Turističke novitade

 

16. 02. 2018.

TO Kotor predstavlja svoju turisticku ponudu na Češkom tržištu, na sajmu Holiday world u Pragu.

Sajam je otvoren 15. februara, a na crnogorskom štandu, pored TO Kotor učestvuju i predstavnici TO Bar, TO Budva, TO Podgorica, TO Ulcinj, NTO Crne Gore, kao i predstavnici turisticke privrede i naše nacionalne avio kompanije.

Na našem štandu održana je press konferencija kojoj je prisustvovalo dvadesetak novinara, predstavnika štampanih medija iz oblasti turizma, kao i dvije televizijske ekipe.

Nakon konferencije upriličena je i degustacija tradicionalnih crnogorskih proizvoda.

TO Kotor je češkim turistima predstavila ponudu smještaja, kulturnu ponudu, ponudu aktivnog odmora kroz pješačke ture kotorskim zaleđem, kao i naše manifestacije po kojima smo prepoznati.

Češkim turistima je Kotor, kao i ostatak crnogorskog primorja, dobro poznata destinacija kojoj se rado vraćaju.

Sajam Holiday world Prague nastavlja se do nedjelje 18. februara.

31. 01. 2018.

Predstavnici TO Kotor, Dragana Samardžić i Zoran Živković, protekle sedmice su u holandskom gradu Bredi prisustvovali petom sastanku i konferenciji konzorcijuma projekta CulturWB koji se realizuje u okviru programa Erasmus+.

Konferencija je bila posvećena osiguranju kvaliteta u današnjem visokom obrazovanju, izvještavanju o realizaciji LLL kurseva na univerzitetima, razvoju novog master programa na univerzitetima posvećenog kulturnom turizmu i samom procesu akreditacije novog master programa.

Pored planirane agende bilo je riječi i o implementaciji ostalih projektnih aktivnosti.

Na konferenciji je zaključeno da prvi krug LLL kurseva mora biti završen do 8. februara 2018. godine, a da bi novi master program trebao biti akreditovan od strane nadležnih institucija do septembra 2018. godine.

U ovom trenutku su na Fakultetu za turizam i hotelijerstvo Kotor još uvijek  u toku LLL kursevi, i do sada je 7 kandidata uspješno završilo LLL kurs.

Sobzirom da u ovom projektu učesvuje sedam univerziteta iz zemalja Zapadnog Balkana i da su normative različite od zemlje do zemlje, očekujemo da svi realizuju svoje aktivnosti u zadatim rokovima, međutim to ipak zavisi od normative zemlje kojoj univerzitet pripada.

Sljedeći sastanak konzorcijuma će se održati u Mostaru, krajem juna ove godine.

17. 01. 2018.

Zima je uvijek period intenzivnih promotivnih aktivnosti za turističke organizacije, jer se od novembra do kraja marta održava najveći broj sajmova.

To je period kada se pripremaju promotivni materijali i ugovaraju druge promotivne aktivnosti.

Turistička organizacija Kotor je proteklih dana predstavila svoju ponudu na sajmu Reiselivsmessen u Oslu, koji je za izlagače iz Crne Gore organizovala TO Herceg Novi.

Sajam je održan od 12. do 14. januara, a sastojao se iz poslovnog i promotivnog dijela.

Sajam je bio dobra prilika za pregovore o mogućnostima buduće saradnje i intenziviranju promocije Kotora na ovom tržištu.

Pored Kotora, na sajmu su učestvovale i turističke organizacije Budve, Tivta, Bara, kao i Institut dr Simo Milošević iz Igala, podsjetila je za Skala radio Dragana Samardžić, menadžerka za promociju u TO Kotor.

“Posjetioci sajma su u velikom broju pokazali da poznaju turističku ponudu Boke Kotorske, budući da veliki broj Norvežana godinama unazad dolazi u Igalo, ali i zahvaljujući kruzerima koji su veliki broj putnika iz ove zemlje doveli u Kotor.  Upravo zbog toga neophodna je intenzivnija promocija na ovom tržištu, budući da kod velikog broja Norvežana postoji interesovanje za duži boravak, posebno u Kotoru. Istovremeno sa sajmom u Oslu održan je i sajam Ferien u Beču, gdje se nastup za izlagače iz Crne Gore organizovala NTO Crne Gore. Austrijanci su pokazali značajno interesovanje za Kotor, posebno za ponudu smještaja u kampovima s obzirom da austrijski turisti vole boraviti u prirodi”, navela je ona.

