U kotorskom Domu zdravlja počela sa radom patronažna fizikalna terapija

0
kotorski Dom zdravlja

Patronažna služba Doma zdravlja Kotor počela je da sprovodi fizikalnu terapiju u domu pacijenta.

Patronažna služba namijenjena je pacijentima koji, zbog prirode bolesti, stanja, povrede ili prisutnog bola, nisu u mogućnosti da dođu do Doma zdravlja da dobiju zdravstvenu uslugu.

U tom cilju Dom zdravlja Kotor organizovao je patronažnu službu liječenja i rehabilitacije u domu pacijenta.

Patronažna fizikalna terapija sprovodiće se kod pacijenata kao nastavak rane rehabilitacije započete u bolničkim uslovima (SB Risan i OB Kotor), kao i članovima Udruženja paraplegičara Kotor. Boravak u bolničkim uslovima često je nedovoljan da bi se posltigli rezultati potrebni za samostalno obavljanje dnevnih aktivnosti, te je nastavak rehabilitacije potrebno sprovesti u kućnim uslovima, uz pomoć patronažnog terapeuta.

Patologija koja će se tretirati u patronažnim uslovima je­: hemiplegija (potpuna oduzetost jedne strane tijela), hemipareza (djelimična oduzetost jedne strane tijela), paraplegija (oduzetost donjih ekstremiteta), kvadriplegija ( potpuna oduzetost gornjih i donjih ekstremiteta), multipla skleroza, cerebralna paraliza, lumboišalgija, operisana diskus hernija, brahialgija (bol u vratu sa trnjenjem i širenjem niz ruku), prelomi kostiju (rana faza oporavka, sa i nakon skidanja gipsane imobilizacije) i ugradnja proteze kuka i koljena.

Uvođenje patronažne fizikalne terapije u okviru Doma zdravlja Kotor ima za cilj sprječavanje kardioloških, vaskularnih, respiratornih i drugih komplikacija, podizanje nivoa opšteg funkcionalnog statusa pacijenata, postepeno uspravljanje i uspostavljanje aktivnosti hoda sa i bez pomagala, pripremu za osamostaljivanje u svakodnevnim aktivnostima, kao i vraćanje osnovnih aktivnosti koje su u skladu sa životnim dobom.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.