U kolo za autentičnu sliku narodne umjetnosti

1
Folklorni ansambl "Nikola Đurković" Kotor

Miloš Dževerdanović

Miloš Dževerdanović

Folklorni ansambl “Nikola Đurković” iz Kotora u subotu 18. aprila će u velikoj sali kotorskog Kulturnog centra u 20 sati održati svoj godišnji koncert sa desetak koreografija.

Na koncertu će se predstaviti najmlađi, uzrasta od 5 godina iz školice folklora, do prve postave izvođačkog ansambla.

Gosti koncerta sa dvije koreografije biće KUD “Mijat Mašković“ iz Kolašina i Danica Nikić vokalna solistica iz Bara.

Biće ovo lijepa prilika da se vrati pozitiva energija i da se poslije hladnih zimskih dana aplauzima zagrije velika sala Kulturnog centra i pokaže dosadašnji rad ansambla koji je poslije šest godina dokazao da traje i opstaje na crnogorskoj sceni.

O tome svjedoče rezultati i nagrade brojnih smotri na kojima je učestvovao ovaj ansambl, kazao je za Skala radio Miloš Dževerdanović, predsjednik Skupštine ovog folklornog ansambla.

Na prošlogodišnjoj crnogorskoj smotri folklora sa 33 ansambla kotorski folkloraši su bili drugi za uzrast do 16 godina, a za uzrast do 13 godina osvojili su četvrto mjesto.

Takođe je od važnosti, po riječima Dževerdanovića, što je grad prepoznao vrijednost ovog ansambla koji je prisutan u kulturnom i javnom životu u svakom trenutku spremnog da pokaže dio naše nacionalne etnološke vrijednosti i specifičnosti.

Folklorni ansambl “Nikola Đurković” je učestvovao i na prestižnom sveruskom jezičkom skupu koji je okupio preko 800 učesnika  organizovanom u bečićkom hotelu “Splendid“ gdje su  osvojili drugi nagradu.

“Prepoznatljivi smo, radimo i sa najmlađima kroz školicu folklora, ispraćamo sa ponosom članove današnje i buduće  studente a ono što je posebno važno oplemenjujemo i naš fondus nošnji. To je blago koje ostaje“, s ponosom priča Dževerdanović.

Ove godine, Folklorni ansambl je bogatiji za kostime otmene Boke, a ranije je nabavljeno 8 parova nacionalne crnogorske nošnje.

Profesionalnim radom uz posebno istančan nerv, folklorni ansambl “Nikola Đurković” iz Kotora vodi Predrag Šušić, izvšni direktor i koreograf, jedan od najvećih stvaralaca na crnogorskom nivou iz oblasti etnologije i folklora, ističe Dževerdanović.

“On predano radi sa tri sekcije, tri uzrasta sa preko 120 članova i sebe u potpunosti daje ovoj umjetnosti kako je sam doživljava. Šušić nesebično prenosi  ljubav prema folkloru na najmlađe, otkrivajući talente i njegujući ih”, zaključio je on.

1 KOMENTAR

  1. Prelijepo. Poc cu das ih gledam nema nista ljepsega no od nasih narodnih igara i folklora. Veliki entuzijazam. Oni sire kulturu i spajaju obale porusenih mostova i grade mostove prijateljstva.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]