U Crnu Goru iz Evrope stiglo 300.000 maski, skoro 230.000 rukavica, 100.000 zaštitnih naočara…

0

Nova isporuka lične zaštitne opreme iz rezervi instrumenta rescEU, u okviru Mehanizma EU za civilnu zaštitu, stigla je ove sedmice u Crnu Goru, a manji dio očekuje se naredne sedmice.

300.000 maski, 227.900 rukavica, 100.000 zaštitnih naočara, 100.000 navlaka za cipele i druga zaštitna oprema stigla je iz nekoliko država članica EU: Rumunije, Grčke, Njemačke i Belgije, saopšteno je iz Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

Korisnik sve medicinske opreme je državna apotekarska ustanova „Montefarm”.

“Prva isporuka 31. marta sadržala je zaštitnu opremu iz Grčke, koja se sastojala od 200.000 komada vinilnih rukavica, 100.000 komada zaštitnih naočara i 100.000 komada navlaka za cipele”, navode u saopštenju.

Komentarišući dolazak medicinske opreme, ambasador Grčke Panajotis Partsos kazao je da je to druga pošiljka Civilne zaštite Grčke, nakon one od 11. februara 2021, kada je 90.000 maski tipa FFP2 isporučeno direktno Kliničkom centru Crne Gore.

„Evropska unija je ovdje, zajedno sa svojim državama članicama, pokazujući spremnost da stane uz Crnu Goru i pomogne joj da se suoči s pandemijom. Kroz ovu krizu možemo proći uz solidarnost“, kazao je on.

Kako dodaju iz Evropske unije, pošiljka iz Rumunije uključuje 100.000 maski FFP2 i 100.000 maski FFP3, u vrijednosti od 651.380 eura.

Ranije danas, ambasador Rumunije Viorel Ardeleanu učestvovao je u događaju uručenja donacije medicinske opreme „Montefarm”-u, zajedno s državnim sekretarom Ministarstva unutrašnjih poslova Zoranom Miljanićem, otpravnicom poslova Delegacije EU Plamenom Halačevom, predstavnikom rumunske Generalne inspekcije za vanredne situacije, potpukovnikom Adrijanom Deakuom i rumunskim konzulom Raduom Gorinčioijem.

“Rumunski ambasador je istakao značaj Mehanizma EU za civilnu zaštitu u pružanju podrške Crnoj Gori i drugim zemljama koje traže pomoć EU, u duhu evropske solidarnosti. Ovo je treća isporuka zaštitne opreme i medicinskih maski koje je Rumunija od početka pandemije donirala Crnoj Gori, kroz evropski instrument civilne zaštite iz rezervi formiranih u okviru RescEU”.

Napominju, da je Rumunija 8. jula 2020. isporučila 10.000 zaštitnih maski, a dodatnih 10.000 maski je 11. maja 2020. poslato u Crnu Goru kroz RescEU.

“Isporuka iz Belgije, koja treba da stigne 7. i 9. aprila, sadržaće 100.000 hirurških maski, 27.900 komada nitrilnih rukavica i 10.000 štitnika za lice”, kazali su iz Evropske unije.

Belgijski ambasador Koen Adam rekao je da je veoma zadovoljan ovom donacijom koja dolazi u izazovnom trenutku za Crnu Goru.

„EU se zasniva na solidarnosti, ne samo među državama članicama, već i sa susjednim zemljama, a posebno sa zemljama kandidatima za članstvo. Svaka prilika da ovu solidarnost sa crnogorskim narodom učinimo opipljivom i konkretnom je odlična “, kazao je Adam.

Očekuje se da će oprema iz Njemačke stići sjutra.

Otpravnica poslova Delegacije EU u Crnoj Gori Plamena Halačeva istakla je da, u ovim teškim vremenima, EU i njene države članice nastavljaju da pružaju ruku pomoći i objezbjeđuju podršku onima kojima je najpotrebnija.

„Pandemija još nije gotova, tako da moramo biti na oprezu, poštovati epidemiološke mjere, nositi masku i držati distancu. Nadam se da će ova oprema pomoći onima koji su na prvoj liniji borbe – medicinskom osoblju – da sigurno i efikasno obavljaju svoj posao od ključnog značaja. Zajedno smo u ovome i samo ćemo zajedno pobijediti ovu pandemiju, jer niko neće biti siguran dok svi to ne budu”, naglasila je Halačeva.

Državni sekretar Zoran Miljanić istakao je da donacija predstavlja dragocjenu i prijeko potrebnu pomoć zdravstvenim radnicima.

„Uz to, nosi poruku solidarnosti, ljudskosti i jedinstva Evrope u borbi protiv koronavirusa; to je dokaz da nas evropski prijatelji ne ostavljaju same i zaboravljene u ovim teškim vremenima kada se svaka zemlja suočava s ovim problemom. Dakle, na ovaj način, Evropa šalje poruku da se kroz brigu o drugima brine i o sebi, te da svi zajedno radimo na stvaranju jedinstvenog odgovora za koji vjerujem da će na kraju dati željene rezultate”, rekao je Miljanić.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].