U Institutu za biologiju mora o invanzivnim i unesenim vrstama morskih organizama

0
Institut za biologiju mora Kotor

“Invazivne i unesene vrste” tema je radionice koja će u utorak 15. maja biti održana u kotorskom Institutu za biologiju mora, sa početkom u 10 sati.

Donošenje Zakona koji će tretirati ovu problematiku se očekuje do kraja godine.

Učesnici radionice će osim predstavnika iz Ministarstva održivog razvoja i turizma i Agencije za zaštitu životne sredine, biti i zainteresovani iz nevladinih organizacija, udruženja ribara i marikulturista i inspekcijskih službi.

Radionica “Invazivne i unesene vrste” je jedna od aktivnosti projekta “Centar za zaštitu biodiverziteta mora Boka Akvarijum-MonteAqua” (orig.eng. “Marine Biodiversity Conservation Center “Boka Aquarium”-MonteAqua”) koje Institut za biologiju mora iz Kotora sprovodi u saradnji sa Centrom za ribarstvo i zaštitu biološke raznovrsnosti kopnenih voda Instituta za biologiju i ekologiju Prirodno matematičkog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu.

Projekat je omogućen donacijom Norveškog ministarstva vanjskih poslova, koje zastupa Norveška ambasada u Beogradu.

Radionica “Invazivne unesene vrste” temelji se na EU direktivi 1143/2014 o invazivnim unesenim vrstama (Invasive alien species IAS), navodi se u saopštenju Instituta za biologiju mora.

Invazivne unesene vrste (IAS) su organizmi koji se slučajno ili namjerno unose u prirodnu sredinu gdje se inače ne nalaze, s ozbiljnim negativnim posljedicama za novo okruženje.

Oni predstavljaju glavnu prijetnju autohtonim vrstama u Evropi, svake godine nanose štetu vrijednu milijarde eura evropskoj ekonomiji.

Budući da invazivne unesene vrste ne poštuju granice, akcija na evropskom nivou je djelotvornija od aktivnosti na nivou država članica.

Uredba (EU) 1143/2014 o invazivnim unesenim vrstama stupila je na snagu 1. januara 2015. godine, ispunivši Akciju 16 cilja 5 Strategije EU 2020 za biodiverzitet.

Ona predviđa niz mjera koje se sprovode među članicama EU u odnosu na invazivne unesene vrsta uključene u listu invazivnih unesenih vrsta.

Ova radionica će doprinijeti ispunjavanju ciljeva projekta: bliža regionalna saradnja vladinih institucija odgovornih za proces evropskih integracija u okviru poglavlja 27 pregovaračkog procesa: životna sredina, javnih institucija odgovornih za zaštitu biodiverziteta mora i vodenih ekosistema, jedinica lokalne samouprave, akademskih institucija, nevladinih organizacija i opšte javnosti; uvećanje institucionalnih kapaciteta u oblasti životne sredine; uvećana svijesti o značaju vodenih ekosistema i evropskog integracionog procesa u okviru poglavlja 27 pregovaračkog procesa; osnaženi institucionalni kapaciteti za prihvatanje odgovarajuće zakonske regulative i sprovođenje akata za dostizanje pune transpozicije Evropske legislative u oblasti zaštite prirode, saopštavaju iz Instituta za biologiju mora.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].