U Kotoru i vlast i opozicija bojkotovali sjednicu SO i donošenje Odluke o privremenom finansiranju

0
dr Branko Baćo Ivanović

Branko Baćo Ivanović

audio: Branko Baćo Ivanović

Sjednica kotorske Skupštine opštine, zakazana za danas, na kojoj je trebala da se donese Odluka o privremenom finansiranju opštine Kotor za period januar-mart 2017. godine, koju je predložio Klub odbornika SNP-a nije održana.

Odbornici SO Kotor, osim pripadnika SNP-a nijesu došli na sjednicu.

Oni su se ranije izjasnili o tački dnevnog reda, tvrdeći da je nezakonita i da predsjedavajući nema pravo da je saziva.

Kada je konstatovao da sjednici ne prisustvuje broj odbornika potreban za kvorum dr Branko Baćo Ivanović, predsjedavajući Skupštine je objavio prekid sjednice.

došli samo odbornici SNP-a

Dr Ivanović je potom kazao da je zakonski osnov za sazivanje sjednice sadržan u članu 44 Zakona o finansiranju lokalne samouprave kojim je propisano da budžet mora biti donešen prije početka godine na koju se odnosi.

Ako se ne donese, onda slijedi donošenje Odluke o privremenom finansiranju i to najduže za razdoblje od tri mjeseca.

Imajući u vidu činjenicu da Odluka o budžetu opštine Kotor za 2017. godinu nije donijeta i da neće biti donijeta do isteka zakonom predviđenog roka, a zbog činjenice da se mora obezbijediti kontinuitet u finansiranju lokalne samouprave, te transferi za socijalnu zaštitu i institucijama i javnom sektoru, SNP je predložio Odluku o privremenom finansiranju opštine Kotor za period januar-mart 2017. godine po hitnom postupku.

Dr Ivanović je kazao da SNP smatra da je bila dužnost partija koje rade na dogovoru za formiranje nove vlasti da svojom podrškom ovoj odluci pokažu odgovornost prema građanima Kotora.

Na žalost, kaže on, to se nije desilo.

Predsjednik OO SNP-a Kotor dr Ivanović smatra da bi nedonošenje Odluke o privremenom finansiranju opštine Kotor moglo da prouzrokuje štetne posljedice koje bi bilo teško popraviti, što bi bilo suprotno javnom interesu.

Takođe, kazao je dr Ivanović, sada može Vlada Crne Gore da odluči da raspusti kotorsku Skupštinu.

Dr Ivanović je podsjetio da oni koji potpisaše da neće sa DPS-om, sada upravo sa DPS-om ruše SNP-ov prijedlog.

Eto vidite, naglasio je on, koliko im je potpis trajao.

Sobzirom da se u medijima i brojnim portalima naglašava da predsjedavajući nema pravo da sazove Skupštinu, dr Ivanović je citirao član 22 Poslovnika SO Kotor mu kome se kaže: U slučaju da je predsjedniku Skupštine prestala funkcija, funkciju predsjednika Skupštine do izbora novog vrši najstariji odbornik. Ne kaže se funkciju predsjedavajućeg Skupštine, nego funkciju predsjednika, pojasnio je dr Ivanović. I tu nema ništa sporno.

Dr Ivanović je kazao da je konsultovano Ministarstvo javne uprava i ministrica Suzana Pribilović, odakle su dobilo odgovor da to Ministarstvo nije nadležno da tumači nadležnosti jedice lokalne samouprave. To znači da treba poštovati sopstveni Statut i Poslovnik.

Na naše pitanje što dalje dr Ivanoviće je podsjetio na sastanak od 06. 11. ove godine na kome su se dogovorili da postoje tri modaliteta za vršenje vlasti. Jedan je bio taj da svih 14 odbornika opozicije sa tri odbornika SDP-a vrše vlast. Na taj prijedlog SNP nije pristao jer je SDP i dalje u vlasti a nije izašao kako bi se priključio opoziciji.Drugi model je bio da tri odbornika SDP-a podrže manjinsku vlast 14 opozicionih odbornika i tereći je model bio da svih 14 odbornika opozicije podrže manjinsku vlast SNP-a. Kako u dogovorima ništa nije funkcionisalo kako treba, jasan je dr Ivanović, SNP će ostati pri prijedlogu da opozicija sa vladajućom SDP podrži njihov prijedlog i da im podršku za formiranje vlasti u Kotoru.

Koliko će to trajati, ostaje da se vidi. Pominju se razni rokovi ali se ipak vjeruje da se neće čekati dugo još i da je u igri i raspisanje ponovnih izbora u Kotoru.

Prije početka sjednice SO Kotor u salu su se pojavili odbornica HGI-ja Ljiljana Velić i DPS-a Željko Abramović, ali su oni, kada je dr Ivanović otvarao sjednicu bili u skupštinskoj kužini.

predsjedavajuća trpeza

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].