Turističke novitade

Kotor

30. 04. 2017.

Cijene smještaja u svim hotelima ovih dana  u periodu van sezone i u predsezoni su za 15 do 20% niže u odnosu na cijene u glavnoj turističkoj sezoni.

U hotelima u kotorskoj opštini cijene smještaja su sliče prošlogodišnjim.

U sezoni noćenje sa doručkom u  hotelima sa tri zvjezdice u jednokrevetnoj sobi košta 50, a u dvokrevetnoj 70 eura.

U hotelima sa četiri zvjezdice, cijene u sezoni su u svim takvim hotelima veoma slične i u jednokrevetnoj sobi se kreću od 110 do 195 eura, dok je za dvije osobe potrebno izdvojiti od 120 do 255 eura, saopštava za Skala radio Dragana Samardžić iz kotorske Turističke organizacije.

Apartmani su nešto skuplji i za njih je potrebno izdvojiti od 190 do 255 eura, a u hotelima sa pet zvjezdica cijene se kreću od 190 do 310 eura u sezoni.

Kada je u pitanju  privatni smještaj, na žalost ne postoji neki standard u određivanju cijena.

Međutim, u sezoni se cijene apartmana kreću od 60 do 130 eura, podsjeća Samardžićeva.

27. 04. 2017.

U susret glavnoj turističkoj sezoni kancelarije i info punktovi Turističke organizacije Kotor su spremne za prijavu gostiju i naplatu boravišne takse, koja će se obavljati u 12 kancelarija na teritoriji kotorske opštine.

Prelazi se na  ljetnje radno vrijeme, pa će kancelarija za prijavu boravka u starom gradu od 3. maja raditi sa produženim radnim vremenom od 8 do 19 sati i 30 minuta.

Radno vrijeme Info punkta na kamenom kiosku ispred glavnih gradskih vrata je od 8 do 20 sati, a na lokalitetu Rimski mozaici od 8 do 17 sati, dok je radno vrijeme kancelarije za prijavu boravka na lokalitetu od 8 do 15 sati.

Od 3. maja sa radom počinju i dvije kancelarije za prijavu boravka na Prčanju u prostoriji Doma Slobode od 8 do 15 sati i u Dobroti 2, prostorija Mjesne zajednice na Svetom Stasiju, svim danima od 8 do 17 sati, informiše za Skala radio Vanja Petrović, iz TO Kotor.

Od 1. juna sa radom počinju kancelarije u Dobroti 1, Orahovcu, Morinju, Perastu, Stolivu i na Mulu u prostorijama tamošnjih mjesnih zajednica.

Zatim u Bigovi u kući Milovana Lazarevića i u Lastvi Grbaljskoj u kancelariji pored Pošte Crne Gore.

Sve kancelarije za prijavu boravka radiće od 8 do 15 sati.

TO Kotor je pored prošlogodišnjeg ulaganja u kompjutersku opremu, ove godine nabavila još 9 čitača biometrijskih podataka, tako da će sve kancelarije biti opremljene sa najsavremenijom opremom.

Na ovaj način ćemo spremno dočekati sezonu, znatno skratiti vrijeme prijave, smanjiti gužve u kancelarijama i unaprijediti kvalitet usluge koju pružamo našim gostima, poručila je Petrovićeva za Skala radio.

12. 04. 2017.

Rimske mozaike, koji su dio kulturno istorijske baštine Boke Kotorske i prepoznatljivost Risna, svake godine obiđe oko 40 hiljada posjetilaca, a od početka ove godine već ih je bilo oko hiljadu.

Pored vođenja turista i pružanja informacija svakog dana od 8 do 15 sati, ljeti i duže do 20 sati, aktivnost Turističke organizacije Kotor je usmjerena i na obogaćivanju sadržaja ovog specifičnog lokaliteta, podsjeća Emilija Radulović, koordinatorka na mozaicima.

Uz  produkciju promotivnog materijala i niza aktivnosti i manifestacija koje doprinose promociji ovog lokaliteta na kome je pored ostalog u mozaiku i predstava Boga sna Hipnosa iz II vijeka, rade se projketi u cilju očuvanja i zaštite mozaika.

Najvažniji projekat započet prošle godine je restauracija, to jest vraćanje dva mozaika koja su otkrivena 2004. godine.

