Turističke novitade

 

04. 05. 2019.

Turistička organizacija Kotor učestvovala je na Arapskoj turističkoj berzi ATM u Dubaiju, koja je održana od 28. aprila do 1. maja.

Promociju Crne Gore na berzi predvodila je NTO Crne Gore, a pored TO Kotor učestvovale se u LTO Budve, Tivta i Podgorice, kao i predstavnici turističke privrede The Chedi Luštica Bay, Lazure Hotel & Marina i turističke agencije Montenegro Tourist Service, Trip Travel, TerraNautika i Montenegro Adventure.

Posljednjih godina Bliski istok, posebno zemlje Golfskog zaliva (Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Kuvait, Bahrein, Katar i Oman) iz kojih se ostvaruje oko 60% od ukupnog broja turističkih putovanja ovog regiona, postali su izuzetno važno emitivno tržište za mnoge destinacije širom svijeta, sa preko 36 miliona turističkih putovanja godišnje.

Crna Gora kao turistička destinacija sa bogatom i raznovrsnom ponudom ima veliku šansu da se pozicionira na ovom tržištu i privuče turiste ovog regiona, a posebno zahvaljujući dobrim međudržavnim odnosima, krupnim investicionim projektima i direktnoj avio liniji između Ujedinjenih Arapskih Emirata i Crne Gore, kao i bezviznom režimu između UAE i Crne Gore.

Tokom četiri dana sajma uspostavljeni su i razmijenjeni brojni kontakti sa agentima sa ovog područja koji su iskazali interesovanje za ponudu Crne Gore, posebno za smještajne kapacitete, aktivnosti odnosno ture koje se nude ali i za vremenske prilike tokom godine.
Na sastanku sa sa izvršnim direktorom Flydubai-a Gejt al Gejtom (Ghaith Al Ghaitom), koji je održan sa predstavnicima Aerodroma Crne Gore, NTO Crne Gore i Ambasadom Crne Gore u UAE, razgovarano je o mogućnosti da avionska linija Tivat-Dubai-Tivat, koja će se tokom ove turističke sezone realizovati dva puta nedjeljno, zaživi tokom cijele godine.

FlyDubai je izrazio veliku zainteresovanost za uvođenje cjelogodišnje linije i punu spremnost za saradnju na planu promocije, između ostalog i putem organizacije studijske posjete za predstavnike turoperatora i medija iz UAE u susret predstavljanju Crne Gore na EXPO 2020, koja je među prvim zemljama potvrdila učešće na ovoj izložbi.
Arapska berza turizma (Arabian Travel Market) je najvažniji događaj tog tipa za turističku industriju Bliskog istoka. Riječ je o B2B događaju koji okuplja preko 39.000 profesionalaca u oblasti putovanja i turizma, predstavnika vlada i međunarodnih medija i oko 2.500 izlagača iz oko 153 zemlje.

Ovogodišnji sajam je od posebnog značaja za Crnu Goru s obzirom na predstojeće učešće Crne Gore na Svjetskoj izložbi EXPO 2020, koja će se takođe održati u Dubaiju, informišu iz kotorske Turističke organizacije.

10. 04. 2019.

Predstavnici TO Kotor su od 2. do 6. aprila boravili u Tbilisiju gdje su kao dio CULTURWB konzorcijuma učestvovali na zajedničkoj konferenciji dva Erasmus + projekta, HERITAG i CULTURWB.

Konferencija je održana u zgradi rektorata gruzijskog tehničkog univerziteta.

Tokom dva dana konferencije bilo je riječi o menadžmentu kulturnog naslijeđa,  obrazovanju i kreiranju kvalitetnih visokoobrazovanih kadrova za menadžment kulturnim naslijeđem i važnosti preduzetničkog načina razmišljanja u upravljanju kulturnim naslijeđem i ulozi visokog obrazovanja.

Na istu temu je održana debata sa predstavnicima Valensije, Gruzije i Austrije.

Ovo je ujedno bila i finalna konferencija HERITAG projekta dok se CULTURWB projekat zvanično završava u oktobru.

Osim radnog dijela posjete, članovi delegacije su imali priliku da se upoznaju sa znamenitostima i kulturnim naslijeđem Tbilisija, a posjetili smo i staru Gruzijsku prijestonicu Mtskheta.

Što se tiče projektnih aktivnosti CULTURWB projekta, od oktobra počinje implementacija novih Master programa na Univerzitetu Crne Gore, Univerzitetu Istočno Sarajevo, Univerzitetu Novi Sad, Univerzizetu u Nišu, Univezitetu Banja Luka i Univerzitetu Džemal Bijedić u Mostaru.

Završna konferencija CULTURWB projekta će biti održana u Kotoru, saopštavaju našem radiju iz Turističke organizacije Kotor.

13. 02. 2019.

Raznovrsnim umjetničkim i gastronomskim programom, Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Nacionalna turistička organizacija u saradnji sa lokalnim turističkim organizacijama Kotora, Tivta, Budve, Bara, Ulcinja, Cetinja i Podgorice predstavili su turističku ponudu Crne Gore u Zagrebu.

Umjetnički program je u jutarnjim satima održan na Trgu Bana Jelačića uz prisustvo brojnih posjetilaca, koji su bili u prilici da uživaju u nastupima mandolinskog orkestra, KUD “Boka” i “Njegoš” i klape “Assa Voce”.

Takođe, u okviru ovog programa, promovisan je festival “Sea Dance“.

U popodnevim satima program je nastavljen u Evropskom domu uz prezentaciju karnevalskih maski, nastup učenika Srednje muzičke škole “Vida Matjan“ i degustaciju crnogorskih vina.

Prijemu koji je upriličen u Evropskom domu, pored Ambasadora Crne Gore u Zagrebu Bora Vučinića, prisustvovali su brojni predstavnici političkog, privrednog i javnog života Hrvatske, koji su bili u prilici da degustiraju tradicionalne crnogorske gastronomske proizvode.

Generalni direktor Direktorata za razvoj turističke destinacije i turističku infrastrukturu Ćazim Hodžić sastao se danas sa pomoćnicom ministra turizma Hrvatske Oliverom Šarić.

Hodžić i Šarić razgovarali su o rezultatima prethodne turističke sezone i dosadašnjoj saradnji dva Ministarstva.

Takođe, razmijenjena su iskustva o strateškim projektima na kojima Ministarstvo održivog razvoja i turizma trenutno radi, a odnose se na nautički, ruralni, zdravstveni i kulturni turizam.

Tokom sastanka, bilo je riječi i o saradnji hrvatskih institucija sa crnogorskim partnerima, prvenstveno Horwath Consultinga iz Zagreba i Fakulteta za turizam, hotelijerstvo i trgovinu iz Bara na planu istraživanja poslovanja hotelijerstva u Crnoj Gori.

Sagovornici su zaključili da je sastanak bio izuzetno koristan i da saradnju treba dalje unaprijediti, posebno kada su u pitanju razmjena iskustava i zajednički nastup i promocija turističke ponude Crne Gore i Hrvatske na dalekim tržištima.