Turističke novitade

 

05. 07. 2018.

Turistička organizacija Kotor privlači turiste iz dalekih zemalja i dočekuje ih muzikom koja ima univerzalan, najrazumljiviji jezik svijeta.

“Fokusirani smo na to da što više informacija pružimo gostima koje smo uspjeli da dovedemo sa što većeg broja različitih tržišta, upravo sa onih na koja smo marketinški, promotivno, informativno, djelovali u pripremi sezone”, kazala je za Skala radio Ana Nives Radović, direktorica TO Kotor.

Konkretno, riječ je o turistima sa Azijskog i Američkog kontinenta kao i o gostima iz daleke Australije.

Posebno je bitna saradnja sa regionom, Hrvatskom, Bosnom i Hercegovinom, Srbijom i Albanijom i jednim dijelom Makendonije, kako bi turisti sa udaljenih tržišta kada dođu, na Balkan gledali kao na jednu cjelinu.

Na turističkim poslenicima je da im omoguće što više sadržaja, jer neko ko dolazi iz Amerike, Australije ili Kine neće doći samo u Crnu Goru i samo u Kotor, već dok je na evropskom kontinentu želi da iskoristi priliku i što više toga vidi, objašnjava Radović.

Cilj TO Kotor za narednu godinu je da UNESCO-v grad bude na mapi kulturnih ruta.

Ova aktivnost je započeta u saradnji sa institucijama koje komuniciraju sa Savjetom Evrope i koje upravo tu imaju mogućnost da kroz započete projekte Kotor bude na mapi Napoleonove rute, zatim Puta čipke, Fortifikacione rute, itd.

Kada je riječ o ovogodišnjoj  glavnoj sezoni i ovim julskim danima ona teče po planu.

Radovićeva napominje da je ove godine povećan broj jezika sa 19 na 25 jezika na kojima su objavljene mape grada, a vjerovatno će biti potrebe za jos većim brojem.

Iz godine u godinu u planu je da se obuhvate ona tržišta koja do sada nijesu imala bukvalno nikakvu informaciju o Crnoj Gori.

“U promotivim i komunikacijama sa različitim medijima, blogerima, turoperatorima su prisutna potpitanja kako doći do Crne Gore, šta je blizu, kako to sjediniti. Kotor se i dalje participira kao grad koji treba posjetiti u paketu sa Dubrovnikom i kroz činjenicu da je aerodrom u Dubrovniku mnogo otvoreniji  brojem  direktnih letova”, navela je ona.

Stoga, kazala je Radović u narednom periodu saradnja sa Dubrovnikom i zajednička promocija Kotora i Dubrovnika na udaljenim tržištima biće posebna pažnja i aktivnost TO Kotor.

To prije svega smanjuje troskove i jednima i drugima, a sa druge strane čini da oni koji dođu ne dolaze samo na jednu destinaciju već da iskoriste vrijeme na najbolji način.

“Turistička organizacija u Kotoru promoviše ono što se u gradu dešava na način da bude interesantno za turiste, vodeći računa o jezičkim barijerama. Muzika kao univerzalan jezik i to što više instrumentalna, a manje vokalna, zapravo je najbolji način da predstavimo ono što je grad. Posmatrano danas iz vremena interneta, kada su bukavlno i 3D snimci obilaska gradova dostupni sa bilo koje tačke svijeta, turisti više žele da osjete grad nego samo da ga gledaju”, kazala je Radovićeva.

Ona je za subotu 7. jula najavila koncert gitarskog dua Bulatović Nikčević kao poklon TO Kotor gradu i turistima koji su ovih dana u Kotoru.

26. 06. 2018.

Predstavnici Turističke organizacije Kotor su od 18. do 22. juna boravili u Mostaru gdje su učestvovali na konferenciji CulturWB projekta.

Proteklo je više od godinu i po od početka implementacije ovog projekta.

