Tužilaštvo provjerava i “kozake” iz Kotora

10
Balkanska kozačka vojska Kotor

Crnogorski istražni timovi pokrenuli su izviđaj o djelovanju “Balkanske kozačke vojske”, formirane početkom septembra u Kotoru, koja broji oko 50 članova.

Razlog za provjere je njihova potencijalna povezanost sa osobama, koje se dovode u vezu sa osujećenim terorističkim napadima u Crnoj Gori, saznaju Dnevne novine.

“Balkanska kozačka vojska” formirana je 11. septembra u Kotoru, a za kozačkog pukovnika i atamana Crne Gore izabran je Slobodan Pejović.

Ovaj događaj izazvao je veliku pažnju javnosti ne samo kod nas nego i u regionu, a glavno pitanje je bilo što je razlog za formiranje kozačke vojske u Crnoj Gori mjesec pred parlamentarne izbore.

Na internet stranici “Centralne kozačke vojske” stoji informacija da je delegacija “Balkanske kozačke vojske” boravila u Moskvi od 11. do 16. oktobra, te da su bili gosti nedavno smijenjenog direktora ruskog Instituta za strateška istraživanja Leonida Rešetnjikova, koji je pozdravio osnivanje kozačke vojske kao “još jednog objedinjujućeg faktora pravoslavnih slovenskih naroda na Balkanu”.

Vidaković: Jesmo nacionalisti, ali ne teroristi

Dnevne novine su juče pozvale glavnog atamana za Srbiju, Crnu Goru i Republiku Srpsku Vojislava Vidakovića, koji je kategorično odbacio bilo kakvu povezanost sa osumnjičenima za planiranje terorističkih akcija u Crnoj Gori.

“Kozaci ne stoje ni iza kakvog plana destabilizacije Crne Gore i napada na Vašeg premijera  Mila Đukanovića. Može da nas provjerava ko god hoće, tvrdim da među onima koji su htjeli da izazovu incidente u Crnoj Gori, koji su htjeli da ubiju Vašeg premijera nema nikog ko je u redovima kozačke vojske čiji sam ja ataman. Razlozi zbog kojih neko pokušava da nas uvuče u ovako prljavi scenario sigurno nijesu radi zaštite Crne Gore i Đukanovića”, kazao je za Dnevne novine Vidaković.

Na pitanje DN da prokomentariše što su ih pojedini ruski mediji označili kao organizaciju koja sporovodi ruske interese na Balkanu, Vidaković ističe da se radi o jednom opozicionom mediju koji radi nečijih drugih interesa plasira laži o kozačkoj vojsci i njenoj navodnoj umiješanosti i u dešavanja u Crnoj Gori.

“Mi smo u Crnu Goru došli u ljeto ove godine na poziv Matice Boke, otvorenog srca i duše, kao organizacija koja želi da sačuva prijateljstvo između svih pravoslavnih država, dakle i između Crne Gore i Rusije. Između Vaše države i Rusije su tri vijeka međudržavnih odnosa i neko hoće da te veze i to sjećanje uništi i preda zaboravu. Mi se ne miješamo u politiku, ne radimo ništa što je protiv zakona Crne Gore, i ne znam po kom osnovu bi nas neko ubacivao u ovu neprijatnu priču, osim da nas diskredituje kao jednu miroljubivu organizaciju“, kaže Vidaković.

Komentarišući naše pitanje zašto su njihove poruke prilikom osnivanja u Kotoru bile i političke, Vidaković kaže da je javna tajna da je “Balkanska kozačka vojska” protiv NATO-a, i da imaju pravo na svoje mišljenje.

“To što smo javno protiv Alijanse, ne znači da smo teroristi. Tačno je da smo nacionalisti, ali nijesmo šovinisti i to je velika razlika”, poručio je Vidaković.

“Novaja gazeta” prva pomenula Kozake

Analizirajući informacije da su ruski nacionalisti planirali teroristički napad u noći crnogorskih izbora ruska “Novaja gazeta” nedavno je objavila da bi kozaci i srpski dobrovoljci iz Donbasa mogli biti operativci, koji sprovode ruske interese na Balkanu.

Među dobrovoljcima koji su se iz Donbasa vratili na Balkan je, podsjetimo, i Aleksandar Sinđelić, koji je uhapšen kao jedan od organizatora grupe osumnjičene da je u Crnoj Gori planirala napad u noći izbora.

Sinđelić je, navodno, sačuvao bliske veze sa ukrajinskim pobunjenicima, vrbujući za njih nove dobrovoljce na Balkanu.

U opširnom tekstu o odnosima na Balkanu i uticaju Rusije, “Novaja gazeta”, kao moguće eksponente ruskog uticaja na Balkanu, navodi upravo “Balkansku kozačku vojsku”, osnovanu u Kotoru, koju čine “kozačke vojske” iz Srbije, Crne Gore, BiH, Makedonije i Grčke.

Na ceremoniji osnivanja bili su i predstavnici motorističke grupe “Noćni vukovi”.

Upravo su dobrovoljci sa Balkana koji su ratovali u Ukrajini na proruskoj strani u tekstu “Novaje gazete” navedeni kao jedna od mogućnosti preko kojih Rusija širi uticaj na Balkanu.

