i klimanje ramenima,nije više stvar i odraz kulture vjekovne tradicije,gostoprimstva,nego nečeg drugog,a bogami je vrijeme da se i upitamo pred ogledalom.

 3. POUZDANO SE ZNA DA KOTORANI NECE MOCI PRIVIRITI MORU U TOM DIJELU, “ali se pouzdano ne zna koliko je kompanija za te objekte platila.”

  Uzivajte kotorani i kotoranke 😆

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].