“Jačanje kapaciteta za promjene u turizmu na Zapadnom Balkanu i kulturni turizam” je projekat finansiran od strane Evropske unije i od 18. do 22. juna Univerzitet “Džemal Bijedić” je bio domaćin sastanka konzorcijuma projekta i konferencije o kulturnom turizmu na kojoj su se 20.06.2018. godine predstavili rezultati projekta.

Tokom tri dana trajanja konferencije projekat je detaljnije predstavljen stejkholderima i polaznicima kurseva cjeloživotnog učenja sa teritorije BiH, održano je predavanje na temu “Trendovi u kulturnom turizmu u EU”, a kroz panel diskusiju osvrnuli smo se i na realizovani program cjeloživotnog učenja iz oblasti kulturnog turizma na Zapadnom Balkanu kao i na sve mogućnosti sinergije kulture i turizma, saopštila je za Skala radio Dragana Samardžić, menadžerka za promociju i odnose sa javnošću u TO Kotor.

13. 06. 2018.

U Kotoru trenutno odmara gotovo 3000 gostiju, što je za 18% više u odnosu na isti uporedni period prošle godine.

Po početka godine do danas Kotor je posjetilo nešto preko 130.000 izletnika što je za 15% više u odnosu na uporedni period prošle godine, podaci su iz Turistuičke organizacije Kotor, koje je za Skala radio saopštila Dragana Samardžić, savjetnica za promociju i propagandu.

U nautičkom turizmu je zabiljeđen blagi pad, za prvih 5 mjeseci broj jahti je manji za 15% dok je broj putnika na jahtama manji za 8%.

Lokalitet Rimski mozaici bilježi za 2% bolju posjetu u odnosu na prošlu godinu.

Kada je u pitanju cjenovna politika, u hotelima u kotorskoj opštini cijene smještaja su slične prošlogodišnjim.

U sezoni noćenje sa doručkom u hotelima sa tri zvjezdice u jednokrevetnoj sobi košta 50, a u dvokrevetnoj 70 eura.

U hotelima sa četiri zvjezdice, cijene u sezoni su u svim takvim hotelima veoma slične i u jednokrevetnoj sobi se kreću od 110 do 195 eura, dok je za dvije osobe potrebno izdvojiti od 120 do 255 eura.

Apartmani su nešto skuplji i za njih je potrebno izdvojiti od 190 do 255 eura, a u hotelima sa pet zvjezdica cijene po osobi se kreću od 150 do 350 eura u sezoni, odnosno od 300 do 700 eura po osobi, u zavisnosti od kategorije sobe, trenutne popunjenosti i sl.

“Za određivanje cijena u privatnom smještaju ne postoji neki standard. Međutim, u sezoni se cijene apartmana kreću od 40 do 130 eura, u zavisnosti od kategorije, lokacije i dužine boravka”, podsjetila je Samardžićeva.

19. 04. 2018.

Turistička sezona u Kotoru je počela dolaskom prvih kruzera i već su prisutne gužve ljetnjih slika kotorskih, posebno saobraćajne.

Kotor i Dubrovnik se sve više zajednički turistički predstavljaju, posebno kada je riječ o izletničkom segmentu, kazala jeza Skala radio Ana Nives Radović, direktorica Turističke organizacije Kotor.

“CNN, BBC i brojni drugi svjetski mediji ukazuju da se Crnogorsko i Hrvatsko primorje ne smiju propustiti i sve se više pominju zajedno u 2018. godini. Upravo kombinovanjem tih izleta, zahvaljujući činjenici da nam je Dubrovnik najbliži, turistička sezona je počela ove godine ranije”, smatra Radovićeva.

Granica više nije problem između Hrvatske i Crne Gore, ali jeste administrativno zadržavanje prilikom ulaska u zemlju, posebno tokom glavne turističke sezone.

“Riječ je o tehničkom i tehnološkom problemu i sa policijom se već neko vrijeme radi na uspostavljanju softvera kojim će se turističkim organizacijama, odnosno opštinama, tj. mjestima za prijavu boravka, ali i na graničnim kontrolama objediniti podaci, tako da kada se jednom unesu imena više neće dolaziti do preklapanja i ponovnog ukucavanja podataka”, kazala je Ana Nives Radović.