Za ovaj posao turistička organiozacije je u stalnom kontaktu sa stručnjacima Univerziteta iz Poljske centrom za istraživanje antike za Jugoistočnu Evropu.

“Aktivno smo uključeni u radionice za izradu ovih projekata”, kazala je Radulovićeva koja posebno izdvaja veliku podršku i pomoć ambasade Poljske u CG.

Sa ovim projektom krenulo bi se u septembru ove godine.

Turističku ponudu bi obogatilo izlaganje arte fakata koji su pronađeni na Carinama i u Risnu od strane poljskih arheologa.

Načelno je postignut dogovor sa Centrom za arheologiju i konzervaciju iz Kotora da arte fakti prođu neophodnu zaštitu i pod adekvatnim uslovima će biti izloženi na lokalitetu.

Takođe je u planu i izgradnja šetne steze na ovom lokalitetu oko atrijuma i unutar mozaika, kako bi se osobama sa invaliditetom omogućilo lakše razgledanje.

Ove godine je urađen i kalendar kulturnih dešavanja sa programima od aprila do oktobra.

U aprilu će biti organizovana radionica inspirisana rimskim mozaicima učenika OŠ “Veljko Drobnjaković” iz Risna, a u nastavku biće priređeni muzički, likovni, književni programi na ovom izuzetno atraktivnom lokalitetu.

02. 04. 2017.

Kotorska Turistička organizacija predstavila se, u okviru Nacionalne TO na 21. Sajmu turizma “Odmor bez granica 2017.”.

Sajam je održan u Sankt Peterburgu od 31. marta do 2. aprila ove godine.

Već  prvog dana sajma bili smo svjedocije velikog interesovanje turističkih agencija i individualaca za našu turističku ponudu.

Posjetioci štanda informisani su o mogućnostima  dolaska u Crnu Goru,  cijenama  u hotelskom i privatnom smještaju, izletima,  manifestacijama, turističkim atrakcijama, bogatom prirodnom i kulturno istorijskom nasleđu.

Nacionalna avio kompanija Montenegroairlines imaće ukupno 68 letova na relaciji Sankt Peterburg-Tivat-Sankt Peterburg, u periodu od juna do kraja septembra, dva puta nedjeljno.

Takođe, ruske avio komanije Rossiya Airlines, Nord Star, Yamala Airlines, Nordavia u saradnji sa turoperatorom “R-tours”, od 29. aprila do kraja oktobra, imaće ukupno preko 300 letova na relaciji St. Peterburg-Tivat-St. Peterburg i kombinovane letove St. Peterburg-Tivat-Moskva.

Prema podacima “R toursa”, interesovanje za Crnu Goru je gotovo dvostruko veće u odnosu na prethodnu godinu, o čemu govori i podatak da je već više od 50% aranžmana rasprodato, a posebno su zadovoljni prodajom aranžmana za period predsezone.

Pored “R tours-a”, turoperatori i agencije iz Sankt Peterburga koje imaju Crnu Goru u svojoj ponudi su Versa, Solvex, Biblio-globus, Intourist, Transaerotours i dr.

Crnogorski štand, posjetili su brojni predstavnici ruskih turističkih agencija koje su zainteresovane da u svoje ponude uvrste aranžmane za Crnu Goru, među kojima Optio travel, Piterger, Interestur, Sletat, Ross tur, Globe tour i mnogih drugih.

Prema utiscima sa sajma, ono što posebno privlači ruske turiste u Crnu Goru su blaga klima i prelijepa priroda, dobra hrana, raznovrsne manifestacije, odsustvo jezičke barijere i činjenica da se osjećaju komforno i sigurno.

Posebno interesovanje pokazuju za privatni smještaj.

Prema interesovanju pokazanom na sajmu može se zaključiti da negativni navodi u ruskim medijima o Crnoj Gori kao turističkoj destinaciji, neće uticati na posjetu sa tog tržišta.

Tržište Istočne Evope ima tendenciju da postane drugo najveće emitivno tržište u Evropi i ima značajan udio u strukturi gostiju koji posjećuju Crnu Goru, stoga mu se posvećuje posebna pažnja.

