U Budvi završena Međunarodna konferencija o integralnom upravljanju obalnim područjima i prostornom planiranju mora

1
Predrag Jelušić

Međunarodna konferencija o integralnom upravljanju obalnim područjima (IUOP) i prostornom planiranju mora (PPM), koju je organizovalo Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore u saradnji sa partnerima PORTODIMARE projekta finasiranog u okviru EU Interreg ADRION transnacionalnog programa saradnje, održana je 14. i 15. novembra u Hotelu “Avala Resort&Villas“ u Budvi.

Konferencija je otvorena uvodnim izlaganjima direktora Javnog preuzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore Predraga Jelušića, državnog sekretara u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Saše Radulovića, savjetnika nacionalne IPA koordinatorke i zamjenika EUSAIR koordinatorke za EU fondove Vučića Ćetkovića i glavne koordinatorka Interreg Adrion programa Olge Sedioli.

U uvodnom izlaganju g-din Jelušić je rekao da je aktivno učešće Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom u ovom projektu zasigurno unaprijedilo naše kapacitete i omogućilo da, kroz procese razvoja smjernica za odgovorno i održivo korišćenje obalnih i morskih prirodnih resursa na Evropskom i Jadransko-jonskom nivou, izgradimo odgovorniji odnos u upravljanju morskim dobrom Crne Gore, omogućavajući njegovu zaštitu, uređenje  i održivo koršćenje.

Državni sekretar Saša Radulović je rekao da se posvećenost Ministarstva održivog razvoja i turizma sprovođenju međunarodnih inicijativa, uključujući Jadransko-jonsku inicjativu, ogleda kroz sprovođenje konkretnih aktivnosti na realizaciji ciljeva i mjera održivog razvoja definisanih u nacionalnim strateškim i akcionim dokumentima. Radulović je istakao da je državna administracija u saradnji sa civilnim sektorom početkom ove godine završila i predala pregovoračku poziciju za Poglavlje 27 i prema ocjeni EK veoma uspješno svladala sve izazove.

“U ovom momentu većina članica EU podržala je crnogorsku Pregovaračku poziciju, te potpuno svjesni da je sada na sceni politički proces u okviru same EU, sa odredjenim optimizmom očekujemo da se Poglavlje 27 otvori do kraja godine“ naveo je Radulović.

Vučić Ćetković je prilikom otvaranja konferencije predstavio prioritete Crnogorskog predsjedavanja EUSAIROM, koji se naslanjanju na oblasti životne sredine i plavog rasta, ističići da projekat Portodimare doprinosi sprovođenju EUSAIRA i na transnacinalnom nivou podstiče rješavanje pitanja ranjivosti, fragmentacijie i očuvanja ekosistema u Jadransko-jonskoj regiji.

Interreg ADRION projekat “Geoportal alatki i podataka za održivo upravljanje životnom sredinom obale i mora – PORTODIMARE” ima za cilj dizajniranje i implementaciju Geoportala – trajno otvorene platforme koja omogućava pristup svim informacijama, podacima i alatkama koje su neophodne i relevantne za održivi razvoj i strateško planiranje obalnog i morskog područja u Jadransko-jonskom regionu. U projektu PORTODIMARE učestvuje 11 partnerskih institucija iz 6 zemalja (Italija, Grčka, Slovenija, Crna Gora, Hrvatska i Bosna i Hercegovina), a vodeći partner je Regija Emilia Romagna iz Italije.

Cilj same Konferencije bio je da se kroz stručni dijalog i razmjenu mišljenja uspostavi bolja saradnja i doprinese efikasnijoj primjeni planiranja i upravljanja obalnim i morskim prostorom u Jadransko-jonskom regionu, kaže se u saopštenju Morskog dobra dostavljenog Skala radiju.

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]