Turistički radnici ne smiju biti kursadžije

5
prof. dr Rade Ratković

Prof. dr Rade Ratković

prof. dr Rade Ratković

Nacrt novog zakona o turizmu koji je na javnoj raspravi sadrži dosta pozitivnih novina, ali i problematičnih tačaka, mišljenja je Rade Ratković, dekan Fakulteta za biznis i turizam u Budvi.

“Ono što je dobro u zakonu je želja da se suzbije siva ekonomija i da se stimuliše razvoj hotelijerstva. Sa druge strane, forsiraju se novi, savremeni oblici smještaja kao što su miksius resort, gdje se dozvoljavaju rezidencijalne jedinice kojih Crna Gora ima previše. Stoga postoji opasnost od gigantizma i zloupotrebe”,  kazao je Ratković za Skala radio.

U Hrvatskoj, kao i u ostalim zemljama Evropske unije, nema tih oblika smještaja, čak se i ne pominju, a kamo li forsiraju, navodi on.

Posebno je, prema riječima Ratkovića, problematično to što se ne predviđa univerzitetsko školovanje kadrova.

“Ono je za zanimanja u turizmu iznad srednje škole, a ispod visoke škole. Riječ je o obrazovanju turističkih vodiča, animatora, šefova poslovnica, turističkih zastupnika, rekao je on.

“Sve se to gura u stručno obrazovanje koje se može polagati bez obuke kod ispitnog centra i dobiti sertifikat od Ministarstva rada i socijalnog staranja. Ovim se Ministarstvo turizma i održivog razvoja lišava svoje prirodne obaveze da brine o kadrovima i da ima uticaj na kadrovsku politiku kao što ima uticaj na investicionu politiku“, rekao je Ratković.

On smatra da će svi turistički fakulteti u nastavku diskusije o novom zakonu o turizmu, nastojati da dokažu da Crna Gora kao i sve zemlje u okruženju treba da školuje turističke radnike, posebno vodiče i animatore na visokim školama, a ne da to budu priučeni kursevi kao za jednostavna radnička zanimanja.

5 KOMENTARI

 1. Колега проф. Др. Ратковић би требао да оде на дошколовавање код которских угоститеља.

 2. Prihvatam, da radnici u turizmu ne mogu biti kursadžije, ako obavljaju posao koji zhatijeva kontakt sa turistima.Posebno ne, ako se bave vođenjem turista, ili njihovom animacijom.Oni, moraju da posjeduju izvanredno opšte obrazovanje i poznavanje stranog jezika.
  Ni jedno ni drugo neće naučiti, već samo usavršiti na višem stepenu obrazovanja.
  Mislim, da bi jednogodišnje bilo pun pogodak.
  Ne znam, zbog čega Crna Gora toleriše vođenje turističkih grupa, od strane vodiča koji nijesu njeni građani?
  U drugim državama, bili bi pratioci, a vođenje preuzimaju lokalni vodiči.
  Između ostalog, valjda, zbog toga da ne pričaju turistima da je česma na pjaci ispred zgrade zatvora u Kotoru, čuvena „ Karampana „. To mi je, prije par dana, saopštila gospođa koja je slušala svojim ušima.Mogu misliti što pričaju o drugim objektima.Možda, pored njih samo „ protrče „.
  Čudi me, da u Crnoj Gori, o ovom i sličnim zakonima, niko ne konsultuje one, koji su se sličnim problemima dugo bavili?

 3. Na ovoliko fakulteta(privatnih)-i premalo je “proizvedeno” k u r s a dž i j a…? Treba povecati ovaj broj-zbog finasijskog jacanja “pivatnog sektora” u oblasti “nauke i prosvjecivanja”…..sirokih narodnih masa-kao nekada kroz “analfabetsko kursiranje”baka i djedova-danasnjih nosilaca najvecih akademskih zvanja. Zasto ne…?

 4. Kad je dozvoljeno i omogućeno da kursadžija moze doguratri i do kapetana i upravitelja broda, onda može i do direktora hotela, ministra…. Može sve što ti srce želi i džep dopušta, samo da se ne uči i da se ne pomuči.

 5. Zato nam je turizam kakav je a mnogi turistički radnici jedva da znaju geografiju CG a o Boki jedva išta.Treba slušati vodiče što se prtljaju strancina.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]