Na zajedničkom štandu NTO Crne Gore su i predstavnici  TO  Budve, Bara, i Podgorice, HTP Trend Korali i Luka Kotor, kaže se u dopisu koji je Skala radiju poslala Dragana Samardzić, promotion & pr manager Tourism organisation of Kotor.

16. 03. 2017.

Turistička organizacija Kotor ovih dana predstavlja svoju turističku ponudu na najvećem sajmu turizma u Rusiji, MITT Moskva 2017.

Turistička ponda Kotora predstavljena je  na štandu NTO zajedno sa  LTO Bara, Budve, Ulcinja, Podgorice i Tivta, a pored lokalnih turističkih oprganizacija tu su nacionalni avio-prevoznik Montenegro Airlines, hotelske kompanije Montenegro Stars, Budvanska Rivijera, Beppler & Jacobson, hotel Maestral, institute “Simo Milošević”, Dukley Gardens, Aqua park Budva, kompanija “14. septembar”, kao i turoperator R-tours i turistička agencija “Fly Montenegro”, saopštavaju našem radiju iz TO Kotor.

Mitt 2017. spada u jedan od najznačajnijih turističkih sajmova kada je u pitanu ovo emitivno tržište, a iskazano je veliko interesovanje za Kotor.

Posjetioce najviše zanimaju cijene smještaja u top sezoni kao i kulturni program i program manifestacija.

Posebno interesovanje je iskazano za obilazak Perasta i ostrva, starog grada i bedema kao i Risna.

Treba napomenuti da su se posjetioci posebno interesovali za kupovinu i iznajmljivanje nekretnina.

Ove godine može se očekivati najveći broj individualnih dolazaka sa ovog područja, kažu iz TO Kotor.

Nacinalna avio – kompanija Montenegro Airlines u saradnji sa turoperatorima sa ovog tržišta će u periodu ljetnje sezone imati povećan broj letova iz Moskve, a najveći dio letova biće usmjeren na Tivat.

Direktne letove iz Moskve za Tivat imaju takođe avio kompanije Aeroflot, Pobeda Airlines, Siberia Airlines, Red wings, Yamal airlines, Nord Star, I fly i Ural Airlines.

Prema statističkim podacima najveći broj turista, gotovo 29% njih koji su posjetili Kotor je bio iz Rusije, a ove godine očekujemo još veći porast kada su u pitanju gosti sa ovog područja.

MITT Moskva okuplja 1600 izlagača iz oko 180 zemalja i više od 28 hiljada posjetilaca, od kojih su 75% turistički agenti i turoperatori iz Rusije, saopštavaju iz kotorske TO.

10. 03. 2017.

Turistička organizacija Kotor predstavlja svoju ponudu na najvećoj turističkoj berzi u Evropi koja u Berlinu.

Na crnogorskom štandu, osim TO Kotor, svoju ponudu predstavljaju i lokalne turističke organizacije Bara, Budve, Herceg Novog, Podgorice, Tivta i Ulcinja, hotelske kompanije kao i Lipska pećina, Nacionalni parkovi Crne Gore i nacionalni avioprevoznik Montenegro Airlines.

Na turističkoj berzi u Berlinu Kotor se predstavlja  promotivnim materijalom, od kataloga smještaja, brošure o Kotoru, pa do gastro vodiča i različitih mapa.

Naravno, posjetiocima se dijeli i promotivni film “Kotor za sva doba”.

Njemački turisti su, pored klasičnog odmora, posebno zainteresovani za razne vrste aktivnog odmora i boravka u prirodi.

Prema informacijama organizatora, turistička berza u Berlinu okupiće više od 180.000 posjetilaca, kao i više od 10.000 izlagača iz 187 zemalja, što pokazuje da je riječ o ključnoj berzi za upoznavanje sa novim trendovima i razvojem tržišta, stoji u saopštenju Turističke organizacije Kotor.

05. 03. 2017.

Međunarodni sajam turizma “Travel expo 2017” u Budimpešti slavi 40-godišnjicu poslovanja.

Na sajmu, koji se održava od 2. do 5. marta, predstavila se i Turistička organizacija Kotora, u zajednici sa Nacionalnom i lokalnim turistickim organizacijama Tivta, H.Novog, Budve, Bara i Ulcinja.

