U Brezoviku 45 kovid pacijenata, oboljele 4 medicinske sestre

0

 

U Specijalnoj bolnici za plućne bolesti u Brezoviku kod Nikšića liječi se 45 pacijenata oboljelih od koronavirusa, saopšteno je iz te zdravstvene ustanove.

Doktorka u Kovid centru u bolnici u Brezoviku, Dragica Gudelj, rekla je agenciji MINA da je riječ o srednje teškim pacijentima koji su za sada stabilnih vitalnih parametara i liječe se terapijom koju je preporučila Svjetska zdravstvena organizacija.

„U Brezoviku su oboljele četiri medicinske sestre, dobrog su opšteg stanja, nalaze se na kućnom liječenju i očekujemo njihov brzi oporavak. Jedan ljekar, koji je bio pozitivan na korona virus, oporavio i vratio na posao“, kazala je Gudelj.

Kovid centar, kako je navela, raspolaže sa 60 mjesta, dok su ostali paviljoni u takozvanom čistom dijelu bolnice izdvojeni.

„U Brezoviku je izvršena reorganizacija i zdravstveni radnici podijeljeli su u dvije grupe, od kojih su jedni isključivo angažovani u Kovid centru, a drugi brinu o ostalim pacijentima. Naporno je i teško raditi, više je smjena, ali se borimo kako bi se što uspješnije i brže izašlo iz teške situacije prouzrokvane pandemijom korona virusa“, ukazala je Gudelj.

U Brezoviku se u takozvanom drugom talasu epidemije do sada liječilo 205 pacijenata oboljelih od kovida.

Na pitanje da li je povećan broj pacijenata u ostalim paviljonima, s obzirom da su jedina specijalna bolnica za plućne bolesti u Crnoj Gori, Gudelj je kazala da se njihov broj na bolničkom liječenju smanjuje.

„Ovo je period kada su naši hronični pacijenti češće na bolničkom liječenju, ali u ovoj situaciji je smanjen broj pregleda i primaju se samo najugroženiji“, rekla je Gudelj.

Ona je kazala da je, riječ, o pacijetima sa hroničnim opstruktivnim bolestima pluća, astmatičarima, sa kojima su inače u kontaktu.

„Za mnoge od njih je Brezovik kao druga kuća. Dobro su pokriveni terapijom i sada dolaze samo kada im se stanje pogorsa“, navela je Gudelj.

Brezovik je jedina bolnica za liječenje tuberkuloznih pacijenata i, kako je istakla, za njih nema izmjena, jer se ti smještajni kapaciteti ne smiju dirati.

„Za oboljele od tuberkuloze su i dalje ustaljeni prijemi i neophodno liječenje kao i ranije. Isto je i za onkološke pacijente, kojima se liječenje odvija, takođe, uz povećane mjere zaštite, jer se, zbog prirode bolesti, ništa ne smije mijenjati od uobičajene procedure“, rekla je Gudelj.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]