Turističke novitade

 

08. 11. 2018.

Javni servis Velike Britanije BBC, kao i renomirani časopis i TV kanal National Geographic biće globalni partneri Turističke organizacije Kotor nakon što su pregovori sa ovim medijskim kućama zaključeni tokom WTM sajma u Londonu.

“Korišćenjem opcija za promociju destinacije koju ova dva medija imaju omogućićemo veću vidljivost Kotora i Crne Gore na zapadnoevropskom i američkom tržištu onima koji traže više od jednodnevnog izleta. WTM je bio prilika da direktno pregovaramo o uslovima saradnje i dobijemo najbolje ponude, a globalna vidljivost koju ove televizije imaju i činjenica da je National Geographic već četiri godine vodeći magazin u svojoj oblasti govore koju pokrivenost ovim ostvarujemo”, istakla je direktorica TO Kotor Ana Nives Radović.

Ona je dodala da će, pored saradnje sa National Geographicom koju je prošle godine ugovorila za promociju u štampanom izdanju ove godine proširiti i na video sadržaj.

“Pored ovih televizija sa izuzetno visokim kvalitetom produkcije ugovorili smo i saradnju sa History kanalom, čija ekipa će u drugoj polovini iduće godine posjetiti naš grad”, istakla je Radović, dodavši da je partnerstvo uspostavljeno i sa agencijama i časopisima posvećenim planiranju putovanja za visokoplatežne goste koje intereseuju istorija, umjetnost i arheologija, kao i sa inflight magazinima vodećih evropskih avio-kompanija.

Do kraja ove godine TO Kotor će predstaviti rezultate rada koji se odnose na upravo snimljeni promotivni film, kreiranje mobilne aplikacije za pregled lokalne ponude, mobilne igre za sakupljanje poena na označenim lokacijama, izradu elektronske gradske kartice koja objedinjuje plaćanje svih ulaznica, kao i učešće u šest prekograničnih projekata za korišćenje sredstava iz EU fondova.

22. 10. 2018.

“Kulturna raznolikost – zajedničko naslijeđe čovječanstva” naziv je međunarodne konferencije koja je ovih dana održana u Sarajevu, a u okviru koje je zvanično obilježen početak rada mreže – “Jačanje kapaciteta za promjene u turizmu na zapadnom Balkanu, izgradnja kompetencija za kvalitetno upravljanje baštinom i kulturnim turizmom”.

Konferenciji su prisustvovali i predstavnici TO Kotor kao dio CulturWB konzorcijuma.

Konferencija je okupila sve interesne strane iz oblasti kulture i turizma iz BiH, Srbije, Crne Gore i Grčke.

Najveći benefit konferencije je osnivanje rada mreže za kulturni turizam zapadnog Balkana – CulturWB – mreža institucija i organizacija kroz koju će se promovisati zajedničko naslijeđe Evrope i regiona.

Prisutnima su se obratili Khaldoun Sinno, zamjenik šefa Delegacije EU u BiH, Dino Mujkić, predsjednik Sarajevo susret kultura, Biljana Čamur- Veselinović, sekretar Ministarstva civilnih poslova BiH  i Gian Andrea Garancini, ispred uprave grada Heraklion, Grčka.

Organizatori skupa su EU info centar i organizacija Sarajevo susret kultura, uz podršku Evropske unije, Ministarstva civilnih poslova BiH, Federalnog ministarstva kulture i sporta te konzorcija Erasmus+ i CulturWB, saopštila je  za Skala radio Dragana Samardžić, menadžerka za promociju i odnose sa javnošću Turističke organizacije Kotor.

05. 07. 2018.

Turistička organizacija Kotor privlači turiste iz dalekih zemalja i dočekuje ih muzikom koja ima univerzalan, najrazumljiviji jezik svijeta.

“Fokusirani smo na to da što više informacija pružimo gostima koje smo uspjeli da dovedemo sa što većeg broja različitih tržišta, upravo sa onih na koja smo marketinški, promotivno, informativno, djelovali u pripremi sezone”, kazala je za Skala radio Ana Nives Radović, direktorica TO Kotor.

Konkretno, riječ je o turistima sa Azijskog i Američkog kontinenta kao i o gostima iz daleke Australije.

Posebno je bitna saradnja sa regionom, Hrvatskom, Bosnom i Hercegovinom, Srbijom i Albanijom i jednim dijelom Makendonije, kako bi turisti sa udaljenih tržišta kada dođu, na Balkan gledali kao na jednu cjelinu.

Na turističkim poslenicima je da im omoguće što više sadržaja, jer neko ko dolazi iz Amerike, Australije ili Kine neće doći samo u Crnu Goru i samo u Kotor, već dok je na evropskom kontinentu želi da iskoristi priliku i što više toga vidi, objašnjava Radović.

Cilj TO Kotor za narednu godinu je da UNESCO-v grad bude na mapi kulturnih ruta.

Ova aktivnost je započeta u saradnji sa institucijama koje komuniciraju sa Savjetom Evrope i koje upravo tu imaju mogućnost da kroz započete projekte Kotor bude na mapi Napoleonove rute, zatim Puta čipke, Fortifikacione rute, itd.

