Turističke novitade

 

13. 02. 2019.

Raznovrsnim umjetničkim i gastronomskim programom, Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Nacionalna turistička organizacija u saradnji sa lokalnim turističkim organizacijama Kotora, Tivta, Budve, Bara, Ulcinja, Cetinja i Podgorice predstavili su turističku ponudu Crne Gore u Zagrebu.

Umjetnički program je u jutarnjim satima održan na Trgu Bana Jelačića uz prisustvo brojnih posjetilaca, koji su bili u prilici da uživaju u nastupima mandolinskog orkestra, KUD “Boka” i “Njegoš” i klape “Assa Voce”.

Takođe, u okviru ovog programa, promovisan je festival “Sea Dance“.

U popodnevim satima program je nastavljen u Evropskom domu uz prezentaciju karnevalskih maski, nastup učenika Srednje muzičke škole “Vida Matjan“ i degustaciju crnogorskih vina.

Prijemu koji je upriličen u Evropskom domu, pored Ambasadora Crne Gore u Zagrebu Bora Vučinića, prisustvovali su brojni predstavnici političkog, privrednog i javnog života Hrvatske, koji su bili u prilici da degustiraju tradicionalne crnogorske gastronomske proizvode.

Generalni direktor Direktorata za razvoj turističke destinacije i turističku infrastrukturu Ćazim Hodžić sastao se danas sa pomoćnicom ministra turizma Hrvatske Oliverom Šarić.

Hodžić i Šarić razgovarali su o rezultatima prethodne turističke sezone i dosadašnjoj saradnji dva Ministarstva.

Takođe, razmijenjena su iskustva o strateškim projektima na kojima Ministarstvo održivog razvoja i turizma trenutno radi, a odnose se na nautički, ruralni, zdravstveni i kulturni turizam.

Tokom sastanka, bilo je riječi i o saradnji hrvatskih institucija sa crnogorskim partnerima, prvenstveno Horwath Consultinga iz Zagreba i Fakulteta za turizam, hotelijerstvo i trgovinu iz Bara na planu istraživanja poslovanja hotelijerstva u Crnoj Gori.

Sagovornici su zaključili da je sastanak bio izuzetno koristan i da saradnju treba dalje unaprijediti, posebno kada su u pitanju razmjena iskustava i zajednički nastup i promocija turističke ponude Crne Gore i Hrvatske na dalekim tržištima.

24. 11. 2018.

Turisticka organizacija Kotor, zajedno sa NTO Crne Gore, lokalnim turističkim organizacijama i turističkom privredom, učestvuje na sajmu “TT Warsaw” koji se održava od 22. do 24. novembra u Varšavi.

Međunarodni sajam turizma “TT Varšava“ (International Travel Show TT Warsaw) se održava po 26. put i jedan je od najvažnijih međunarodnih događaja turističke privrede u Poljskoj.

U okviru štanda NTO CG, posjetiocima sajma svoju ponudu, pored TO Kotor predstavljaju i lokalne  turističke organizacije Ulcinja, Bara, Budve, Cetinja, Tivta i Podgorice, HG “Budvanska Rivijera“, “Montenegro Stars Hotel Group“, HTP “Trend Korali“ i “Karisma hotels Adriatic Montenegro“.

Prvog dana sajma štand je posjetio Robert Markić, otpravnik poslova u Ambasadi Crne Gore u Varšavi. Takođe, održani su sastanci  sa nekim od najzanačajnijih poljskih turoperatora poput Itake i Neckermana, kao i intervjui sa poljskim medijima.

U toku trajanja sajma planirana je organizacija “Crnogorske večeri“ u Varšavi – B2B/medijsko okupljanje sa predstavnicima NTO CG, crnogorske turističke privrede i lokalnih turističkih organizacija.

Tržište Poljske za Crnu Goru je značajno s obzirom na to da je po broju turista koju su posjetili našu zemlju među najzastupljenijim kada su u pitanju evropske zemlje.

U prethodnom periodu, bilježi se koninuirani rast turističkog prometa sa ovog tržišta.

U odnosu na 2010. godinu broj poljskih turista u našoj destinaciji je u 2017. godini gotovo utrostručen.

