Turistički vodiči bez obuke – specijalitet na naš način

1
turisti u Kotoru

Prof. dr Rade Ratković

prof. dr Rade Ratković

Stari problemi vodičke službe prate i ovu turističku sezonu u Crnoj Gori.

Programi za vodiče bili su potvrđeni strukom i naukom zajedničkim snagama svih turističkih fakulteta u Crnoj Gori i Ministarstva turizma.

Obuka za vodiče se dvije godine regularno sprovodila.

Međutim, novim propisima obuka za turističke vodiče nije više u nadležnosti fakulteta već se “proizvodnja turističkih vodiča” obavlja bez obuke u Ispitnom centru, kazao je za Skala  radio dr Rade Ratković, dekan Fakulteta za biznis i turizam u Budvi.

To je jedinsteveni fenomen u svijetu, kazao je on, uprkos direktivi Evropske Unije o obaveznoj edukaciji turističkih vodiča u kojoj je nabrojano sve što treba da uče, jer su vodiči prije svega ambasadori zemlje koju predstavljaju.

Nije dovoljno, prema riječima Ratkovića, samo da se dobije znanje već je potrebna sposobnost za vođenje grupe uz komunikacijske i liderske vještine.

Specijalitet na naš način je konkurs i polaganje 17 ispita pred ispitnom komisijom od četiri člana, koji ne mogu da pokriju svih 17 oblasti.

Potrebno je bar desetak raznih predavača različitih struka koji bi obučavali i ispitivali buduće vodiče, objašnjava Ratković.

Umjesto da se poboljša  kvalitet turističkog vođenja edukacijom i administrativno pooštri ispitivanje kandidata, kod nas se smanjuje nivo i degradira struka, poručio je Ratković.

On vjeruje da se to mora promijeniti na način da se u kvalifikacionom okviru struka vodiča podigne na šesti stepen, kao što je to svuda u svijetu.

1 KOMENTAR

  1. Tražili ste gledajte,
    čitao sam na brojnim portalima da će na zahtjev brojnih sadašnjih i budućih pomoraca, Pravilnik za pomorce propisivati da se preko kurseva u ispitnim trening centrima dodje do zvanja kapetana i upravitelja i bez fakulteta. Uz dužno poštovanje turustičke struke, zar je posao turističkog vodiča komplikovaniji i odgovorniji od posla kapetana broda? Samo naprijed, sa što manje truda i učenja u kvaziprosperitet,

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]