Turisti sa glavnih emitivnih tržišta hoće mir u ljepoti prirode

0
turisti u Kotoru

Rade Ratković

audio: Rade Ratković

Crnoj Gori i dalje nedostaje više turista iz glavnih emitivnih tržišta Mediterana.

Takvi gosti traže mir i plavo-zelenu oazu koju je tako nesebično darivala priroda, a tako sebično, pretjeranom gradnjom uništava pohlepa ljudske ruke.

Kraj aprila gotovo, a putevi u izgradnji i rekonstrukciji, uz otežan saobraćaj i kolone, tuneli takođe, plaže neuređene, a onda pretrpane mobilijarom, baš kao i trgovi i pjacete  starih gradskih jezgara.

Usljed aktuelne političke situacije, gibanja, protesta, izbora u mnogim opštinama, naročito u onima u kojima se mijenja vlast, ozbiljno kasne pripreme za ovogodišnju glavnu turističku sezonu, izjavio je za Skala radio Rade Ratković, dekan Fakulteta za biznis i turizam u Budvi.

Sve se čini, kaže on, da je kod nas na djelu apsolutna dominacija politike nad ekonomijim što znači i nad turizmom.

Crnu Goru karakteriše politička nestabilnost koja veoma škodi turističkim tokovima.

Našem društvu nedostaje transparentan dijalog, jer vaninstitucionalno djelovanje ništa dobro nikome nije donijelo, kazao je Ratković.

On je podsjetio na 90-te godine, koje su u Crnoj Gori i bivšoj Jugoslaviji počele vaninstitucionalnim djelovanjem, mitinzima, pritiscima čiji je krajnji rezultat bio raspad zemlje i krvavi građanski rat, veliko siromašenje i pljačka stanovništva i privrede, kao i pomanjkanje pravne države.

“Institicije su i smišljene da bi se u njima razgovaralo na demokratski način i da bi akcenat  bio na životnim pitanjima, među kojima je turizam pitanje broj jedan. Nama su ta pitanja na periferiji i zato permanento siromašimo, pa ni poslije 30 godina Crna Gora ne može da se vrati u uravnoteženu finansijsku situaciju u turitzmu, što znači  da imamo dobru popunjenost kapaciteta kako bi ponovo imali dobit uz veće plate i prihode”, zaključio je Ratković.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]