U Budvi zatvorena šetališta, igrališta, plaže, trgovi…

0
Budva

U Budvi su od danas zatvorena igrališta i teretane na otvorenom prostoru, odluka je Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje Opštine Budva, a na osnovu preporuka IZJCG i Ministarstva zdravlja.

Na snazi je i naredba o zabrani korišćenja svih šetališta na teritoriji Opštine Budva (Jaz, Budva, Bečići, Rafailovići, Miločer, Sveti Stefan, Pržno, Petrovac, Buljarica); svih plaža, trgova, parkova i javnih površina pogodnih za okupljanja koja se nalaze na teritoriji ove opštine kao i platoa ispred Starog grada.

Opštinski Tim je donio odluku da na prostoru Starog grada mogu boraviti samo vlasnici objekata i oni koji žive i rade na ovom lokalitetu, u skladu sa izdatim naredbama nadležnih državnih organa.

“Zadužuje se Komunalna policija da vrši kontrolu poštovanja izdatih zabrana korišćenja u saradnji sa Centrom bezbjednosti Budva. Svi koji prekrše izdate naredbe biće procesuirani shodno propisanim zakonskim sankcijama. Ova mjera primjenjivaće se od ponedeljka, 15.02.2021 godine. Zadužuje se Služba zaštite i spašavanja Opštine Budva da vrši redovnu dezinfekciju svih objekata javnih ustanova na teritoriji opštine kao i javnih površina, stambenih ulaza, ulica, parkinga i drugih površina u cilju suzbijanja širenja novog korona virusa u cilju zaštite zdravlja građana”, navodi se u saopštenju Opštinskog tima.

Pripadnici Službe zaštite i spašavanja se stavljaju na raspolaganje Patronažnoj službi JZU Dom zdravlja u cilju bržeg i efikasnijeg djelovanja i pružanja pomoći COVID pacijentima koji se nalaze na kućnom liječenju.

Obaveza svih stanovnika Budve je nošenje zaštitne maske na javnim površinama, a kontrolu i poštovanje će sprovoditi pripadnici Komunalne policije.

“Sva službena vozila Opštine Budva, javnih ustanova i lokalnih preduzeća stavljaju se na raspolaganje opštinskom Timu za zaštitu i spašavanje za potrebe dopremanja hrane, ljekova i drugih potrepština građanima Budve kojima je pomoć potrebna. Pozivaju se privredni subjekti koji posluju u vrijeme važenja privremenih mjera da se striktno pridržavaju izdatih naredbi i poštuju higijenske, zdravstvene i druge uslove. U cilju smanjenja gužvi u objektima gdje se vrše pekarske djelatnosti preporučuje se da se roba izdaje putem šaltera kako bi se izbjeglo zadržavanje u samim objektima i time održala preporučena socijalna distanca”, dodaje se u saopštenju.

Pozivaju se trgovinski objekti koji se bave prodajom prehrambene i mješovite robe, finansijske institucije, apoteke, subjekti koji se bave poštanskom djelatnošću i drugi, da prilagode radno vrijeme novonastaloj situaciji i da strogo poštuju preporuke Instituta za javno zdravlje Crne Gore o propisanoj socijalnoj distanci za korisnike usluga.

“Takođe se pozivaju da poštuju i druge propisane mjere kojima se obezbijeđuje veća sigurnost i bezbjednost zaposlenih i kupaca i time dodatno obezbijede poštovanje socijalne distance i sprečavanje širenja koronavirusa. Zadužuje se CB Budva da na osnovu dobijenih spiskova lica koji su pozitivni na COVID-19, od strane zdravstveno-sanitarne inspekcije i drugih nadležnih državnih organa vrši kontrolu poštovanja izrečenih mjera, kao i u slučaja kršenja istih preduzmu sve zakonske mjere u cilju sankcionisanja neodgovornih građana.”

Ističu i da se zadužuje CB Budva da u situacijama kada drugi nadležni državni organi ne mogu pronaći ili stupiti u kontakt sa licima koji su COVID pozitivni ili im je izrečena mjera samoizolacije, preduzmu radnje kako bi se ista pronašla i procesuirala u skladu sa zakonskim nadležnostima.

“Svi državni, opštinski organi i službe su u obavezi da uspostave maksimalni stepen koordinacije i saradnje u svojim aktivnostima u cilju sprovođenja predloženih mjera za sprečavanje daljeg širenja epidemije koronavirusa”, zaključuje se.

Ministarstvo zdravlja, na prijedlog Instituta za javno zdravlje Crne Gore, na osnovu Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti donijelo je danas naredbu kojom se zabranjuje lokalnom stanovništvu izlazak sa teritorije Opština Budva i Tivat, saopšteno je iz tog resora.

Pooštrene mjere: Stanovnicima Budve i Tivta zabranjeno napuštanje svojih opština

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].