U cjelokupnoj ponudi Crne Gore učestvovali su i brojni predstavnici turističke privrede koji su, već prvog dana sajma ostvarili značajnu saradnju sa domaćim i inostranim agencijama i turoperatorima za predstojeću sezonu.

Turoperator “Travelo” je iskazao veliko interesovanje da uvrsti Crnu Goru kao dio projekta, zajedno sa Mađarskom i Hrvatskom, za plasman na long distance tržištima.

Istu ideju je u svom prijedlogu imao i ambasador Hrvatske u Mađarskoj, koji je posjetio crnogorski štand i predstavio mogućnosti potencijalne zajedničke saradnje.

Crnogorski štand posjetili su, kao i svih prethodnih godina, predstavnici Crnogorske ambasade u Mađarskoj.

Za veliki dio posjetilaca sajma, Crna Gora je poznata destinacija, a oni koji do sada nisu posjetili Crnu Goru iskazali su interesovanje da to učine tokom godine.

TO Kotor se predstavila raznovrsnim promotivnim materijalom koji obuhvata cjelokupnu turističku ponudu Kotora, a posjetiocima se posebno dopao promotivni film “Kotor za sva doba”.

Ono što će ubuduće znatno doprinijeti još većem broju turista sa ovog tržista je bolja saobraćajna povezanost.

Od aprila za sve turiste sa ovog područja uspostavlja se avio linija Wizz air-a na relaciji Budimpešta-Podgorica.

Na Međunarodnom sajmu turizma, 40. po redu, bilo je prisutno 250 izlagača, kaže Dragana Samardzic, menadžer za promociju u TO Kotor.

08. 02. 2017.

Turistička organizacija Kotor se priprema za ovogodišnju sezonu, posebno kada je u pitanju kruzing, koji ove godine počinje dosta ranije.

Prvi brodovi su u Kotor stigli krajem januara i dolaziće sve do kraja decembra ove godine, kazao je za Skala radio Mirza Krcić, direktor TO Kotor.

Ono što je svakako dobro i govori o produžetku sezone je najava dolazaka brodova “Costa” kompanije za decembar ove godine i januar 2018, podsjetio je Krcić.

Na naše pitanje da li će i ove godine Kotor biti u saobraćajnom kolapsu i da li je na vidiku rješenje problema izgradnje pothodnika, pasarele ili tome slično kod Lučke kapetanije u centru grada, gdje se stvara čep, Krcić je odgovorio da je ovih dana završen tender za izgradnju pothodnika.

Da li će se on realizovati ili ne, i na koji način ćemo se nositi sa tim problemom, sve zavisi od formiranja lokalne vlasti u Kotoru i njihovog odnosa prema rješavanju tog velikog problema, kao i od usvajanja budžeta opštine.

Svakako, po riječima Krcića, prijeti opasnost da saobraćajne gužve počnu mnogo ranije u odnosu na prethodni period, što znači zakrčenje saobraćaja sedam, osam mjeseci.

Kolone iz pravca Tivta i Budve i po sat – dva mogu paralisati saobraćaj.

Krcić je podsjetio i na problem dolaska i parkiranja turističkih autobusa u Kotoru, kao i na izuzetno veliki problem nečistoće starog puta prema Njegušima pored kojeg su divlje deponije, što stvara izuzetno lošu sliku brojnim turistima koji tuda prolaze.

Kaznena politika nije dala nikakve rezultate kada je održavanje ovog puta u pitanju.

Što se tiče ostalih aktivnosti, TO Kotor će u februaru biti prisutna na sajmovima u Pragu, Beogradu i Budimpešti.

Početkom marta i u Berlinu, Moskvi i na najvećem kruzing sajmu u Majamiju.

I promotivni materijal je u pripremi, kazao je Krcić, i podsjetio da je u toku prikupljanje informacije za turistički gastro vodič, kao i za katalog smještaja.

U saradnji sa turizmologom prof. Milenkom Pasinovićem priprema se bogata brošura, tipa mini monografije koja će iz štampe izaći u aprilu ili maju ove godine.

Biće to prošireni vodič koji obuhvata sva mjesta na teritoriji opštine Kotor, od Lastve Grbaljske do Kostanjice.

Materijal za ovu publikaciju je spreman, u toku je lektorisanje i prevod na engleski jezik, rekao je Krcić.