“Već nekoliko godina je ovaj postupak u toku i dok se to ne riješi definitivno, biće ovakvih i sličnih problema. Važno je da postoji volja za rješavanje ovog problema i da je ona obostrana”, kazala je ona.

“Saobraćajnica od Debelog brijega, duž crnogorskog primorja jedna je od kočnica razvoja turizma kod nas. Radi se o putu sa dvije trake. Veći protok saobraćaja nije moguć. Da ne govorimo o turističkim autobusima koji traže parking. U tom smislu smo sa agencijama koje dovode izletnike pokušali da postignemo dogovor o različitim terminima dolaska turista u Kotor, ali nijesmo u potpunosti našli rješenje, jer svi oni žele da posjete naš grad u određeno vrijeme. U razgovorima sa većinom turoperatora smo insistirali na tome da jedna grupa dolazi u Kotor ujutro, a druga poslije podne, još nijesmo pronašli rješenje”, kazala je Ana Nives Radović.

Direktorica TO Kotor je podsjetila na neriješen saobraćaj u Kotoru i gužve koje stvaraju izletnici prilikom izlaska iz autobusa kod Zavoda za zapošljavanje, u blizini luke Kotor.

“Za sada nema druge lokacije za parkiranje autobusa. Bila je predložena lokacija kod stadiona Bokelja, ali se odustalo, jer su od parkinga do grada uski trotoari s obje strane saobraćajnice, što bi moglo da izazove dodatne probleme. Svi bi htjeli da posjete Kotor u prijepodnevnim satima. Tada u grad uđe više turista nego što grad može da primi. Postoji opterećenost svake lokacije i svi znamo koliko je kada je u pitanju trg, muzeja ili ulice u starom gradu u određenom trenutku. Sve preko toga stvara gužvu i situaciju u kojoj život u gradu ne može da funkcioniše kako treba. Svako preopterećenje lokacije i za turiste i domaće stvara negativan utisak. Međutim, na takav oblik turizma smo fokusirani jer nam je izletnička taksa jedan od ključnih prihoda. Dokle god smo fokusirani na izletnika kao pojedinca, odnosno dok nemamo ozbiljnije hotelske kapacitete koji bi na duže vrijeme mogli da ugoste veći broj turista, primorani smo da budemo izletnička destinacija koja se bori sa ovim problemom”, objašnjava naša sagovornica.

Kada je u pitanju izgradnja hotela, Radović je kazala da je potrebno oko pet godina da se napravi, ne jedan nego više hotela na području naše opštine.

“Za otprilike isto vrijeme će se, kada je riječ o kruzing turizmu dogoditi velike promjene. Već od 2020. godine se očekuje ulazak mega kruzera na tržište kruzera, koji su oko 30% veći od dosadašnjih. Pitanje kapaciteta luke Kotor i da li će biti spremna da prihvati mega kruzere, oprediliće ovu vrstu turizma u Kotoru. Budućnost je više ljudi u gradu koji tu duže borave  a manje onih koji stvaraju gužvu, a nijesu gosti već samo posjetioci grada”, zaključila je Ana Nives Radović, direktorica kotorske Turističke organizacije.

09. 03. 2018.

TO Kotor predstavlja svoju turističku ponudu na najvećem evropskom sajmu turizma ITB u Berlinu, koji se održava od 7. do 12. marta.

Sajam je otvoren 7. marta, a na crnogorskom štandu, pod pokroviteljstvom NTO Crne Gore, pored TO Kotor učestvuju i predstavnici TO Bar, TO Budva, TO Podgorica, TO Ulcinj, TO Herceg Novi, brojni predstavnici turističke privrede, kao i predstavnici naše nacionalne avio kompanije.

Sajam u Berlinu je prije svega B2B sajam i ujedno idealna prilika za uspostavljane važnih kontakata sa medijima, pr agencijama, blogerima, ali i brojnim turoperatorima i agencijama.

