Tvrđavu San Đovani ove godine posjetilo 30% više turista nego lani

8
Gradski bedemi i San Đovani

Petar Otašević

audio: Petar Otašević

Tvrđavu San Đovani i kotorske bedeme duge preko 4 kilometra od 1. aprila do danas 23. avgusta je posjetilo 78. 000 turista, što je za oko 30% više u odnosu na isti period prošle godine.

Do bedema se stiže preko dva naplatna punkta i to na Škaljarskoj pjaci i iza crkve Blažene Ozane u starom gradu, a cijena ulaznice je 3 eura.

Što se tiče sigurnosti stare tvrđave, ona je maksimalno obezbijeđena, pa ove godine nije zabilježen ni jedan ozbiljniji incident, kazao je za Skala radio Petar Otašević, koordinator za gradske bedeme iz Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora.

O čistoći staze brinu dva lica koji je svakodnevno obilaze i uklanjaju otpad.

Drevne kotorske zidine najviše obilaze turisti sa kruzera, ali ih posjećuju i izletnici iz turističkih autobusa i to najčešće Rusi, Englezi i Italijani srednjih godina.

Oni su prenoseći utiske kordinatorima na tvrđavi, impresionirani panoramom sa vrha tvrđave odakle puca jedinstveni pogled na stari kotorski grad i zaliv.

8 KOMENTARI

 1. Kotorski bedemi su, samo, u odnosu na gotovo
  dvije decenije ranije, ostali djelomično za posjetu. Uglavnom,
  stepenište do San Giovannia . Ostalo, ili su zatvorili objekti ili ”
  prirodne ” prepreke. Veliki dio njih je ugrožen prirodnim rastinjem i
  predstavlja potencijalnu opasnost da se obruši. Ništa novo, još manje
  nepoznato. Prihodi koje ostvaruju od posjetilaca dokaz su interesovanja
  ali i prihod koji nije za potcjenjivanje, no nedovoljan za veće
  intervencije. Ali, da li imamo elaborat o: uzrocima, stanju , stepenu
  ugroLlenosti. prioritetima. potrebnim intervencijama, vrsti
  intervencija, njihovoj cijeni ? Nadam se da imamo, a, prije svega, da
  ga ima Zavod za zaštitu spomenika kulture. odnosno njegova filijala u
  Kotoru? A, možda i organ Opštine nadležan za kulturu?
  Zbog čega ovo ? Pa, da bi se njime konkurisalo na međunarodnim
  konkursima za sanaciju i obnovu spomenika kulture. Sjećam se, kada se
  konkurisalo i kada su kotorski bedemi bili uvršteni na drugo mjesto.
  Davno bješe to!

 2. Teska rabota ovome tipu koordinatoru za gradske bedeme. Oder brate, pa to ti je ! Ko je kreator tog radnog mjesta ?

 3. Do sad su bedemi donjeli 234 000 eura. Jos toliko ce do decembra dok ima brodova. Otprilike pola miliona eura ove godine. Vjerovatno je slicno i proslih godina. Neka Skala radio ispita dje su potrosene te pare, zasto sa tim parama ne srede bedeme.

  • To je koordinatorovo djelovanje tijekom zime. Kao cuvar banja (plaze) u zimskom periodu ! Zimski san i ljetnje opustanje.

 4. Neka se penju, to je dobro. A kakvi bi trebalo da izgledaju bedemi, Ja bih da prepustimo onima koji dobro poznaju Mediteranske gradove i utvrđenja, od Dubrovnika pa nadalje. Vi kao nivinari, ili radio, da pitate u naše ime građana, dali su rukovodioci bedema razgovarali sa kolegama iz Dubrovnika kako su oni uspjeli veoma, veoma, kvaliteteno očistiti kamen i čitavo pdručje bedema, Kako ih održavaju i kolki ih to košta. Ne moarmo ići daleko da bi vidjeli. Pogotovo kako su uspjeli kad smo mi onoliko bombardovali Dubrovnik i njihove bedeme, pa su već odavno uredu.

 5. Sve je to lijepo,a kad će da se očiste Bedemi iz kojih raste drveće,na nekim mjestima zidovi su se počeli urušavati,ovakvo stanje je dozvolila aktuelna vlast u Kotoru odnosno ljudi koji ne vole Kotor ,koji sjede u Kotorski Parlamenat radi sopstvenog interesa,turisti ne mogu da vjeruju u kakvom su stanju Bedemi,STID I SRAM DA VAS BUDE !!!

  • falio sam i poslao Luki To je kad kucam sa androida. Cekam da mi tetka kupi novi kompjuter ako odlicnim zavrsim u vrtic ,,Osmjeh”

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]