Skup u Kotoru nije bio militaristički skup

Podsjećamo, nakon formiranja kozačke vojske u Kotoru, CdM je kontaktirao predsjednika Upravnog odbora Matice Boke Željka Komnenovića, a pitanje je bilo da li bi novoformirana kozačka vojska mogla da predstavlja prijetnju po bezbjedost Crne Gore.

Međutim, Komnenović je naglasio da su ti strahovi neosnovani.

“Kozaci sigurno neće napadnuti Crnu Goru niti će jurišati na konjima ukoliko se Crna Gora prisajedini NATO-u.

Skup u Kotoru nije bio militaristički skup gdje mi pozivamo da Vladimir Putin pošalje eskadrilu Suhoja na Crnu Goru.

Udruženje Kozaka Crne Gore i novoformirana “Balkanska kozačka vojska” imaju veze sa pravoslavnim jedinstvom i sa promocijom istorijskih veza Boke i Rusije”, kazao je Komnenović za CdM.

Ataman Crne Gore plašio građane NATO bazama u Boki

Kozački pukovnik i ataman Crne Gore Slobodan Pejović na skupu u Kotoru osudio je zvanični stav crnogorske politike koja se kreće ka učlanjenju države u NATO savez, nazvaši tu organizaciju “kavezom”.

“U našem narodu je poznato da će Boka Kotorska i aerodrom u Nikšiću postati NATO baze. Nećemo u NATO kavez koji nas je mučki ubijao od Subotice do Murina“, poručio je Pejović 11. septembra kada je osnovana “Balkanska kozačka vojska”.

Kozačka vojska nije upisana u registar NVO

Prema podacima koje je nedavno objavila Pobjeda, a koji su dobijeni iz Ministarstva unutrašnjih poslova, “Balkanska kozačka vojska” nije upisana u registar nevladinih organizacija.

U Registar nevladinih udruženja MUP-a rješenjem Ministarstva unutrašnjih poslova upisana je Nevladina organizacija “Noćni vukovi”, i to 5. septembra 2014. godine.

Ciljevi i djelatnosti ovog udruženja, kako se navodi, su promocija moto kulture, organizovanje moto trka i moto ekspedicija, druženje sa sličnim udruženjima pogotovo s udruženjima koje nose isto ime, organizovanje moto trka, tribina i skupova sa temama o moto kulturi.

Izvor CDM

10 KOMENTARI

 1. …SVE NAJLEPŠE IZ ZUBINOG POTOKA IZ DRŽAVE KOSOVA-ŠALJEM PUSICE MOJIM KOTORANIMA-VAŠ MIRKO VELIMIROVIĆ-PUŠTEN NA SLOBODU U POSTOJBINI MOJIH PREDAKA….GDE SAM BIO U ZATVORU-ZBOG TERORISTIČKOG NAPADA…U ORGANIZACIJI CRNOGORSKIH MAFIJA-PODUPRTE ELEKTRONSKIM I DRUGIM MEDIJIMA…U POSTOJBINI MOJIH PREDAKA…GDE VLADA-VLADAVINA PRAVA I PRAVNIH nauka-STIJECANA U REDOVNIM TERMINIMA NA UNIVERZITETU DONJA GORICA….PREKO PUTA DAJ BABA…

 2. Dobro jutro izmučenom zalivu…….Ragan juga ga je do malo prije šibao, pa stao……
  Prirodi se moramo pokoravati, trpjeti ružno i biti zahvalni za lijepo.
  Što će ovim ljudima ovo, ne znam. Ne vidim u tome nikakvu neposrednu opasnost, kao ni od Nato-aca , ako se jedno ili drugo masovno ne prihvati i utemelji, tj ozvaniči bez da iko pita ovaj narod krcat diplomama, a u većini, bez čistog uma da sklopi tako jednostavne kockice i donese prave zaključke.
  Idem učinjet đir, lumbrela mi je velika, vjetar je kalmao, pa bi isto preporučio mnogima, možda im freška aria pomogne šufitu i oslobodi ga nametnutih ,,istina”.
  Ovima, što iz interesa ,,vjeruju”, nema pomoći . Ti su zgazili svoj ponos i svoju savjest i nisu ni voljni isplivati iz sopstvenog blata.

 3. I ja sam protiv Alijanse, a nisam kozak ! I što sad, ja sam izdajnik ? Ne znate vi jadnici ni što je ,,D” od demokratije !
  Ma i nismo za nju, jednoumlje i BIČ je zakon za Balkan i ne samo za Balkan, za gotovo čitav ovaj bijedni svijet !

 4. Uvijek je Srbija imala dobre trubace, a i odlicne pjevace. Evo svaki dan gledamo Zvezde Spuza kako pjevaju, Sindja, Dika, …
  Jedva cekam nase pjevace uz gusle da se oglase sto znaju o tome.

 5. Neke neka su dolijali jer znam kako je ova parada bila jako pompezno najavljivana u brojnim medijima.
  Radio Skala ni riječi o tome i znao sam čim su ispred hrama sa velikom srpskom bandijerom da je to neka velika fešta “patriotizma” na naš način. Matica Boka, treba li tu sttviti znak pitanja.NE.
  Kažu da je to tradicionalno prijateljstvo sa bratskom Rusijom a sve posebno na mjesec prije izbora u Crnoj Gori. Izvadi mi gredu iz oka!!!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].