Na sajmu smo, kroz naš promotivni materijal predstavili našu kulturnu ponudu, ambijentalne ljepote i naslijedje, kao i smještajne kapacitete sa kojima Kotor raspolaže.

“Već prvog dana sajma održali smo niz sastanaka sa potencijalnim partnerima i sa nekima od njih dogovorili konkretnu saradnju. Kotor će biti jedan od učesnika na predstojećoj B2B radionici City break koja se održava sljedeceg mjeseca u Roterdamu. Ovo je idealna prilika da predstavimo naš grad kao city break destinaciju, u direktnoj komunikaciji sa preko 100 predstavnika medija sa holandskog tržišta”, navode iz TO Kotor.

U narednih tri dana sajma očekuje nas još sastanaka, a posljednja dva dana sajma očekujemo veliki broj posjetilaca s obzirom da je tada sajam otvoren za sve posjetioce, dok su prva tri dana posvećena predstavnicima turističke privrede i medija, javljaju za Skala radio iz kotorske TO.

26. 02. 2018.

Turistička organizacija Kotor predstavila je turističku ponudu za ljubitelje aktivnog odmora na sajmu “Fre.e” koji se održan od 21. do 25. februara u Minhenu.

Kotorska TO je svoju ponudu predstavila na štandu NTO Crne Gore, zajedno sa JP Nacionalni parkovi Crne Gore, lokalnim turističkim organizacijama Žabljaka, Bara, Ulcinja, Podgorice i Budve i turističkom agencijom “Explorer”.

Pored promocije turističke ponude na crnogorskom štandu, održan je i niz prezentacija na binama u okviru sajma “BR-Showbühne”, “Outdoorbühne” i “Hafen – Bühne”.

Posjetioci sajma imali su priliku da se informišu o mogućnostima za planinarenje, biciklizam, kitesurfing, o drugim outdoor aktivnostima, avanturističkim ponudama i kampovanju u Crnoj Gori.

Takođe, svakog dana sajma emitovan je video materijal o Crnoj Gori u okviru “Urlaubs kina” sajma.

U okviru sajma posebno je promovisana i nova linija nacionalne avio kompanije Montenegro Airlines koja će od početka maja do kraja oktobra saobraćati na relaciji Minhen – Tivat, dva puta sedmično.

Kada je u pitanju njemačko tržište, želja za putovanjima kontinuirano raste. Prema istraživanju koje je realizovano od strane Udruženja za odmor i putovanja (FUR) broj putovanja u prošloj godini je iznosio oko 69 miliona, dok su njemački turisti potrošili 69 milijardi eura na odmor i putovanja.

Po rezultatima ovog istraživanja, četvrtina njemačke populacije želi više putovati u 2018. godini.

Na sajmu “Fre-e–.e Minhen” učestvovali je oko 1.300 izlagača.

16. 02. 2018.

TO Kotor predstavlja svoju turisticku ponudu na Češkom tržištu, na sajmu Holiday world u Pragu.

Sajam je otvoren 15. februara, a na crnogorskom štandu, pored TO Kotor učestvuju i predstavnici TO Bar, TO Budva, TO Podgorica, TO Ulcinj, NTO Crne Gore, kao i predstavnici turisticke privrede i naše nacionalne avio kompanije.

Na našem štandu održana je press konferencija kojoj je prisustvovalo dvadesetak novinara, predstavnika štampanih medija iz oblasti turizma, kao i dvije televizijske ekipe.

Nakon konferencije upriličena je i degustacija tradicionalnih crnogorskih proizvoda.

TO Kotor je češkim turistima predstavila ponudu smještaja, kulturnu ponudu, ponudu aktivnog odmora kroz pješačke ture kotorskim zaleđem, kao i naše manifestacije po kojima smo prepoznati.

Češkim turistima je Kotor, kao i ostatak crnogorskog primorja, dobro poznata destinacija kojoj se rado vraćaju.

Sajam Holiday world Prague nastavlja se do nedjelje 18. februara.