U kotorskoj opštini HIV-om inficirano 20 osoba

2
Dom zdravlja Kotor

Dr Tanja Lalović

dr Tanja Lalović

Nedjelja testiranja na HIV se obilježava i u Savjetovalištu na HIV kotorskog Doma zdravlja koje u ovoj ustanovi postoji od 2007. godine.

Zainteresovani se mogu obratiti ovom savjetovalištu radnim danima od 8 do 14 sati radi sprovođenja testiranja, podsjetila je za Skala radio dr Tanja Lalović, epidemiološkinja.

Testiranje je anonimno i osobe koje se testiraju nijesu u obavezi da ostave svoje lične podatke.

U kotorskom Domu zdravlja se sprovodi tzv. brzi test i rezultati se očitavaju nakon 20 minuta.

Ukoliko je osoba pozitivna, onda se radi potvrdni test koji se obavlja u Institutu za javno zdravlje.

Podaci govore da je pet do šest puta više inficiranih muškaraca u odnosu na žene, a uzrasna dob pacijenata u Crnoj Gori se kreće od 25 do 45 godina, dominantno prenoženje HIV virusa je seksualnim putem.

Broj inficiranih ovim virusom na nivou kotorske opštine je 20 osoba.

Dr Lalović napominje da ni jedna od tih osoba nije testirana u savjetovalištu Doma zdravlja Kotor nego su testirane u Institutu za javno zdravlje.

Prošle godine su prilikom testiranja u Savjetovalištu kotorskog Doma zdravlja dvije osobe bile pozitivne i obije su bile iz Srbije, kazala je dr Lalović.

2 KOMENTARI

  1. Dali su inficirane osobe instruirane od ljekara da se suzdrže od seksualnih odnosa sa sa više osoba. Koliko je od inficiranih osoba u braku. Koliki je rizik da inficiraju druge zdrave osobe, s obzirom da se nezna koje su to osobe. Dali se broj inficiranih povećava u opštini Kotor, ili smanjuje. Novinar je mogao upitat dokore i oovome.

  2. Mnogi se pitaju-zasto stari ljudi kad idu putovima ili ulicama-obavezno drze ruke pekrstene na zadnju “sasiju…”?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]