U Kliničkom nema D-dimera neophodnog za teška stanja kod kovid pacijenata i drugih po život opasnih bolesti

0

U Kliničkom Centru Crne Gore ni za hitne slučajeve nema D-dimera koji je neophodan u praćenju  pacijenata zaraženih virusom Covid 19 sa teškom kliničkom slikom, ali i drugih bolesti opasnih po život, saznaje CdM.

D-dimer omogućava određivanje adekvatne terapije pacijentima koji imaju pozitivan virusološki nalaz i određeni venski problem, a ukoliko trombofilija postoji od ranije nastavak oralne antikoagulantne terapije uz fizičku aktivnost je neophodan.

D-dimer predstavlja proteinski element koji nastaje razlaganjem fibrina i povišene vrijednosti ovog parametra se mogu pronaći u slučaju prisustva maligniteta, trudnoće, traume, sepse, (ako infekcija kovidom izaziva septična stanja), kao i prethodno hirurško liječenje. Ono što se pokazalo veoma korisnim od početka pandemije je uključivanje D-dimera kao biomarkera prognoze i praćenja toka viremije koronavirusom.

Pacijenti sa različitim po život opasnim bolestimai će biti dodatno ugroženi u situaciji kada nedostaje ovaj važan dijagnostički alat u praćenju njihovog kliničkog stanja i uvođenju terapije koja spašava život.

M.Dušević

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.