Među poljskim turoperatorima koji u svojoj ponudi imaju zastupljenu Crnu Goru od značajnijih izdvajaju se: Itaka, Rainbow tours, TUI, Neckermann i drugi.

Pored toga, specijalizovani turoperatori sa ovog tržišta imaju u ponudi paket aranžmane za Crnu Goru, koji podrazumijevaju boravak u Crnoj Gori u okviru posjete regionu.

U narednom periodu očekuje se povećanje broja turista sa tržišta Poljske, shodno najavljenim letovima i dužem periodu realizacije.

Nacionalni poljski avioprevoznik LOT realizovaće letove na relaciji Varšava-Podgorica-Varšava u periodu zimske sezone sa 4 rotacije nedeljno.

08. 11. 2018.

Javni servis Velike Britanije BBC, kao i renomirani časopis i TV kanal National Geographic biće globalni partneri Turističke organizacije Kotor nakon što su pregovori sa ovim medijskim kućama zaključeni tokom WTM sajma u Londonu.

“Korišćenjem opcija za promociju destinacije koju ova dva medija imaju omogućićemo veću vidljivost Kotora i Crne Gore na zapadnoevropskom i američkom tržištu onima koji traže više od jednodnevnog izleta. WTM je bio prilika da direktno pregovaramo o uslovima saradnje i dobijemo najbolje ponude, a globalna vidljivost koju ove televizije imaju i činjenica da je National Geographic već četiri godine vodeći magazin u svojoj oblasti govore koju pokrivenost ovim ostvarujemo”, istakla je direktorica TO Kotor Ana Nives Radović.

Ona je dodala da će, pored saradnje sa National Geographicom koju je prošle godine ugovorila za promociju u štampanom izdanju ove godine proširiti i na video sadržaj.

“Pored ovih televizija sa izuzetno visokim kvalitetom produkcije ugovorili smo i saradnju sa History kanalom, čija ekipa će u drugoj polovini iduće godine posjetiti naš grad”, istakla je Radović, dodavši da je partnerstvo uspostavljeno i sa agencijama i časopisima posvećenim planiranju putovanja za visokoplatežne goste koje intereseuju istorija, umjetnost i arheologija, kao i sa inflight magazinima vodećih evropskih avio-kompanija.

Do kraja ove godine TO Kotor će predstaviti rezultate rada koji se odnose na upravo snimljeni promotivni film, kreiranje mobilne aplikacije za pregled lokalne ponude, mobilne igre za sakupljanje poena na označenim lokacijama, izradu elektronske gradske kartice koja objedinjuje plaćanje svih ulaznica, kao i učešće u šest prekograničnih projekata za korišćenje sredstava iz EU fondova.

22. 10. 2018.

“Kulturna raznolikost – zajedničko naslijeđe čovječanstva” naziv je međunarodne konferencije koja je ovih dana održana u Sarajevu, a u okviru koje je zvanično obilježen početak rada mreže – “Jačanje kapaciteta za promjene u turizmu na zapadnom Balkanu, izgradnja kompetencija za kvalitetno upravljanje baštinom i kulturnim turizmom”.

Konferenciji su prisustvovali i predstavnici TO Kotor kao dio CulturWB konzorcijuma.

Konferencija je okupila sve interesne strane iz oblasti kulture i turizma iz BiH, Srbije, Crne Gore i Grčke.

Najveći benefit konferencije je osnivanje rada mreže za kulturni turizam zapadnog Balkana – CulturWB – mreža institucija i organizacija kroz koju će se promovisati zajedničko naslijeđe Evrope i regiona.

Prisutnima su se obratili Khaldoun Sinno, zamjenik šefa Delegacije EU u BiH, Dino Mujkić, predsjednik Sarajevo susret kultura, Biljana Čamur- Veselinović, sekretar Ministarstva civilnih poslova BiH  i Gian Andrea Garancini, ispred uprave grada Heraklion, Grčka.

Organizatori skupa su EU info centar i organizacija Sarajevo susret kultura, uz podršku Evropske unije, Ministarstva civilnih poslova BiH, Federalnog ministarstva kulture i sporta te konzorcija Erasmus+ i CulturWB, saopštila je  za Skala radio Dragana Samardžić, menadžerka za promociju i odnose sa javnošću Turističke organizacije Kotor.