TO Kotor je protekle godine ugostila brojne studijske grupe medija sa ovog tržišta a poseban promotivni efekat imala je emisija “The taste of Europe” koja je snimana u Kotoru i Perastu ovog ljeta a emitovana je na austrijskoj državnoj televiziji TV ORF.

Ovu emisiju je premijerno pogledalo oko 300.000 ljudi.

Na sajmu u Beču ove godine je bilo oko 850 izlagača i preko 80 različitih zemalja.

U narednom periodu, u februaru i martu TO Kotor će se  predstaviti na sajmu turizma u Pragu, sajmu aktivnog turizma u Minhenu, sajmu u Beogradu i na turističkoj berzi ITB u Berlinu, kazala je Samardžićeva.

Ona je napomenula da je Kotor ponovo nominovan u izboru za najbolju evropsku destinaciju u 2018. godini.

Nalazi se rame uz rame uz Beč, Amsterdam, Milano, Pariz, Edinburg, London, Lisabon i druge prelijepe gradove Evrope.

Glasanje počinje 17. januara u ponoć i traje do 8. februara.

European Best Destination je jedan od najposjećenijih portala posvećenih destinacijama i ova nominacija ima izuzetne promotivne efekte za naš grad.

Pobjednik takmičenja i destinacije sa najviše osvojenih glasova biće posebno promovisane tokom čitave godine milionima putnika kao najbolje evropske turističke destinacije za 2018. godinu.

Link na koji se može glasati je:  https://www.europeanbestdestinations.com/european-best-destinations-2018/

Nakon sajmova TO Kotor će se posvetiti  pripremi novih promotivnih materijala kako bi spremno dočekali turističku sezonu, zaključila je Samardžićeva.

22. 11. 2017.

Predstavnici Turističke organizacije Kotor i Fakulteta za turizam i hotelijerstvo su od 14. do 16. novembra boravili u Banjaluci gdje je, na tamošnjem Univerzitetu održan sastanak konzorcijuma CulturWB projekta koji se realizuje u okviru programa Erasmus+.

Fokus projekta je na kulturnom turizmu kao posebnom obliku turizma i izgradnji stučnih ljudskih kapaciteta u tom smislu.

U realizaciji projekta učestvuje 13 partnera iz EU i regije među kojima su Turistička organizacija Kotor i Univerzitet Crne Gore, odnosno Fakultet za turizam i hotelijerstvo iz Kotora.

Koordinator projekat Univerzitet Novi Sad.

Drugog i trećeg dana sastanka održana je radionica uz aktivno učešće svih partnera, a cilj radionice je bilo kreiranje novih Master studijskih programa koji će biti realizovani na univerzitetima u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori, a služiće za izgradnju kompetencija, odnosno vještina, znanja i sposobnosti  za kvalitetnim upravljanjem kulturnim nasleđem, kulturnim institucijama kao i procesima u okviru kulturnog turizma, saopštila je za Skala radio Dragana Samardžić, menedžerka za promociju u TO Kotor.

“Još jedna bitna aktivnost u okviru projekta je i pokretanje programa cjeloživotnog učenja koje će biti realizovano kroz sedam kurseva iz oblasti marketinga i digitalnih medija, menadžmenta, razvoja proizvoda, menadžmenta kulturnog događaja, finansijskog menadžmenta i dr, a koji će uskoro početi da se realizuju, o čemu će zainteresovana javnost odnosno ciljne grupe biti blagovremeno obaviješteni”, navela je ona.

Do narednog sastanka konzorcijuma,koji će biti održan u Holandiji u januaru, partneri će detaljnije razraditi plan Master programa koji će biti prezentovan od strane univerziteta svim zainteresovanim stejkholderima, kazala je Samardžićeva.