U Kotorskom zalivu dominira rombun

2

Aleksandar Joksimović

Aleksandar Joksimović

Naučni radnici kotorskog Instituta za biologiju mora Univerziteta Crne Gore u naučno istraživačke svrhe danas kočare Bokokotorskim zalivom kako bi utvrdili u kojem je stanju riblja populacija.

Na osnovu dozvole Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja oni obavljaju istraživanje povlačenjem dva kočarska poteza u trajanju od po 30 minuta na lokacijma kod Orahovca i Perasta.

S obzirom da je u zalivu zabranjen komercijalni, veliki ribolov što se odnosi na kočarenje, stručnjaci kotorskog Instituta u naučno istraživačke svrhe ovaj posao obavljaju svake godine u junu na istim lokacijama kako bi pratili eventualne promjene koje se dešavaju u ribljoj populaciji.

“Na osnovu Zakona o morskom ribarstvu i marikulturi u obavezi smo da godišnje obavljamo istraživanja i na taj način pratimo populaciju“, kazao je za Skala radio dr Aleksandar Joksimović, šef labaratorije za ihtiologiju i ribarstvo.

Ono što je do sada uočeno je da u kotorskom zalivu dominira rombun, vrsta koja je najviše zastupljena i love se primjerci većih dimenzija spremni za mrijest, kazao je Joksimović.

Ova istraživanja pokazuju da je Bokokotorski zaliv mrijestilište i hranilište mnogih vrsta riba koje kasnije odlaze na otvoreno more i dopunjavaju one populacije koje se intenzivno eksploatišu u komercijalne svrhe.

Osim rombuna u zalivu ima i nekih vrsta listova, nešto manje oslića, a naravno tu su inćuni, gavice i ostala plava riba koju ova vrsta istraživačkog ribolova ne lovi, zato što se radi o kočarskim potezima i na ovaj način se istražuju samo kočarski resursi, objašnjava Joksimović.

Kada stigne naučni brod “Avaporta“ njime će se snimati, odnosno eho sondirati, i ove pelagične vrste ribe, kako bi se dobila kompletna slika i analiza ribljeg resursa u zalivu.

2 KOMENTARI

  1. Da nije ovo onaj čuveni rombun barbun iz priče sa ostalim ribicama od kojih se neke koprcaprcprca uju….. ? hahahahah

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].