Kada je riječ o ovogodišnjoj  glavnoj sezoni i ovim julskim danima ona teče po planu.

Radovićeva napominje da je ove godine povećan broj jezika sa 19 na 25 jezika na kojima su objavljene mape grada, a vjerovatno će biti potrebe za jos većim brojem.

Iz godine u godinu u planu je da se obuhvate ona tržišta koja do sada nijesu imala bukvalno nikakvu informaciju o Crnoj Gori.

“U promotivim i komunikacijama sa različitim medijima, blogerima, turoperatorima su prisutna potpitanja kako doći do Crne Gore, šta je blizu, kako to sjediniti. Kotor se i dalje participira kao grad koji treba posjetiti u paketu sa Dubrovnikom i kroz činjenicu da je aerodrom u Dubrovniku mnogo otvoreniji  brojem  direktnih letova”, navela je ona.

Stoga, kazala je Radović u narednom periodu saradnja sa Dubrovnikom i zajednička promocija Kotora i Dubrovnika na udaljenim tržištima biće posebna pažnja i aktivnost TO Kotor.

To prije svega smanjuje troskove i jednima i drugima, a sa druge strane čini da oni koji dođu ne dolaze samo na jednu destinaciju već da iskoriste vrijeme na najbolji način.

“Turistička organizacija u Kotoru promoviše ono što se u gradu dešava na način da bude interesantno za turiste, vodeći računa o jezičkim barijerama. Muzika kao univerzalan jezik i to što više instrumentalna, a manje vokalna, zapravo je najbolji način da predstavimo ono što je grad. Posmatrano danas iz vremena interneta, kada su bukavlno i 3D snimci obilaska gradova dostupni sa bilo koje tačke svijeta, turisti više žele da osjete grad nego samo da ga gledaju”, kazala je Radovićeva.

Ona je za subotu 7. jula najavila koncert gitarskog dua Bulatović Nikčević kao poklon TO Kotor gradu i turistima koji su ovih dana u Kotoru.

26. 06. 2018.

Predstavnici Turističke organizacije Kotor su od 18. do 22. juna boravili u Mostaru gdje su učestvovali na konferenciji CulturWB projekta.

Proteklo je više od godinu i po od početka implementacije ovog projekta.

“Jačanje kapaciteta za promjene u turizmu na Zapadnom Balkanu i kulturni turizam” je projekat finansiran od strane Evropske unije i od 18. do 22. juna Univerzitet “Džemal Bijedić” je bio domaćin sastanka konzorcijuma projekta i konferencije o kulturnom turizmu na kojoj su se 20.06.2018. godine predstavili rezultati projekta.

Tokom tri dana trajanja konferencije projekat je detaljnije predstavljen stejkholderima i polaznicima kurseva cjeloživotnog učenja sa teritorije BiH, održano je predavanje na temu “Trendovi u kulturnom turizmu u EU”, a kroz panel diskusiju osvrnuli smo se i na realizovani program cjeloživotnog učenja iz oblasti kulturnog turizma na Zapadnom Balkanu kao i na sve mogućnosti sinergije kulture i turizma, saopštila je za Skala radio Dragana Samardžić, menadžerka za promociju i odnose sa javnošću u TO Kotor.

13. 06. 2018.

U Kotoru trenutno odmara gotovo 3000 gostiju, što je za 18% više u odnosu na isti uporedni period prošle godine.

Po početka godine do danas Kotor je posjetilo nešto preko 130.000 izletnika što je za 15% više u odnosu na uporedni period prošle godine, podaci su iz Turistuičke organizacije Kotor, koje je za Skala radio saopštila Dragana Samardžić, savjetnica za promociju i propagandu.

U nautičkom turizmu je zabiljeđen blagi pad, za prvih 5 mjeseci broj jahti je manji za 15% dok je broj putnika na jahtama manji za 8%.

Lokalitet Rimski mozaici bilježi za 2% bolju posjetu u odnosu na prošlu godinu.

Kada je u pitanju cjenovna politika, u hotelima u kotorskoj opštini cijene smještaja su slične prošlogodišnjim.

U sezoni noćenje sa doručkom u hotelima sa tri zvjezdice u jednokrevetnoj sobi košta 50, a u dvokrevetnoj 70 eura.

U hotelima sa četiri zvjezdice, cijene u sezoni su u svim takvim hotelima veoma slične i u jednokrevetnoj sobi se kreću od 110 do 195 eura, dok je za dvije osobe potrebno izdvojiti od 120 do 255 eura.

Apartmani su nešto skuplji i za njih je potrebno izdvojiti od 190 do 255 eura, a u hotelima sa pet zvjezdica cijene po osobi se kreću od 150 do 350 eura u sezoni, odnosno od 300 do 700 eura po osobi, u zavisnosti od kategorije sobe, trenutne popunjenosti i sl.

“Za određivanje cijena u privatnom smještaju ne postoji neki standard. Međutim, u sezoni se cijene apartmana kreću od 40 do 130 eura, u zavisnosti od kategorije, lokacije i dužine boravka”, podsjetila je Samardžićeva.