U izdanju cetinjskog Oboda izašla iz štampe knjiga novinara i publiciste Slavka Mandića: U ime oca i sina-Ubistvo države s predumišljajem

13

Nakon  knjige „Politički popovi i litijaški eksperti -tamna strana crnogorske zbilje“ publiciste i novinara Slavka Mandića, koja je objedinila kolumne od kojih je nastala, ovih dana  iz štampe je izašla njegova  nova knjiga u izdanju cetinjskog Oboda, pod naslovom  „U ime oca i sina-Ubistvo države s predumišljajem“.
Knjiga je nastala kao odgovor na produženo trajanje zla za koje je autor mislio da se neće nikada dogoditi.
A dogodilo se svom žestinom, od koje su uzdrmani temelji crnogorske državnosti toliko da ne prestaju da se tresu još od 30. avgusta 2020. godine. Teško se podnosi kad vlast otima crnogorske svetinje i crkvenu imovinu i poklanja je stranoj crkvi i stranoj državi, što predstavlja čin veleizdaje. A još teže je podnijeti žestoku agresiju na prijestoni grad i Cetinjane koji su dostojanstvom, odlučnošću i hrabrošću, pokazali kako se voli svoj grad i svoja država.
Predispozicije zlog vremena nijesu prestajale da se nameću kao krajnje rješenje  u ovom obliku još od 90-tih godina minulog vijeka.Valjalo ih je samo prepoznati  i strateški opredijeliti pravac djelovanja  koji neće dozvoliti da popovi zavladaju  i da Srpska crkva obezbijedi sebi toliko značajan uticaj da nadjača državu. A upravo to se dogodilo. Dio bivše vlasti vjerovao je u svoju nepromjenljivost.
Narodu su dojadili likovi koji ne umiju pogled da drže u ravni očiju, nego su se ugledali na ove vasionske popove, pa od sopstvenog veličanja sebe nijesu viđeli nikoga oko sebe. Narod to ne voli i ne oprašta  da onoga, kome je glas dao, ama baš ništa ne smije pitati a da pritom ovaj od moći, kad završi glasanje, zaboravi da je njegov glasač živo čeljade  kome nešto nekad i zatreba. Topla riječ podrške, ako ništa drugo.
Popovi su to bolje razumjeli. Kao i političari, i oni su lagali narod, a imali su pritom i opasni mehanizam kletvi od kojih se poluprimitivni svijet plašio ka od sotoninog  biča. Nije hrišćanski, ali jeste politički, kazao je Mandić  na početku ove knjige, ne mireći se sa sadašnjim mrakom u Crnoj Gori, kroz čiju gustoću glavnu riječ vode crkvenjaci, popovi ili političari svetosavlja u državi koja je bila na korak od ulaska u civilizovan svijeta Evrope.
Od nas zavisi hoćemo li đecu pratiti tamo đe svijet slobodno diše, poručio je Mandić posvetivši knjigu  sedmogodišnjoj unuci Kseniji.

Recenzent ovu knjige, novinar i pisac Šeki Radončić je zapisao da nova knjiga Slavka Mandića znakovitog naslova „U ime oca i sina-Ubistvo države s predumišljajem“ ustvari je nastavak njegove prethodne knjige „Politički popovi i litijaški eksperti-tamna strana crnogorske zbilje“, u kojoj se autor polemički, hrabro bez ikakvog kompleksa ili kalkulacija obračunava sa zlom, koje je Crnu Goru zadesilo 30. nakon avgusta 2020. godine.
Slavko Mandić je jedan od rijetkih crnogorskih publicista  i novinara koji ne izigrava neutralnost ili nekakvu nezavisnost.
Ne, Slavko Mandić ne skriva na kojoj je strani i donkihotovski se bori za svoja uvjerenja, za svoju nezavisnu, multietničku, građansku i prozapadnu Crnu Goru. Čojsku i sojsku. A ne za, kako precizno dijagnosticira, četničku, klerofašističku i velikosrpsku.
Za svoju Crnu Goru Mandić se s mnogo kuraži bori britkim perom na svakom njenom medijskom pedlju. Od Kotora gdje živi, preko Cetinja, Podgorice, Ulcinja, Pljevalja, Plava, kaže Šeki Radončić, preporučujući Mandićevu novu knjigu čitalačkoj publici.

Dubravka Jovanović

13 KOMENTARI

 1. Neće pročitat oni kojima je namijenjena ova knjiga. Ja sam je progutala mada pratim sve vaše kolumne a one su ovđe objedinjene.
  Preporuka da ipak pročitaju. Možda im se primi.
  Možda se prepozna i od njih po neki čovjek u pričama Vašim, Mandiću.
  Želim Vam puno energije i dalje i pozitivne misli uz dobrotu i čestitost ljudsku koju posjedujete.

 2. Neka ti je srećna!
  Budi i ostani to što jesi.
  A jesi.
  I svoj si i svih koji te vole i kojima si pokazao ogromnu dušu.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]