U kotorskom Domu zdravlja osobe sa invaliditetom imaju poseban tretman

0
kotorski Dom zdravlja

Dr Igor Kumburović

Dom zdravlja u Kotoru sa posebnim senzibilitetom prilazi riješavanju potreba osoba sa invaliditetom kojima se garantuju prava iz zdravtvenog osiguranja, čak i kada ne ispunjavaju uslove za sticanje statusa osiguranika po osnovu zaposlenja i rada.

Ovo je gostujući u emisiji Skala radija “Pružimo ruku osobama sa invaliditetom” kazao dr Igor Kumburović, direktor Doma zdravlja Kotor.

“Prava iz zdravstvenog osiguranja koja se garantuju svim građanima pa i osobama sa invaliditetom su između ostalog prevencija i rano otkrivanje bolesti, ali i medicinska rehabilitacija i pravo na medicinsko tehnička pomagala, što je od posebnog značaja kada govorimo o ovim licima. Naravno, oni kao i svi drugi građani imaju pravo na jednaku, dostupnu, pravovremenu zdravstvenu zaštitu, kao i sva druga prava koja proističu iz zdravstvenog osiguranja, i ni na koji način nisu diskriminisani u ovim pravima“, poručio je Kumburović.

U kotorskom Domu zdravlja je prilagođen novi toalet za lica sa invaliditetom, na oba ulaza ove zdravtsvene ustanove su parking mjesta i pristupne rampe.

“Široki su hodnici sa dva lifta koja mogu da koriste invalidi, a u toku je postupak javne nabavke za dva nova lifta. U jednom od njih  će biti proširen ulaz, tako da će i oni koji imaju veća kolica moći da koriste taj lift”, objašnjava Kumburović.

Takođe je na samom ulazu u Dom zdravlja natpis na Brajevom pismu koji sadrži radno vrijeme, kad, ko i gdje radi.

Po dva ljekara i dvije medicinske sestre su edukovani za gestikularni govor, pa se i na taj način izašlo u susret licima sa invaliditetom.

Direktor Doma zdravlja je podsjetio i na činjenicu da je Kotor turistički grad koji je veoma posjećen.

“Ljudi iz svih krajeva svijeta dolaze posebno kruzerima u drevni grad, u kome ne postoje  semafori sa zvukovnim signalima, pristup invalidnim licima bankomatima, toaletima,  hotelima, zdravstvenim ustanovama. O tome šira društvena zajednica mora mnogo više da povede računa”, navodi on.

“U  Domu zdravlja se godinu dana pruža mogućnost rehabilitacije i to je čisto naš senzibilitet. Ovu uslugu smo organizovali iz naših sredstava kojima plaćamo fizioterapeuta koji izlazi u susret ne samo paraplegičarima nego i ljudima koji imaju potrebu za ranom rehabilitacijom nakon operativnih zahvata“, rekao je Kumburović.

On je posebno apostrofirao izuzetno dobru saradnju Doma zdravlja sa Resurnim centrom za  sluh i govor “Dr. Peruta Ivanović“ u Kotoru.

“Zajednički se trudimo da interaktivno, rano detektujemo sve probleme mališana i da im pravovremeno izađemo u susret. Liječimo ih i pratimo tokom njihovog odrastanja. Takođe se bavimo edukacijom i njihovih roditelja što je jako bitno, jer problem nema samo dijete, problem ima i porodica i društvo u cjelini”, rekao je naš sagovornik.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.