U Kotoru je nezaposlenost ispod 9%

1
Filip Mihailović

Filip Mihailović

Filip Mihailović

Iz štampe je izašla publikacija Zavoda za zapošljavanje-Biroa rada Kotor, pod nazivom “Mala i srednja preduzeća, budućnost u opštini Kotor” koja ima istraživački karakter sa nezaposlenim licima.

Oni su imali priliku da kažu što bi željeli da rade prema svojim afinitetima.

Rezultati pokazuju da se većina njih poslije završene škole odlučuje za rad u državnim organima, kazao je, predstavljajući publikaciju magistar marketing menadžmenta Filip Mihailović.

Razloge za to naveli su određenu sigurnost s finansijske strane i samog posla.

Ovako se izjasnilo oko 60% ispitanika, a njih 40% smatra da je ipak bolje otvoriti malo ili srednje preduzeće i biti sam svoj gazda.

Mladi bi se opredijelili za djelatnosti kojih u Kotoru ima na pretek, a to su suvenirnice, otvaranje lokala brze hrane i restorana.

Publikacija je predstavila i koji su to deficitarni poslovi u Kotoru i djelatnosti koje nedostaju na tržištu rada.

To su poslovi inženjera hidrogradnje, kada je riječ o viskoj spremi, a što se tiče srednje škole, odnosno zanata, pimijećen je nedostatak svih vrsta zanata, posebno nedostatak roštiljdžija, mesara, profesionanog konobara, kuvara.

Pored toga, rađeno je istraživanje i među privatnim preduzećima uz podatak da u Boki Kotorskoj postoji 5.945 srednjih, malih i mikro preduzeća, a od toga u Kotoru 1694 preduzeća.

Kotor je pokazuju istraživanja jedan od gradova u Crnoj Gori sa najmanjim brojem nezaposlenih lica.

Prema najnovijoj statistici polovinom juna izračunata je nezaposlenost od 8,8 odsto.

1 KOMENTAR

  1. Podaci koji, nesumnjivo, ohrabruju, ne samo one koji već žive u Kotoru, već i one koji misle da ga nasele, posla radi. Čitajući navedene podatke, reklo bi se da je ovaj rezultat posljedica velikog broja koje zapošljavaju : „ Bokeljka „, „ Jadran“ Perast, „Riviera „ , „Exportbilje „ Risan, „ Jugooceanija „, „ Jugopetrol“, „ Autoboka“ hoteli „Fjord , „ Vrmac „ , „ Teuta „ .! Rezultati istraživanja su pokazali da Kotoru i nijesu trebala navedena preduzeća, već, da se može živjeti od kafana, kafića i suvenirnica.
    Ipak, neka druga istraživanja pokazuju da svaki četvrti punoljetnji muškarac sa područja opštine Kotor, hleb zarađuje na brodovima stranih kompanija. Da nije tako, drugačije bi izgledao procenat i polna struktura nezaposlenih u opštini Kotor.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]