U četvrtak počinje istraživanje crnogorskog podmorja

0

Italijansko ruski konzorcijum Eni i Novatek će u četvrtak 25. marta započeti istražno bušenje koje treba da pokaže da li ima nafte u crnogorskom podmorju, saopšteno je CdM-u iz Ministrstva kapitalnih investicija.

Platforma”Topaz Driller” za bušenje stigla je polovinom marta u Crnu Goru.

Ranije je iz Vlade najavljeno da će prva naftna bušotina biti na dubini od 6.525 metara, a druga gasna će biti manje dužine. U Vladi očekuju da će Crna Gora od tog posla ubirati značajne benefite i da će to biti jedna od glavnih stvari koja će učiniti da Crna Gora diversifikuje svoju ekonomiju, da više ne bude zavisna samo od turizma i usluga.

Kako su ranije kazali iz Uprave za ugljovodonike, prvo istražno bušenje se realizuje u skladu sa Radnim programom Ugovora o koncesiji za istraživanje i proizvodnju ugljovodnika sa koncesionarima Eni i Novatek koji je potpisan u septembru 2016. godine.

Koncesionari Eni i Novatek su, u skladu sa obavezama iz Radnog programa Ugovora o koncesiji za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika, izvršili 3D seizmička istraživanja krajem 2018. godine, a tokom 2019. godine izvršena je obrada prikupljenih podataka, kao i geološke i geofizičke studije.

Na osnovu obrađenih podataka definisan je prospekt za koji se vrši prvo istražno bušenje.

Početkom 2020. godine završeno je geomehaničko ispitivanje tla na mikrolokalitetima, a u cilju utvrđivanja geomehaničkih svojstava morskog dna.

Nevladine organizacije koje se bave zaštitom životne sredine smatraju da ovo istraživanje može ugroziti životnu sredinu, sa čime se slažu i žitelji Ulcinja. Podsjećamo, da su ranije predstavnici aktuelne vlasti bili protiv ovog istraživanja dok su bili opozicija.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]